Profileren

Vijf manieren om aardiger gevonden te worden

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Vijf manieren om aardiger gevonden te worden

Aardig gevonden worden. Veel mensen onderschatten deze manier van overtuigen terwijl het volgens hoogleraar en onderzoeker Robert Cialdini één van de meest overtuigende principes is. Cialdini noemt dit principe sympathie: Je zegt sneller ja, op een verzoek van iemand die je kent en aardig vindt. Al veel eerder dan Cialdini Al in 1936 schreef de Amerikaanse schrijver Dale Carnegie het boek: “How to win friends and influence people”.

Oprechtheid en warme belangstelling

How-to-win-friends-and-influence-people, anders dan de titel misschien doet vermoeden, benadrukt dit boek oprechtheid en warme belangstelling voor andere mensen. Verander het gedrag van mensen door je eigen gedrag aan te passen. Het boek is nog steeds één van de best verkochte managementklassiekers. Carnegie ontwikkelde veel trainingen en inzichten rondom spreken voor publiek, verkopen en omgaan met andere mensen. In dit lezenswaardige boek noemt hij 5 manieren om aardig gevonden te worden. Een paar lessen uit dit boek op een rijtje:

Je communiceert hiermee dat je interesse hebt in de persoon, je attent bent en echt geïnteresseerd bent in die persoon.

Assertief aan de slag met netwerken

Aardiger gevonden worden gebeurt door veel te oefenen en te experimenteren. Dat vergt wat assertiviteit van jouw kant. Hoe assertief kun jij optreden? Gaat dat je natuurlijk af, of kost het nog veel energie om actie te ondernemen? Wij begrijpen dat en hebben daarom de brochure in 6 dagen je assertiviteit vergroten gemaakt. Download deze hieronder gratis en ontdek hoe de leergang Assertief managen jou kan helpen met het ontwikkelen van je assertiviteit.

Glimlachen helpt om aardiger gevonden te worden

Het is misschien wel de simpelste manier, maar ook de effectiefste manier om aardig gevonden te worden: glimlachen. Neem bijvoorbeeld de voorbereiding van een congres. Het is een stressvolle tijd voor alle betrokkenen waarin makkelijk conflicten kunnen ontstaan. Glimlachen is dan een prima manier om de sfeer goed te houden. Je laat daarmee zien, ik vind het fijn dat je er bent, ik vind je aardig, het is prettig dat je er bent. Het is een stuk beter dan met een gezicht dat op onweer staat de interactie met elkaar aan te gaan. Hetzelfde geldt voor het publiek. In het publiek zitten altijd wel een paar personen die er geen zin in hebben en met een chagrijnig gezicht erbij zitten. Het helpt enorm die mensen met een positieve glimlach tegemoet te komen en om een positieve interactie met het publiek te onderhouden.

Onthoud voornamen van de mensen die je ontmoet

Het is een niet te onderschatten les. Onthoud de voornaam van mensen die je ontmoet. Je communiceert hiermee dat je interesse hebt in de persoon. Je bent attent en echt geïnteresseerd  in die persoon. Het gaat vaak al mis bij het voorstellen. De situatie is wat rommelig, je hoort het misschien niet goed of je bent afgeleid. Vraag dan gewoon nog een keer naar de voornaam en herhaal deze op hartelijke toon in de begroeting. Probeer daarna in het gesprek of bij de afsluiting op natuurlijke manier de voornaam te gebruiken. Het is essentieel om iemand bij de voornaam te kunnen noemen om aardig gevonden te worden.

Meer informatie over aardiger gevonden worden?

Hoe belangrijk vind jij het om aardig gevonden te worden? Als het gaat om overtuigen en beïnvloeden dan kan het helpen als mensen je sympathiek vinden. In de onderstaande video bespreekt trainer Nick Schoemaker die 5 manieren die ervoor zorgen dat mensen jou aardiger vinden.

Zorg dat je een goede toehoorder bent

Veel mensen praten graag over zichzelf, maar krijgen daar weinig de kans voor. Als jij diegene bent die ze daar wel de kans voor geeft, word je gelijk een betere gesprekspartner. Je wordt daardoor aardiger gevonden. Veel mensen vertellen graag enthousiast over hun vakantie. Vaak reageren we daarop met een enthousiast verhaal over onze eigen vakantie. Maar een andere keuze is om door te vragen bij die persoon. Mensen kunnen zo hun verhaal bij je kwijt en voor je het weet merk je dat mensen je aardiger gaan vinden.

Goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je goed voor op het gesprek en de gesprekspartner. Dat kan heel makkelijk via internet. Stel, je hebt een gesprek met een nieuwe klant en je googelt de persoon vooraf even. Daardoor kun je vragen stellen over opleiding, eerder werkgevers, hobby’s. Grote kans dat die persoon daar enthousiast over gaat vertellen. Het ijs is gebroken, je laat zien dat je interesse hebt in die persoon en dat je je goed hebt voorbereid.

Geef een compliment

Iedereen wil gewaardeerd worden. Zorg ervoor dat jij diegene bent die die waardering uitspreekt. Dat kan heel simpel! Zeg iets aardigs over de kleding die iemand aanheeft. Of complimenteer je collega met het binnenhalen van een nieuwe klant of met een goed advies dat iemand heeft gegeven. Als je door het leven gaat met het idee dat iedereen om je heen in ieder geval op één aspect beter is dan jij, dan vind je altijd een goede aanleiding om een compliment te geven. Doe dat en je zult aardiger gevonden worden.

Aardiger gevonden worden in de praktijk

Naast het lezen van alle tips, is het vooral veel oefenen en experimenteren. Wil je je toch verder verdiepen in de stof lees dan onze andere artikelen over profileren hier. Aan de slag met oefenen in de praktijk? Schrijf je dan in voor onze leergang Assertief managen of één van de losse trainingen. Ga met een trainer in een kleine groep aan de slag met jouw praktijkgerichte leerdoelen. Een slimme manier om te oefenen en direct feedback te krijgen van een deskundige.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Dirk van Dorsselaer
13 mei 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX