Overtuigen

Vier tips om jou nog overtuigender te laten spreken

Vier tips om jou nog overtuigender te laten spreken

De technieken om overtuigend te spreken zijn niet heel erg ingewikkeld maar ze bewust en consequent toepassen is een uitdaging. Toch begint overtuigend spreken met het snappen wat werkt en wat niet. Lees hier een viertal concrete tips die jou kunnen helpen.

Goede start

De eerste taak van een spreker is er voor te zorgen dat mensen naar hem willen luisteren. In de klassieke retorica wordt dat de ‘captatio benevolentiae’ genoemd; het verkrijgen van de welwillende aandacht. Het feit dat jij gaat spreken wil natuurlijk nog niet zeggen dat mensen automatisch gaan luisteren. Hoe krijg de die welwillende aandacht? Vertel bijvoorbeeld een anekdote, stel een vraag aan je publiek of maak een grap. Allemaal technieken die, als je ze tenminste goed uitvoert, er voor zullen zorgen dat je publiek of je gesprekspartners met een positieve interesse naar je verhaal zullen
gaan luisteren.

Maak het Concreet

Maak je voorstellen, je plannen of je boodschap zo concreet en tastbaar mogelijk. Vaak blijven sprekers hangen in abstracties als ‘we moeten de organisatie stroomlijnen’ of ‘we moeten de klant meer centraal stellen’. Klinkt als krachtige taal maar wat bedoelt de spreker nu eigenlijk precies? Eigenlijk kan iedereen er zijn eigen invulling aan geven. De klant centraal stellen kan op heel veel verschillende manieren. Veel krachtiger wordt het verhaal als een spreker een paar concrete voorbeelden noemt van wat hij bedoelt. ‘We gaan de klant centraal stellen door onze top-10 klanten twee keer per jaar te bellen met de vraag of wij nog iets voor ze kunnen betekenen’. Ook hier moet het voorbeeld natuurlijk goed gekozen worden maar je zal zien dat het werkt.

Stop met powerpoint

Tegenwoordig staat het voorbereiden van een presentatie min of meer gelijk aan het maken van een powerpointpresentatie. Stop daarmee! Bereid gewoon een goed verhaal voor en als je daarmee klaar bent ga je nadenken of je dit verhaal hier en daar kunt ondersteunen met een sheet. Kortom: het draait om wat jij vertelt en niet om wat er in beeld verschijnt. Vaak leidt dit alleen maar af. Vooral wanneer de spreker zijn powerpointpresentatie gebruikt als zijn spreektekst en daardoor met zijn rug naar zijn publiek naar het scherm gaat staan praten. Focus je op je publiek!

Geef complimenten

Een goede spreker maakt contact met de mensen die hij wil overtuigen. Hij praat niet tegen ze maar met ze. Zorg er dan ook voor dat je je betoog zo inricht dat je publiek er onderdeel van wordt. Stel af en toe een vraag. Dat kan een inhoudelijke vraag zijn maar bijvoorbeeld ook de simpele vraag of mensen je kunnen volgen. Op die manier laat je zien dat je je publiek serieus neemt en dat zullen ze waarderen. Wat daarbij extra helpt is het af en toe geven van een (verkapt) compliment. Door bijvoorbeeld aan het begin specifiek te benoemen dat je het een voorrecht vindt om aan deze mensen dit verhaal te mogen vertellen geef je indirect aan dat het gezelschap belangrijk voor jou is. En dat is natuurlijk een compliment!

Versterk jouw communicatiestrategie met leiderschapscommunicatie

Een leidinggevende rol binnen de organisatie bereiken is voor ambitieuze professionals een doel op zich. Eenmaal op die plek begint de uitdaging pas echt. Deze training helpt je met het ontspannen leidinggeven, maar leert je vooral ook de kunst van inspirerend leiderschap.

Gerelateerde berichten