DE ALGEMENE POLITIEKE BESCHOUWINGEN

de uitreiking van de jaarlijkse Debatprijs live vanuit Den Haag

Wie wint de Debatprijs tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen?

Jaarlijks reikt het Nederlands Debat Instituut de Debatprijs uit aan de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een vakkundige jury volgt het debat live in Den Haag op de voet en beoordeelt politici op basis van zorgvuldig geselecteerde criteria.

De geschiedenis van de Debatprijs

In 2008 riep het Nederlands Debat Instituut de Debatprijs in het leven. Met de prijs vraagt het instituut aandacht voor het belang van goede debatvaardigheden van politici. Het debat is immers de zuurstof van de democratie. Politici moeten helder en overtuigend kunnen presenteren en argumenteren. Ook moeten ze goed kunnen luisteren en snel reageren op reacties van anderen. Ze moeten ingewikkelde vraagstukken zo kunnen uit te leggen dat de essentie begrijpelijk is voor de gemiddelde Nederlander. En ze moeten duidelijk uitleggen welke belangrijkste keuzes gemaakt moeten worden en waar de meningen tussen partijen verschillen.

Bekijk alvast de voorbeschouwingen

Benieuwd naar de winnaar van 2019? Bekijk hier het persbericht. Bekijk ook de voorbeschouwingen van 2019. In deze video-analyses worden de kansen en valkuilen toegelicht op het gebied van retorica.

Over de Algemene Politieke Beschouwingen

De Algemene Politieke Beschouwingen is het debathoogtepunt van het parlementaire jaar. De fractieleiders van alle partijen gaan met elkaar en met de minister-president in debat over de volle breedte van de keuzes die het komende jaar gemaakt moeten worden. Ieder jaar is er veel media aandacht rondom het debat. Vandaar dat dit het moment is om ieder jaar de debatkwaliteiten van vooraanstaande politici te beoordelen.

De jury & de criteria

De jury van de Debatprijs bestaat uit voorzitter Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Nick Schoemaker (overtuigexpert en retorica-analist bij het Nederlands Debat Instituut).

De jury & de Hall of Fame

De jury beoordeelt de debatterende politici op de kwaliteit van hun spreektermijnen, de scherpte van hun interrupties, de wijze van reageren op interrupties en hun algemene aanwezigheid en stijl tijdens het debat. Twee dagen lang bloggen de juryleden live via Volkskrant.nl, en maken Van Grieken, Piras en Schoemaker een retorische analyse van iedere bijdrage.

Voor de pers

Over het Nederlands Debat Instituut

Goed spreken en goede gesprekken brengen je vooruit. Als mens en als maatschappij. Daarom helpt het Nederlands Debat Instituut individuen om beter te spreken en organisaties om beter het gesprek aan te gaan. In veel wat het debatinstituut doet staat debatteren centraal. Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de debatcultuur in Nederland waarbij de basis in het onderwijs dient te liggen. Het debatinstituut heeft een jarenlange traditie in het beoordelen van parlementaire debatten. Het instituut publiceert regelmatig over de kwaliteit van het politieke debat in ons land en treedt op voor radio en televisie met analyses. Het debatinstituut was o.a. verantwoordelijk voor het concept en de voorbereiding van het RTL/BNR Carré-debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012 en 2017

Eerdere publicaties

Naar aanleiding van de Debatprijs zijn er meerdere publicaties, podcasts, tv-, radio- en andere mediamomenten geweest. Bekijk hieronder de media-aandacht omtrent de Debatprijs:

Noot voor de pers

De juryleden zijn beschikbaar voor een live analyse vanuit Den Haag op 18 en 19 september. Wil je meer informatie, de juryleden tijdens de analyse spreken of interviewen, direct na de bekendmaking het persbericht over de winnaar ontvangen en/of de uitreiking live bijwonen? Neem dan contact op met Vivianne van Zessen, Nederlands Debat Instituut via:
06 – 12 80 84 96 | 035 – 625 20 50 | [email protected]

Winnaars Debatprijs

2019

Lodewijk Asscher
PvdA

2018

Lodewijk Asscher
PvdA

2016

Halbe Zijlstra
VVD

2015

Geert Wilders
PVV

2014

Alexander Pechtold
D66

2013

Mark Rutte
VVD

2011

Mark Rutte
VVD

2010

Mark Rutte
VVD

2009

Alexander Pechtold
D66

2008

Femke Halsema
GL

*In 2012 en 2017 werd de prijs niet uitgereikt vanwege de demissionaire status van het kabinet waardoor het karakter van het debat afweek van reguliere Algemene Politieke Beschouwingen.

Gratis 5 tips ontvangen?

Wil je werken aan je overtuigingskracht? Meld je gratis aan voor de 5 tips en ontdek hoe je krachtiger kunt spreken, vergaderen en leidinggeven.

Bevlogen trainers

Bevlogen trainers

Blijven leren en ethousiasmeren

Blijven leren en enthousiasmeren

Bewuste focus en maatwerk

Bewuste focus en maatwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *