De enige spreker met wie jij je moet vergelijken ben jezelf
Na afloop van zijn eerste grote toespraak als minister-president tijdens de MH17-herdenking werd Dick Schoof vergeleken met oud-premier Mark Rutte. Lees hier waarom dat onterecht is en wat jij daarvan kunt leren.
Om te overtuigen moet je een hand vasthouden
Een vooraanstaande Amerikaanse advocaat leerde ooit van een trainingsacteur hoe hij zijn pleidooien veel overtuigender kon maken via een enkele tip. Het veranderde zijn blik op het voeren van een goed pleidooi radicaal. Lees hier de tip.
Een sonate als inspiratiebron om overtuigend te presenteren
Wanneer je presentatie voorbereidt dan is het bepalen van de structuur van je betoog een van de belangrijkste bouwstenen. Podiumkunstenaar Herman van Veen gebruikt altijd de structuur van zijn optredens. Nieuwsgierig?
Kom niet te snel met je oplossing!
We willen zo graag vertellen over het briljante plan dat we bedacht hebben dat we helemaal vergeten om eerst duidelijk te maken dat er op dit moment iets helemaal verkeerd gaat. En juist dat is nodig om mensen geinteresseerd te krijgen.
Hoe overtuig je tijdens een online vergadering?
Overtuigen tijdens een fysieke vergadering is al moeilijk genoeg maar nog ingewikkelder wordt het wanneer dit online moet. Hoe zorg je er voor dat je de aandacht online vasthoudt en dat jouw boodschap krachtig overkomt?
Wat maakt jou een overtuigende spreker?
Ieder heeft zijn eigen presentatiestijl, maar welke techniek pas jij toe? Lees hier de techniek die wij gebruiken bij het Nederlands Debat Instituut.
Hoe bereid je een goede kerst- of nieuwjaarstoespraak voor?
Een (online) toespraak houden kan een gevoel van samenzijn creëren in deze moeilijke tijd. Maar hoe bereid je zo’n toespraak goed voor? Lees het hier!
Vier tips om jou nog overtuigender te laten spreken
De technieken om overtuigend te spreken zijn niet heel erg ingewikkeld maar ze bewust en consequent toepassen is een uitdaging. Lees hier de 4 tips die jou gaan helpen!
Hoe zorg je dat je antwoord krijgt op door jou gestelde vragen?
Heb jij regelmatig het gevoel tijdens vergaderingen en discussies dat de vragen die je stelt niet beantwoord worden? Hier een paar concrete en simpele tips die jou gaan helpen!
Hoe onderhandel je beter dan Rutte en Kaag?
Na meer dan vijf maanden onderhandelen zit de formatie aan het einde van de zomer nog steeds volledig op slot. Waarom? Roderik van Grieken legt het uit in dit artikel.
Praktische tips voor presenteren met Powerpoint
Uren bezig zijn met de opmaak van je presentatie en uiteindelijk worden je collega’s er nog niet wijzer van. Lees hier wat je kan doen om dit te voorkomen.
Overtuigen door geïnteresseerde vragen te stellen
Overtuigend spreken kan natuurlijk doormiddel van presenteren en sterke argumenten, maar het stellen van goede vragen en luisteren naar de ander is net zo belangrijk.
Hoe vertel je een goede anekdote?
Een goede manier om mensen te raken tijdens je verhaal is door anekdotes te vertellen, maar hoe vertel je een goede anekdote? Je leest het in dit artikel
Wat doe je als mensen je niet laten uitpraten?
Je maakt het vast wel eens mee tijdens een vergadering. Je bent iets aan het vertellen of uitleggen en opeens breekt iemand in midden in jouw verhaal en neemt de regie over.
Overtuigtip: Zeg nou eerlijk, wil jij doormodderen of doorpakken?
Wat is het toch fijn als iemand tijdens een discussie een ingewikkeld vraagstuk weet terug te brengen tot een heldere keuze, maar hoe pak je dat aan?
3 succesvolle manieren om je presentatie te starten
Welk publiek heb jij voor je? En welke strategie gebruik je hiervoor? In dit artikel leren we jou hoe jij een succesvolle en overtuigende presentatie geeft.
Hoe tackle je Rutte en wat jij daar van kan leren
We staan aan het begin van de verkiezingscampagne en politieke partijen zijn druk bezig zich zo goed mogelijk aan ons, de kiezer, te presenteren.
Wat kun je leren van dichteres Amanda Gorman
In deze analyse vertellen we je hoe jij kunt leren van de dichteres Amanda Gorman, die tijdens de inauguratie van Biden haar gedicht heeft voorgedragen.
