Hoe zorg je dat je antwoord krijgt op door jou gestelde vragen?
Heb jij regelmatig het gevoel tijdens vergaderingen en discussies dat de vragen die je stelt niet beantwoord worden? Dat je gesprekspartner je vragen bewust ontwijkt of dat hij je vraag niet begrepen heeft? Hier een paar concrete en simpele tips die jou gaan helpen er voor te zorgen dat jouw vragen vanaf nu nog krachtiger en niet te ontwijken worden.
Ontwikkel jouw verbale communicatie in de training
Debatteren voor professionals
Kom je tijdens een discussie niet altijd op de juiste reactie? Maar weet je een uur later precies wat je had willen zeggen? In de training Debatteren voor professionals werk je aan je verbale overtuigingskracht en leer je snel en doeltreffend op anderen te reageren.
Wees kort
Het stellen van vragen is een hele goede methode om duidelijkheid te krijgen tijdens een discussie of om je eigen standpunt indirect duidelijk te maken. Maar dit werkt alleen wanneer je je vraag goed verpakt. Anders loop je het risico dat je vraagt verdwijnt in het gesprek. De eerste tip om er voor te zorgen dat jouw vraag effectief is, is vrij simpel. Houd het kort! Vaak worden vragen verstopt in een uitgebreid betoog. Niet alleen loop je daarmee de kans dat degene aan wie je de vraag stelt en de andere deelnemers aan de discussie je vraag simpelweg missen; maar je biedt ze ook de kans om de vraag te negeren en in te gaan op andere punten in je betoog. De beste vraag is de korte, scherpe vraag. “Vind jij het acceptabel dat we nu al twee maanden wachten op de begroting?”. En daarna niets. Dus niet ook nog gaan uitleggen wat jij er zelf van vindt. Dat gaat ten koste van de kracht van de vraag. Door de vraag kort en krachtig te formulieren bied je de ander ook weinig tijd om na te denken over het antwoord. En dat kan in je voordeel werken.
Tel je vragen
Een tweede tip op weg naar succes bij het stellen van vragen is om het aantal vragen dat je stelt te beperken. Less is more. Het is veel beter om één of twee vragen te stellen dan je gesprekspartner te overladen met vragen. Hij of zij zal ze moeilijk kunnen onthouden, net als de andere aanwezigen, en waarschijnlijk alleen die vragen beantwoorden uit je lijst waar hij zich comfortabel bij voelt. Beperk je dus in het aantal vragen dat je stelt en nummer ze. “Ik heb twee vragen. De eerste vraag gaat over de wenselijkheid van het voorstel en de tweede vraag gaat over de betaalbaarheid”. Op deze manier bied je een heel duidelijk kader en maak je je vragen makkelijk te volgen. De luisteraar kan bij wijze van spreken alvast een 1 en een 2 noteren en vol spanning wachten op wat er gaat volgen.
Stuur op het antwoord
De derde en laatste tip is dat je kunt sturen op het antwoord. Je kunt bijvoorbeeld de vraag als volgt formuleren: “Kun je in één zin formuleren wat je belangrijkste argument voor dit voorstel is?”. Hiermee geef je heel duidelijk aan wat je verwacht van degene aan wie je de vraag stelt. Een alternatief is deze: “Is uw belangrijkste bezwaar tegen dit voorstel de hoogte van de kosten of de haalbaarheid van de uitvoering?”. Hele duidelijke en gerichte vragen die de gemiddelde luisteraar naar de discussie erg prettig zullen vinden. Door je vraagstelling schep de duidelijkheid in de discussie en stuur je je gesprekspartner in de richting die jij belangrijk vindt.
Ontwikkel jouw verbale communicatie in de training
Debatteren voor professionals
Kom je tijdens een discussie niet altijd op de juiste reactie? Maar weet je een uur later precies wat je had willen zeggen? In de training Debatteren voor professionals werk je aan je verbale overtuigingskracht en leer je snel en doeltreffend op anderen te reageren.