Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019

0 out of 5

0 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 10.00-14.00 | 12 OKT
 • Bedrag € 0,-
 • Locatie Gemeentehuis Hilversum
 • Deelnemers 100
 • Extra Gratis inschrijven

Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat is hét moment om elkaar te informeren, inspireren en samen kritisch na te denken over belangrijke actuele vraagstukken binnen de lokale democratie.

Nationaal Gemeenteraadsdebat 12 oktober 2019

Na het grote succes van de eerste editie vindt op 12 oktober het tweede Nationaal Gemeenteraadsdebat plaats. Ga met 100 raadsleden vanuit het hele land in gesprek over dé twee onderwerpen waar ieder raadslid in Nederland over zou moeten nadenken.

Ga met andere raadsleden in gesprek

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat is hét moment om elkaar te informeren, inspireren en samen kritisch na te denken over belangrijke actuele vraagstukken binnen de lokale democratie.

Meld je gratis aan

Wil jij nu al verzekerd zijn van een plek? Meld je dan gratis aan én ontvang ook als eerste updates over o.a. de keynote spreker, de thema’s en andere ontwikkelingen over het Gemeenteraadsdebat 2019. Wij zien je graag daar!

ZAT 12 OKT 10:00 – 14:00 | HILVERSUM | GRATIS

 • Voer zinnige en scherpe debatten
 • Ga met raadsleden vanuit het gehele land 
 • Interessante sprekers
 • Krijg handige debattips
 • Mogelijkheid tot netwerken

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping binnen jouw gemeenteraad? Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Het programma van het Nationaal Gemeenteraadsdebat

De meeste kennis zit in de zaal, daar geloven wij in. Het Gemeenteraadsdebat is dus vooral een goed gesprek tussen raadsleden uit het hele land dat leidt tot nieuwe inzichten. Ontdek de thema’s en de experts in het zorgvuldig opgestelde programma van het Nationaal Gemeenteraadsdebat.

Programma dagdeel 1: het vergaderproces

 • 09:30 – 10:00 | inloop
 • 10.00 – 10.30 uur | Opening door Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum
 • 10.30 – 11.45 uur | Thema 1: Boudewijn Steur, programmanager BZK
 • 11.45 – 12.30 uur | Lunch
 • 12.30 – 13.45 uur | Thema 2: Judith Tielen, Tweede Kamerlid VVD
 • 13.45 – 14.00 uur | Afsluiting
 • 14.00 uur | Borrel (tot ongeveer 15.00 uur)

Locatie: gemeentehuis Hilversum, Dudokpark 1

Een terugblik naar 2018

Heb jij het Gemeenteraadsdebat van vorig jaar gemist? Gelukkig hebben wij het magazine nog. Lees alles over de thema’s, de ervaringen en de experts in ons Gemeenteraadsdebat Magazine.

Ontdek nog meer…

Blijf op de hoogte van het Nationaal Gemeenteraadsdebat! Wekelijks worden updates gedeeld via: www.youtube.com/debatinstituut. Voor vragen kun je mailen naar Jesse Markus via [email protected] of bellen naar 035-6252050.

Voor wie is het Nationaal Gemeenteraadsdebat?

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat is er voor raadsleden en een ieder die geïnteresseerd is in de gemeentepolitiek. Bij de eerste editie waren collegeleden, commissieleden en griffiers aanwezig. Mochten hierover vragen zijn of twijfel je of het Nationaal Gemeenteraadsdebat iets voor jou is. Schroom dan niet om contact op te nemen met de projectmanager gemeente: Jesse Markus.

Onze partners

VNG
MBKZ
hilversum 2
VvR

De sprekers

Onder leiding van twee experts worden twee actuele thema’s geïntroduceerd en worden er een aantal dilemma’s bloot gelegd waar raadsleden in hun werk tegenaan lopen. Jij als deelnemer gaat vervolgens met de andere deelnemers in debat en jullie delen tips en valkuilen met elkaar op basis van jullie eigen ervaringen in de praktijk. Dit alles onder de professionele begeleiding van gespreksleiders van het Nederlands Debat Instituut, die extra aandacht besteden aan de kracht van argumentatie.

