Presenteren

6 tips voor de perfecte elevator pitch

Zes tips voor de perfecte elevator pitch

6 tips voor de perfecte elevator pitch

Een klassiek scenario; je staat in de lift met de CEO, een belangrijke investeerder of de minister president. Je hebt de unieke kans om in één minuut jouw beste idee te pitchen. Het lijkt misschien een ver van je bed show, maar in jouw dagelijkse werk heb je deze situaties ook; tijdens overleggen, vergaderingen en in klantgesprekken. Hoe benut je nou het beste die korte tijd? Hoe zorg je ervoor dat je de beslisser overtuigt? In dit artikel geven we je 6 tips voor het opstellen van de perfecte pitch.

Vergroot jouw impact op de werkvloer met de perfecte pitch

Wil je weten hoe de perfecte pitch jou helpt meer impact te maken op de werkvloer? En hoe je je daarmee beter kunt profileren in je organisatie? Download hier onze brochure voor de Leergang Assertief Managen en ontdek hoe je jouw impact kunt vergroten.

1. Start with ‘why’ in je elevator pitch

Mensen hebben steeds minder tijd, maar moeten ook met meer informatie sneller beslissingen nemen. Daarom is het extra belangrijk dat jij jouw boodschap tot de absolute kern terugbrengt. Maar wat is jouw kernboodschap precies? Er zijn verschillende manieren om tot de kern van uw betoog te komen. Simon Sinek ontwikkelde het krachtige concept ‘Start with why’. Hij benadrukt dat een WAAROM-boodschap sterker is dan een HOE- of WAT-boodschap. Met de waarom-vraag kun je mensen namelijk inspireren omdat je uitlegt waar je het voor doet, pas dan kunnen mensen erin geloven.

Krachtig voorbeeld van de waarom-boodschap

Sinek noemt Apple als krachtig voorbeeld van een uitdrager van een waarom-boodschap: “Here’s how Apple actually communicates: everything we do, we believe in challenging the status quo, we believe in thinking differently. The way we challenge the status quo is by making our products beautifully designed, simple to use, and user friendly. We just happen to make great computers. Want to buy one?”

Bekijk hier de inspirerende Ted Talk:

2. Breng structuur aan in je elevator pitch

Een pitch met een duidelijke structuur heeft twee voordelen. Ten eerste is het voor jou makkelijker te onthouden, ten tweede is het voor je gesprekspartner beter te volgen. Een goede pitch heeft een duidelijke kop, een romp en een staart.  In de kop start je met een krachtige opening en vertel je meteen je kernboodschap (zie tip 1). In de romp leg je uit waarom jouw betoog juist relevant is voor je gesprekspartner (zie tip 4). In de staart sluit je af met een concrete call to action (zie tip 5)

3. Verpak je boodschap aantrekkelijk met beeldspraak

Een aantrekkelijke pitch spreekt tot de verbeelding. Als jouw idee een kostenbesparing oplevert, dan kun je dit bijvoorbeeld uitdrukken in geld of in percentages, maar als je metaforen gebruikt, is de kans groter dat je gesprekspartner jouw pitch onthoudt. “Met dit plan houden we zoveel geld over dat we iedere week met 20 man bij een sterrenrestaurant zouden kunnen eten”. Of als je een duurzaamheidspleidooi houdt: “Als we niet snel met elektrische auto’s gaan rijden, kunnen we binnenkort met de boot naar het werk komen.”

4. Maak je pitch relevant! What’s in it for them?

Vergeet niet dat je ‘ongevraagd’ je idee deelt in de lift. Zorg er dus in ieder geval voor dat jouw pitch de moeite waard is voor je gesprekspartner om naar te luisteren. Die gesprekspartner moet dus een centrale rol in jouw betoog krijgen. Dit kun je doen door de vraag te beantwoorden ‘What’s in it for them?’. Dit kan van alles zijn: denk aan meer vrije tijd, een hoger salaris of eeuwige roem. Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in de vraag “Wat overtuigt diegene?” Zo zal de financieel directeur eerder overtuigd worden door het argument van kostenreductie, terwijl de productmanager het argument van kwaliteitsverbetering juist overtuigend vindt.

5. Zorg voor een knallend einde van je elevator pitch

Je bent bijna bij de volgende verdieping en hebt nog maar een paar seconden om je gesprekspartner te overtuigen. Om te voorkomen dat je idee in de lucht blijft hangen en uiteindelijk in het informatiegeweld ten onder gaat, moet je dit laatste moment twee dingen doen: verwerk ten eerste een ‘Call-to-action’ in jouw verhaal. Op deze manier stimuleer je de CEO om zelf de volgende stap te nemen. Sluit tot slot af met een krachtige uitsmijter; een oneliner die nog even terug grijpt op de kernboodschap of je metafoor. Bijvoorbeeld: “Hier geef ik je mijn kaartje, bel me volgende week op, zodat ik het plan verder kan toelichten en houd alvast een plekje vrij in je agenda voor dat etentje in het sterrenrestaurant”.

6. Practice makes perfect

De beste pitchers worden niet zomaar geboren met een retorische gave. De beste pitchers worden ontwikkeld door heel vaak te oefenen. Bij het debatinstituut halen we dan ook graag de uitspraak van de grote redenaar Cicero aan “Spreken leert men door te spreken”. Als je de perfecte pitch hebt opgesteld, zorg er dan voor dat je deze vaak oefent, totdat je het kunt dromen. Bouw echter wel flexibiliteit in, zodat je de pitch kunt afstemmen op je publiek en gesprekspartners.

Meer weten over de perfecte start van je speech? Lees verder in dit artikel en ontdek nog veel meer tips die van jou een overtuigende spreker maken.

Gerelateerde berichten