Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019

0 out of 5

0 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 10.00-14.00 | 12 OKT
 • Bedrag € 0 ex. Btw
 • Locatie Gemeentehuis Hilversum
 • Deelnemers 100
 • Extra Gratis inschrijven

Blik terug op het Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019

Houd deze pagina in de gaten voor toekomstige edities van het Nationaal Gemeenteraadsdebat.

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat van 2019 zit erop, maar gelukkig hebben we het magazine nog. Kon jij er helaas niet bij zijn? Of was je deelnemer en wil je de hoogtepunten nalezen? Lees alles over de thema’s Jeugdzorg en Energietransitie, bekijk de foto’s en proef de sfeer in het e-zine van het Gemeenteraadsdebat 2019.

Nationaal Gemeenteraadsdebat 12 oktober 2019

Na het grote succes van de eerste editie vindt op 12 oktober het tweede Nationaal Gemeenteraadsdebat plaats. Ga met 100 raadsleden vanuit het hele land in gesprek over dé twee onderwerpen waar ieder raadslid in Nederland over zou moeten nadenken.

Ga met andere raadsleden in gesprek

Tijdens het Nationaal Gemeenteraadsdebat combineren we educatief met informatief. Gedurende de dag is er tijd om met elkaar te debatteren over actuele kwesties in de lokale democratie, maar ook om te netwerken en terug te kijken op het debat. Onze debatexperts zullen retorische tips & tricks geven.

Meld je gratis aan

Wil jij nu al verzekerd zijn van een plek? Meld je dan gratis aan én ontvang verder updates over het programma en de tweede editie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat. Wij zien je graag daar!

ZAT 12 OKT 10:00 – 14:00 | HILVERSUM | GRATIS

 • Voer zinnige en scherpe debatten
 • Ga met raadsleden vanuit het gehele land 
 • Interessante sprekers
 • Krijg handige debattips
 • Gratis lunch & borrel
 • Mogelijkheid tot netwerken

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping binnen jouw gemeenteraad? Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Het programma van het Nationaal Gemeenteraadsdebat

De meeste kennis zit in de zaal, daar geloven wij in. Het Gemeenteraadsdebat is dus vooral een goed gesprek tussen raadsleden uit het hele land dat leidt tot nieuwe inzichten. Ontdek de thema’s en de experts in het zorgvuldig opgestelde programma van het Nationaal Gemeenteraadsdebat.

Programma Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019

 • 09:30 – 10:00 | inloop
 • 10.00 – 10.30 uur | Opening door Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum
 • 10.30 – 11.45 uur | Thema 1 Energietransitie: Boudewijn Steur, programmanager BZK
 • 11.45 – 12.30 uur | Lunch
 • 12.30 – 13.45 uur | Thema 2 Jeugdzorg: Martin Wörsdörfer, Tweede Kamerlid VVD
 • 13.45 – 14.00 uur | Afsluiting
 • 14.00 uur | Borrel (tot ongeveer 15.00 uur)

Locatie: gemeentehuis Hilversum, Dudokpark 1

Een terugblik naar 2018 & 2019

Heb jij het Gemeenteraadsdebat van vorig jaar gemist? Gelukkig hebben wij het magazine nog. Lees alles over de thema’s, de ervaringen en de experts in ons Gemeenteraadsdebat Magazine.

Ook van dit jaar hebben weer een e-magazine opgesteld. Lees hier de editie van 2019 met daarin tips, ervaringen en foto’s van de aanwezigen.

Ontdek nog meer…

Blijf op de hoogte van het Nationaal Gemeenteraadsdebat! Dit kan o.a. via onze Twitter pagina.

Voor wie is het Nationaal Gemeenteraadsdebat?

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat is er voor raadsleden en een ieder die geïnteresseerd is in de gemeentepolitiek. Bij de eerste editie waren collegeleden, commissieleden en griffiers aanwezig. Mochten hierover vragen zijn of twijfel je of het Nationaal Gemeenteraadsdebat iets voor jou is. Schroom dan niet om contact op te nemen met ons.

Onze partners

VNG
MBKZ
hilversum 2
VvR

De sprekers

Onder leiding van twee experts worden twee actuele thema’s geïntroduceerd en worden er een aantal dilemma’s bloot gelegd waar raadsleden in hun werk tegenaan lopen. Jij als deelnemer gaat vervolgens met de andere deelnemers in debat en jullie delen tips en valkuilen met elkaar op basis van jullie eigen ervaringen in de praktijk. Dit alles onder de professionele begeleiding van gespreksleiders van het Nederlands Debat Instituut, die extra aandacht besteden aan de kracht van argumentatie.

Pieter Broertjes

Pieter Broertjes
Burgemeester Hilversum

Martin worsdorfer

Martin Wörsdörfer
Kamerlid VVD

Boudewijn Steur

Boudewijn Steur
Programmamanager Ministerie van BZK

Burgemeester Pieter Broertjes

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat wordt geopend door de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes (PvdA). Dit is hij al sinds juli 2011 en herbenoemd voor een nieuwe termijn van zes jaar per 1 juli 2017. Hiervoor was hij redacteur, adjunct-hoofdredacteur en uiteindelijk hoofdredacteur bij De Volkskrant. Naast zijn functie als burgemeester is hij ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de Consumentenbond.

Martin Wörsdörfer

De inleiding bij het thema Jeugdzorg zal verzorgd worden door Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer. Hij zit sinds 2017 in de Tweede Kamer namens de VVD. Hiervoor was hij belastingadviseur en ruim 8 jaar lid van de Haagse gemeenteraad. Tegenwoordig woont hij in Scheveningen. Tijdens het Nationaal Gemeenteraadsdebat zal hij een prikkelende stelling introduceren op het gebied van jeugdzorg.

Boudewijn Steur

De inleiding rondom het thema energietransitie zal worden verzorgd door de programmanager van het Ministerie van BZK, Boudewijn Steur. Hij is historicus en nu werkzaam als programmamanager op het vlak: Versterking Democratie en Bestuur. Hier houdt hij zich vooral bezig met het functioneren van de democratie en het openbaar bestuur. Daarnaast hij heeft hij zitting in verschillende Rekenkamers, respectievelijk de gemeente Zaltbommel, IJsselstein en Capelle a/d IJssel.

Boudewijn zal een prikkelend betoog houden waarop een stelling volgt binnen het thema energietransitie. Een opgave waar iedere gemeente in Nederland iets mee moet!

Jeugdzorg & Energietransitie

Gedurende het Nationaal Gemeenteraadsdebat gaan we in op twee thema’s: energietransitie en jeugdzorg. Deze thema’s worden ingeleid door Boudewijn Steur en Martin Wörsdörfer waarna vervolgens de aanwezigen met elkaar in debat gaan. Na afloop van het debat zullen de debatexperts van het Nederlands Debat Instituut tips geven over hoe het debat nog beter kan. Vanaf 14.00 uur is er de mogelijkheid tot borrelen en netwerken.

Worstelt jouw gemeente ook met thema jeugdzorg?

Iedere gemeente worstelt met het thema jeugdzorg, een complex onderwerp. Wat is de rol van de raad hierin? En welke rol kun je hierin nemen? VVD-kamerlid Martin Wörsdörfer, expert op het gebied van jeugdzorg geeft een inspirerende inleiding op dit thema. Daarna ga jij samen met andere raadsleden in gesprek over hoe verschillende gemeenten met dit complexe vraagstuk omgaan.

De opgave voor elke gemeente: Energietransitie

Voor 2050 moeten alle gemeenten vrij zijn van aardgas. Een enorme opgave! Waar loop je als raadslid tegenaan? Hoe staat de gemeente ervoor in dit proces? Moet jouw gemeente bijvoorbeeld een Regionale Energiestrategie opstellen? Programmamanager bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Boudewijn Steur herkent deze uitdaging en opent dan ook het debat met een prikkelend betoog. Natuurlijk is er daarna alle ruimte voor input vanuit jou als raadslid.

De prijs van het Nationaal Gemeenteraadsdebat

Wij organiseren het Nationaal Gemeenteraadsdebat omdat we het belangrijk vinden dat raadsleden uit het hele land met elkaar in gesprek gaan. Deelname aan het Gemeenteraadsdebat is daarom kosteloos.

Beperkt aantal plaatsen

Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, ontvangen wij eventuele afmeldingen graag uiterlijk één week voor deelname. Zo kunnen wij andere geïnteresseerden nog een plaats aanbieden.

Voorwaarden

Er zijn 100 plaatsen beschikbaar. Mocht je graag een introducé meenemen, iemand die ook interesse heeft in de gemeentepolitiek? Meld diegene ook gerust aan. Per mail ontvang je een bevestiging.

De data en locatie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat

Meld je aan voor het Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019. Er zijn 100 plaatsen voor raadsleden uit het hele land die met elkaar in gesprek willen gaan. Het Gemeenteraadsdebat is op zaterdag 12 oktober 2019 van 10.00-14.00. Je bent meer dan welkom in het gemeentehuis van Hilversum. Aanmelden is gratis.

ZAT 12 OKT om 10.00-14.00 | HILVERSUM | GRATIS

Updates over het Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019

Alles weten over de sprekers en de thema’s van het Nationaal Gemeenteraadsdebat? Bekijk hier onze video updates.

Marlou Jager Projectmanager Gemeenten

ADVIES NODIG?

Wij denken graag met je mee zodat jij een training vindt die past bij jouw wensen.

Het Nederlands Debat Instituut
[email protected]
035-6252050

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over debatteren en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X