Leer van de argumenten van Kabinet Rutte III
In dit artikel vertellen we je hoe je jouw argumentatie kunt verbeteren door te leren van de argumenten van Rutte III. Verbeter jouw overtuiging door de argumenten van Rutte III te ontleden.
Fijne feestdagen!
In 1998 richtte ik het Nederlands Debat Instituut op en in de periode die volgde maakte ik vele bijzondere jaren mee. Met hoogte- en dieptepunten.
Drie tips voor een goed verkiezingsdebat
Drie tips die jou kunnen helpen op weg naar een succesvolle bijeenkomst.
Een succesvol online event met deze drie tips
Drie tips die jou kunnen helpen op weg naar een succesvolle bijeenkomst.
Hoe breng je meer rust in je presentatie?
Wist je dat ademhalen je kan helpen bij het creëren van meer rust in je presentatie. Lees hier de techniek die je gaat helpen tijdens je volgende presentatie.
SExI argumenteren met Mark Rutte
Slim argumenteren? Leer het SExI model van Mark Rutte en weet jouw tegenstander te overtuigen.
Hoe kun je tactisch overtuigen?
Wil jij iemand tactisch overtuigen in een discussie of een debat? Maak dan gebruik van het standaardgeschilpuntenmodel en leer slim argumenteren.
Vijf manieren om aardiger gevonden te worden
Sympathie creëren is een slimme manier om anderen te overtuigen. Maar hoe word je dan aardiger gevonden? Lees het in dit artikel!
5 gouden tips om je professioneel te profileren
Wat moet jij voorkomen als je een goede indruk wilt achterlaten? Lees hier de 5 gouden tips uit het boek Nice girls don’t get the corner office, om je professioneel te profileren.
De kracht van het korte statement
Eindelijk, de grote dag is daar, het bruidspaar heeft gevraagd of je op de bruiloft een paar woorden wilt zeggen! Maar wat ga je zeggen?
Hoe maak je een goede eerste indruk?
Een verkeerde handdruk, niet gepaste jargon of jezelf al verontschuldigen voordat je iets hebt gedaan. Hoe maak je een goede eerste indruk? Lees het hier.
Overtuigen op het werk – 5 tips om overtuigender te zijn op de werkvloer
Overtuigen op het werk is een belangrijke vaardigheid om te groeien als professional. Lees onze beste vijf tips om overtuigender te zijn op de werkvloer.
Een succesvolle feestelijke speech houden? Zo doe je dat
Een succesvolle feestelijke speech houden bij een belangrijke gelegenheid? Zo doe je dat – onze beste tips.
Effectieve stijlfiguren in presentaties
Wat hebben de grootste sprekers met elkaar gemeen? Ze maken slim gebruik van stijlfiguren in hun presentaties.
Presentatie versus argumentatie
Hoe kun je leren om overtuigend te presenteren? In deze debattip laten we zien op welke punten je moet letten.
Geef geen commentaar op jezelf
Een veelgemaakte fout is om commentaar op jezelf te geven tijdens een presentatie. Hoe blijf je weg van deze kritische noten?
Overtuig met de juiste status
Heb jij een hoge of lage status tijdens je betoog of presentatie? Lees hoe je kunt spelen met jouw status om anderen te overtuigen.
Hoe lang mag een betoog zijn?
Hoe lang mag een betoog zijn? Leer van de grote sprekers! Spreek niet te lang, zodat jouw publiek de aandacht blijft vasthouden.
Wat is jouw persoonlijke spreekstijl?
Ben jij een levendige of een rustige spreker? Maak slim gebruik van jouw persoonlijke spreekstijl om overtuigend te zijn in een discussie.
Maak gebruik van boeiend stemgebruik
Een van je krachtigste tools bij een presentatie of een debat, is je stem. Wat is boeiend stemgebruik en hoe zet je dit in tijdens een discussie?
Herken het probleem
Waarom is het soms zo lastig om gelijk te krijgen terwijl je zeker weet het wel te hebben? Heb jij wel goed uitgelegd wat het probleem is en waarom de wereld beter wordt van jouw oplossing?
Hoe kun je effectief online vergaderen?
Online vergaderen lijkt erg op fysiek vergaderen. Maar zelfs dat fysieke vergaderen was al erg lastig. In dit artikel lees je wat jij kunt doen om effectiever online te vergaderen.
Hoe geef je een onvergetelijke bruiloftsspeech?
Eindelijk, de grote dag is daar, het bruidspaar heeft gevraagd of je op de bruiloft een paar woorden wilt zeggen! Maar wat ga je zeggen?
3 tips om meer leiderschap te tonen
Wat voor soort leider ben jij? En hoe overtuigend ben je in je communicatie? Ontdek wat jij kunt doen om meer leiderschap te tonen.
De 3 belangrijkste taken bij het voorzitten van de vergadering
De meeste deelnemers zitten de vergadering gewoon uit. Dat geldt niet voor de voorzitter, die heeft een aantal belangrijke taken.
Situationeel leidinggeven: Hoe pak je dat aan?
Meer grip krijgen op de vaardigheden en de ontwikkeling van jouw team? Situationeel leidinggeven kan je daarbij ondersteunen.
Een online event presenteren: dit is de truc
Ga jij een online event presenteren? Sprekers aankondigen? Een online paneldiscussie leiden? Met deze tips kun je gelijk aan de slag.
Wat is framing?
Framing wordt gebruikt door de politiek, bedrijven en bij organisaties met een ideële doelstelling. Wat is framing precies en hoe kun je het zelf inzetten?
Jouw allereerste online meeting hosten? Zo doe je dat!
Ga jij aan de slag met het hosten van jouw allereerste online meeting? Lees hier de 5 tips om je voor te bereiden + een gratis infographic voor jouw vergaderdeelnemers.
Hoe kan je korter én efficiënter vergaderen?
We hebben steeds minder tijd om te vergaderen. Er worden creatieve oplossingen bedacht om het toch efficiënt te houden, maar wat werkt nou echt? In dit artikel vertelt directeur Roderik van Grieken alles over kort en slim vergaderen.
Hoe begin jij jouw presentatie? 5 tips voor een krachtige opening
Weten hoe jij jouw presentatie het beste kunt beginnen? Lees hier onze vijf tips voor een krachtige opening die ervoor zorgt dat jij jouw publiek boeit.
Debat of discussie?
Wanneer ben je eigenlijk een debat of discussie aan het voeren? En wat is precies het verschil? En waarom is het van belang om het verschil te kennen?
Omgaan met zenuwen
Zenuwen kun je nooit volledig uit de weg gaan. Maar beter omgaan met zenuwen kun je wel leren. Lees er meer over in dit artikel.
De voorbereiding op een discussie
Debatteren gaat over meer dan alleen maar goede argumenten naar voren brengen. Voorbereiden op een debat is minstens zo belangrijk.
Debattip: durf te spreken in soundbites
Wil je overtuigend spreken? Leer jezelf dan te spreken in soundbites. Zo voeg je korte en krachtige statements toe aan jouw verhaal, betoog of presentatie.
Je handen handig inzetten, hoe doe je dat?
Overtuigen is meer dan alleen een sterke boodschap formuleren. Wil je jouw publiek echt bereik, dan moet je je handen handig inzetten. Maar hoe doe je dat?
Overtuigtips voor lijsttrekkers
Ben je lijsttrekker? Dan is dit artikel iets voor jou! We geven je hier namelijk een aantal handige overtuigtips waarmee jij jouw kiezers kunt overwinnen!
Overtuigen met Cialdini
Hoe kun je overtuigen met Cialdini? Robert Cialdini schreef invloed, over de psychologie van het overtuigen. Lees hier de concrete tips.
Wat ons opviel aan de speech van Rutte
In dit korte artikel vertellen we je wat ons opviel aan de speech van rutte op 18 juni 2018 in Straatsburg.
Debatanalyse RTL lijsttrekkersdebat 7 maart 2019
In dit korte artikel nemen we je mee door onze analyse van het RTL lijsttrekkersdebat op 7 maart 2019.
3 beoordelingscriteria voor verkiezingsdebatten
Ben jij benieuwd hoe wij verkiezingsdebatten beoordelen? in dit artikel laten we je 3 criteria zien waarop wij de verkiezingsdebatten controleren en beoordelen.
Van staatsman Rutte tot pijnlijk Kamerdebat
Normale politieke tegenstellingen doen sinds de ‘Coronacrisis’ er niet meer toe. Dit betekent ook dat politici anders moeten gaan spreken. Hoe bracht Rutte het er vanaf de afgelopen dagen?
Krijg meer aandacht voor je verhaal
Charisma is een ongrijpbaar begrip. Toch kun je werken aan het vergroten van je charisma met concrete technieken. Lees er meer over in dit artikel.