Pieter Broertjes

Pieter Broertjes
Burgemeester Hilversum

Judith Tielen

Judith Tielen
Kamerlid VVD

Boudewijn Steur

Boudewijn Steur
Programmamanager Ministerie van BZK

Burgemeester Pieter Broertjes

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat wordt geopend door de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes (PvdA). Dit is hij al sinds juli 2011 en herbenoemd voor een nieuwe termijn van zes jaar per 1 juli 2017. Hiervoor was hij redacteur, adjunct-hoofdredacteur en uiteindelijk hoofdredacteur bij De Volkskrant. Naast zijn functie als burgemeester is hij ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de Consumentenbond.

Judith Tielen

De inleiding bij het thema Jeugdzorg zal verzorgd worden door Tweede Kamerlid Judith Tielen. Zij zit sinds oktober 2017 namens de VVD in de Tweede Kamer. Hiervoor was zij gemeenteraadslid in de gemeente Utrecht voor de VVD en algemeen secretaris van de partij. Voor 2017 had zij ook een eigen adviesbureau. Hier werkte zij onder andere voor gezondheidszorgorganisaties.

Tijdens het Nationaal Gemeenteraadsdebat zal zij een prikkelende stelling introduceren op het gebied van jeugdzorg.

Boudewijn Steur

De inleiding rondom het thema energietransitie zal worden verzorgd door de programmanager van het Ministerie van BZK, Boudewijn Steur. Hij is historicus en nu werkzaam als programmamanager op het vlak: Versterking Democratie en Bestuur. Hier houdt hij zich vooral bezig met het functioneren van de democratie en het openbaar bestuur. Daarnaast hij heeft hij zitting in verschillende Rekenkamers, respectievelijk de gemeente Zaltbommel, IJsselstein en Capelle a/d IJssel.

Boudewijn zal een prikkelend betoog houden waarop een stelling volgt binnen het thema energietransitie. Een opgave waar iedere gemeente in Nederland iets mee moet!

De Thema’s

Gedurende het Nationaal Gemeenteraadsdebat gaan we in op twee thema’s: energietransitie en jeugdzorg. Deze beide thema’s worden ingeleid door een bekende spreker waarna vervolgens de aanwezigen met elkaar in debat gaan. Na afloop van het debat zullen de debatexperts van het Nederlands Debatinstituut tips geven over hoe het debat nog beter kan. Vanaf 14.00 uur is er de mogelijkheid tot borrelen en netwerken.

De prijs van het Nationaal Gemeenteraadsdebat

Wij organiseren het Nationaal Gemeenteraadsdebat omdat we het belangrijk vinden dat raadsleden uit het hele land met elkaar in gesprek gaan. Deelname aan het Gemeenteraadsdebat is daarom kosteloos.

Beperkt aantal plaatsen

Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, ontvangen wij eventuele afmeldingen graag uiterlijk één week voor deelname. Zo kunnen wij andere geïnteresseerden nog een plaats aanbieden.

Voorwaarden

Er zijn 100 plaatsen beschikbaar. Mocht je graag een introducé meenemen, iemand die ook interesse heeft in de gemeentepolitiek? Meld diegene ook gerust aan. Per mail ontvang je een bevestiging.

De data en locatie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat

Meld je aan voor het Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019. Er zijn 100 plaatsen voor raadsleden uit het hele land die met elkaar in gesprek willen gaan. Het Gemeenteraadsdebat is op zaterdag 12 oktober 2019 van 10.00-14.00. Je bent meer dan welkom in het gemeentehuis van Hilversum. Aanmelden is gratis.

ZAT 12 OKT om 10.00-14.00 | HILVERSUM | GRATIS

Updates over het Nationaal Gemeenteraadsdebat 2019

Alles weten over de sprekers en de thema’s van het Nationaal Gemeenteraadsdebat? Bekijk hier onze video updates.

Jesse Markus

ADVIES NODIG?

Ik denk graag mee zodat je een training vindt die past bij de wensen van jouw raad.

Jesse Markus
[email protected]
035-6250020

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over debatteren en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X