Vergadertips

Wat doe je wanneer mensen je niet laten uitpraten?

Vergadering

Wat doe je wanneer mensen je niet laten uitpraten?

Je maakt het vast wel eens mee tijdens een vergadering. Je bent iets aan het vertellen of uitleggen en opeens breekt iemand in midden in jouw verhaal en neemt de regie over. En terwijl het gesprek aan tafel door gaat blijf jij vertwijfeld achter. Je hele punt is roemloos verloren gegaan. Hoe ga jij er voor zorgen dat jij je vanaf nu de kaas niet meer van het brood laat eten?

Verfijn jouw gesprekstechnieken in de training
Vakkundig voorzitten

Werk aan jouw gesprekstechnieken tijdens het voorzitten en schrijf je in voor onze tweedaagse cursus Vakkundig voorzitten.

Val niet stil

Vanuit huis hebben wij geleerd dat het niet netjes is om door iemand anders heen te praten. Het zou zo maar kunnen dat jij deze fatsoensregel zo geïnterneerd hebt dat je automatisch stil valt zodra iemand jou interrumpeert. Want als iemand anders praat houd jij je mond. Toch is dat niet verstandig. Jij had het woord, je was duidelijk nog niet klaar en dus het is niet meer dan normaal dat jij eerst je redenering af mag maken voordat iemand anders aan de beurt is. Je uitdaging is om dit direct duidelijk te maken. In veel gevallen zal niemand anders voor je opkomen. Val dus niet stil en grijp direct de regie terug. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik maak even mijn redenering af en hoor daarna graag wat jij er van vindt”. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Je maakt op een vriendelijke manier duidelijk dat je nog niet klaar bent en tegelijkertijd geef je aan dat wat jou betreft de ander direct na jou mag spreken. Sympathiek toch? Een knap iemand die jou nu nog de mogelijkheid zal ontzeggen je betoog af te maken.

Gezamenlijk probleem

Een andere techniek die kan helpen om het woord niet te verliezen is door anderen er bij te betrekken. Voorkom dat het een strijd wordt tussen jou en degene die jou probeert te onderbreken. Eigenlijk is dit niet jouw probleem maar het probleem van de hele vergadering. Als toegestaan wordt dat jij onderbroken mag worden dan kan dit anderen ook gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld zodra je onderbroken wordt oogcontact met de voorzitter zoeken met de hoop en verwachting dat hij ingrijpt. Is er niet echt een vergadervoorzitter of pakt deze zijn rol niet op dan kun je de rest van de vergaderdeelnemers aankijken met een subtiel gebaar dat duidelijk maakt dat je verwonderd bent over wat er gebeurt. Jij had toch het woord? In beide gevallen is de kans groot dat iemand anders het voor je opneemt en de onderbreker duidelijk maakt dat jij eerst mag uitspreken. Dat is altijd prettiger is dan dat je zelf voor je spreektijd moet vechten.

Herpak de regie

Ingewikkelder wordt het wanneer iemand je midden in je verhaal een vraag stelt. Ook dat kan een vervelende onderbreking zijn maar een vraag kun je natuurlijk moeilijk negeren. In die situatie heb je twee opties om de regie te behouden. De eerste is door te zeggen dat je graag eerst je redenering wil afmaken en daarna direct in zal gaan op de interessante en terechte vraag. Op die manier houd je maximaal de aandacht vast voor jouw verhaal en stel je de vragensteller gerust dat je op een later moment in zal gaan op zijn vraag. De tweede optie is dat je de vraag wel direct beantwoordt maar dat je aan het einde van de beantwoording in één keer de draad van je verhaal weer oppakt. Dat kan door te zeggen: “Ik was dus net gebleven bij het punt…..”. Zodoende geef je zo min mogelijk ruimte voor vervolgvragen en laat je zien dat je graag doorgaat waar je gebleven was.

Neem dus altijd als vertrekpunt dat jij aan het woord was op het moment dat iemand inbrak in jouw verhaal en dat het niet meer dan normaal is dat jij je verhaal mag afmaken. Precies zoals je het vroeger geleerd hebt!

Verfijn jouw gesprekstechnieken in de training
Vakkundig voorzitten

Werk aan jouw gesprekstechnieken tijdens het voorzitten en schrijf je in voor onze tweedaagse cursus Vakkundig voorzitten.

Gerelateerde berichten