De vijf belangrijkste PowerPoint tips
PowerPoint: handige tool of juist een hindernis bij het presenteren? Onze trainers en dagvoorzitters weten uit de praktijk dat het allebei kan zijn. Hoe zorg jij ervoor dat je je publiek boeit in plaats van verveelt? Wij zetten de vijf belangrijkste tips voor een goede PowerPoint presentatie op een rij.
Organiseer je eigen tegenspraak
Voor een echt goede discussie moet je het met elkaar oneens zijn. Maar dat is in de praktijk best lastig. In dit artikel lees je hoe je je eigen tegenspraak kunt organiseren.
6 tips voor de perfecte elevator pitch
De perfecte pitch geven? Lees hier de zes tips die zorgen dat jouw idee overtuigt bij de beslissers.
Gemeenteraden moeten vaste spreektijden invoeren
In dit artikel vertellen we je waarom het elke gemeenteraad goed zou doen om vaste spreektijden in te zetten.
Voorkom een blackout op het podium
Vol zelfvertrouwen het podium op! Dat gaat je lukken met deze tips die je helpen om een blackout op het podium te voorkomen.
Barack Obama doet het als Kennedy
De toespraak van Obama in 2013 in Berlijn komt veel overeen met die van Kennedy op exact dezelfde plek, jaren ervoor! Ben je benieuwd wat de overeenkomsten zijn? Lees dan nu dit uitgebreide artikel!
Verhoog de kiesdrempel naar 10%
In dit artikel laten vertellen we je waarom en hoe een kiesdrempel van 10% zou werken in Nederland!
De 5 meest voorkomende congresflaters
In dit artikel laten we je 5 veel voorkomende fouten zien, zie worden gemaakt bij de presentatie van congressen.
Wat maakt Rutger Bregman zijn betoog zo bijzonder?
In dit artikel geven we je 3 handige tips over hoe je kunt leren van de speech van bekend historicus Rutger Bregman.
5 praktische tips voor een succesvolle bijeenkomst
In dit artikel geven we je 5 praktische en concrete tips die voor een succesvolle bijeenkomst zorgen. Zorg voor de juiste flow; op het podium en in de zaal.
Overtuigingskracht: onmisbaar leiderschapsinstrument
Overtuigingskracht is een onmisbaar leiderschapsinstrument voor de leider die klaar wil zijn voor een snel veranderende wereld.
Bewaak de rode draad
Je presentatie gaat goed, maar door de vragen van je publiek raak je de draad kwijt raakt. Daarom geven we tips hoe de rode draad te bewaken. Lees snel verder.
Drie tips voor het organiseren van een goed congres
Bij het organiseren van een goed congres of evenement worden vaak onlogische keuzes gemaakt. Lees de 3 tips over wat je wel moet doen!
Het belang van een goede start
Elke spreker moet goed nadenken over het belang van een goede start. Want een goede start is het halve werk. Leer dus ook overtuigen als Obama met deze tips
Manipulatie in de oudheid: de sofisten
Etymologisch gezien is het woord manipulatie afkomstig uit het Latijn, maar de meesters van de verbale manipulatie waren Grieken: de sofisten.
Timmermans geeft beste politieke speech sinds jaren
In deze prachtige speech van Frans Timmermans worden politiek en Game Of Thrones met elkaar verbonden. Hoe doet hij dit? Dat lees je hier!
Debat als werkvorm: Het debatconcept
Welke gouden regels kun je volgen voor een succesvol debat in jouw organisatie? Lees het in dit artikel.
Mythe: Communicatie is voor 93% non-verbaal
Communicatie is voor 93% non-verbaal. Veel kans dat u deze zin ziet en denkt: “Ja dat klopt” Maar helaas is dit nog nooit aangetoond. Nog nooit? Nee nooit! Lees hier waarom deze mythe niet klopt.
Tien vuistregels voor een goed debat
In dit artikel delen we de tien belangrijkste vuistregels voor een goed debat. Lees verder om ook een geweldig debat in jouw organisatie te organiseren.
Binnenkort presenteren? Zeg het in drieën!
Wat kan jij doen om je presentatie bij anderen te laten beklijven? Presenteer in drieën! Hoe je dat doet lees je in dit artikel.
Denk niet aan een roze olifant
Leer je woorden zorgvuldig te kiezen om je publiek effectief te beïnvloeden met de techniek van het framen.
Doe het met structuur
Gebruik in je presentatie structuur om een verhaal krachtig over te brengen. Waarom? En hoe pak je dat aan. Lees het in dit artikel.
Gebruik spreekkaarten
Spreekkaarten zijn heel nuttig om overtuigend op het podium te staan als dagvoorzitter. Lees in dit artikel hoe je ze het beste gebruikt.
