Winnende debattips

De voorbereiding op een discussie

voorbereiden op een debat

Serie winnende debattips: De voorbereiding

Alle puzzelstukjes op een rij zetten en ze dan in de juiste volgorde ordenen. Dat is een mooie metafoor voor iedereen die zich wil voorbereiden op een debat. Want uiteraard; wil je het debat winnen, dan moet je je argumenten overtuigend over het voetlicht weten te brengen. En dat begint allemaal bij de voorbereiding.

Anticiperen

In veel discussies komen telkens dezelfde tegenargumenten terug: het is niet waar, niet nodig, te duur of te moeilijk. Als je klanten of collega’s beter leert kennen, ontdek je al snel een terugkerend patroon. Wanneer je vaak over een onderwerp debatteert of discussieert, wordt het steeds makkelijker om hierop te anticiperen. Maar ook bij onverwachte argumenten is het mogelijk snel te reageren en de angel eruit te halen.

Machtsstrijd

Bij de voorbereiding van een discussie of vergadering kun je de belangrijkste argumenten voor en tegen opschrijven. Vervolgens kun je ze analyseren zodat je ze kunt verbeteren of ontkrachten. Argumenten kunnen op veel verschillende manieren worden bekeken en ingedeeld. Veel discussies zijn, bedoeld of onbedoeld, een machtsstrijd en geen edele zoektocht naar de waarheid. Over het algemeen zijn tegenstanders niet meer te overtuigen, maar twijfelaars nog wel. Kijk dus vooral naar de argumenten die voor de twijfelaars belangrijk zijn.

Concrete overtuigtips in je mailbox?

Meld je dan aan voor de vijf gratis overtuigtips van het Nederlands Debat Instituut. Daarmee kun je direct aan de slag om je eigen overtuigingskracht te vergroten.

Oefening: waarom?

Deze oefening is zeer effectief in haar eenvoud. Als je een plan of voorstel wilt presenteren aan klanten of collega’s kun je het beste de volgende test uitvoeren. Vraag jezelf telkens af: waarom? Als je een nieuw model hebt bedacht waarmee een klant kostenbesparingen kan realiseren, wil je dit zo krachtig mogelijk presenteren. Je kunt kritische vragen voor zijn door te vragen: waarom?

Dus:

  • Waarom heb je dit plan bedacht? Om kosten te besparen.
  • Waarom wil je meer kosten besparen? Omdat dit nodig is voor mijn onderneming.
  • Waarom is het nodig voor de onderneming? Omdat de omzet terugloopt en we te veel kosten maken, die het bedrijfsresultaat drukken.
  • Waarom drukken de kosten het bedrijfsresultaat? Omdat we vorig jaar zeer veel kosten hebben gemaakt.
  • Waarom hebben we vorig jaar zo veel kosten gemaakt? Omdat we daar onvoldoende systematische aandacht voor hadden.

 

Noodzaak

Deze oefening legt eigenlijk meteen de noodzaak van alle plannen bloot, zodat je heel helder kunt anticiperen op moeilijke vragen en tegenargumenten. Wanneer je deze oefening onderdeel maakt van je voorbereiding, kom je beslagen ten ijs en kun je tegenstanders de pas afsnijden nog voor de vergadering begonnen is.

Voorbereiden op een debat

Bereid je dus altijd goed voor op een debat! Het is één van de meest onderschatte tips die we bij het Nederlands Debat Instituut aan al onze cursisten meegeven. Wij zijn dé autoriteit als het op debat en overtuigen aankomt. Naast trainingen, gespreksleiding en mediaoptredens, bieden de experts van het debatinstituut ook analyses en handige tips waar iedereen die weleens discussies voert wat aan heeft. Dit artikel is onderdeel van de serie Winnende Debattips en is gebaseerd op het boek ‘Debatteren om te winnen’ van o.a. directeur Roderik van Grieken.

Gerelateerde berichten