Debatteren is de krachtigste vorm van communicatietraining
Om succesvol te zijn in discussies zijn goede communicatieve vaardigheden enorm belangrijk. Daarom is debatteren een krachtig vorm van communicatietraining.
Waarom de paneldiscussies meestal niet werken
Erger jij je ook groen en geel aan de meeste paneldiscussies. De meeste paneldiscussies werken niet en dat komt door deze drie redenen.
Gebruik pakkende voorbeelden
En een van de belangrijkste overtuigingsmiddelen die heel vaak gebruikt wordt is ‘het voorbeeld’. Hoe kom je tot zo’n pakkend voorbeeld? Lees het in dit artikel.
Waarom hebben we last van spreekangst?
Sta jij stijf van de zenuwen als je in de spotlights staat. Voor veel professionals is dit erg herkenbaar. Waarom hebben we last van spreekangst en wat kunnen we eraan doen?
Krijg de welwillende aandacht
Geef je jouw publiek wel eens een compliment? Dit kan helpen om de welwillende aandacht te krijgen. Leer van Obama tijdens zijn speech in Cairo, waar hij slim het publiek wist te bespelen.
De speeches van Obama verliezen glans
Er is veel enthousiasme en lof voor de voormalig president Barack Obama. Toch beginnen de speeches van Obama iets van glans te verliezen. Is hij nog wel die overtuigende spreker?
Herkennen en gebruiken van stijlfiguren (Obama speech over Mandela)
De speech van Barack Obama tijdens de Nelson Mandela Memorial bereikte niet alleen het stadion, niet alleen de Zuid-Afrikanen, maar de hele wereld. Een krachtige speech mededankzij zijn gebruik van stijlfiguren. Lees hier de analyse van de speech.
4 tips om een discussie te winnen
Kan jij jouw discussietechnieken nog wat verder aanscherpen? Lees de hoogtepunten van de Leiden alumnimasterclass De Kunst van Overtuigen. Hier vind je de 4 belangrijkste tips uit deze masterclass, aangevuld door onze videotips.
Gebruik een tegenargument
Wil jij collega’s overtuigen van je standpunt? Verdiep je dan eens in de opponent en gebruik een tegenargument. Bekijk in dit artikel hoe je dat doet.
Herken de drogreden: De persoonlijke aanval
De persoonlijke aanval is veruit de bekendste drogreden. Maar hoe herken je deze discussiefout? Lees hier de 3 manieren hoe de persoonlijke aanval terugkomt in een discussie.
De bewijslast ontduiken: herken jij deze drogreden?
Als je me niet gelooft, bewijs dan maar eens dat het niet zo is. Dit is de drogreden bewijslast ontduiken. In dit artikel leggen wij uit hoe je deze drogreden in een discussie herkent.
Drogredenen herkennen: de cirkelredenering
Herken jij het als iemand de drogreden ‘cirkelredenering’ toepast? Deze discussiefout brengt geen argumenten op tafel. In dit artikel lees je hoe je deze drogreden kunt herkennen.
Overtuigen met de perfecte metafoor
Speel jij weleens in op de emoties van je publiek? Dat helpt bij het overtuigen! Je kunt hierbij goed gebruik maken van de metafoor. In dit artikel leggen wij uit hoe je tot die perfecte metafoor komt.
10 criteria voor een goede stelling
Een goede stelling is de kapstok van en voorwaarde voor een goed debat. Een stelling moet ‘debatable’, aantrekkelijk en in overeenstemming zijn met de gekozen debatvorm. Lees hier de 10 criteria van een goede stelling zodat de inhoud optimaal tot zijn recht komt.
3 manieren om je charisma en overtuigingskracht te vergroten
Charisma, authenticiteit, uitstraling en allemaal verschillende woorden die eigenlijk hetzelfde omschrijven, namelijk overtuigingskracht. Maar hoe word je nu zo’n spreker met uitstraling? Wat kan jij doen om je charisma, overtuigingskracht te vergroten? In dit artikel reiken we je 3 communicatietechnieken aan die je helpen om je charisma te aan te wakkeren.
100% efficiënte vergadering: Het perfecte voorbeeld van een agenda
Vergaderen, we hebben er allemaal mee te maken. Jammer genoeg zijn er maar weinig mensen die efficiënt vergaderen. Hoe komt dat nu? De basis van een goede vergadering is te herleiden naar de agenda. In dit artikel helpen wij je een handje en geven het perfecte voorbeeld waar een agenda voor een vergadering aan moet voldoen.