Analyses

Wat maakt Rutger Bregman zijn betoog zo bijzonder?

Rutger Bregman Speech

Leren van Rutger Bregman

Het optreden van de historicus leverde hem wereldwijde aandacht op. Zo verscheen Bregman bijvoorbeeld in CNN en DWDD. Toch zijn er ook lessen voor jouw volgende speech of betoog uit te halen. Welke drie elementen maakten de speech van Bregman zo krachtig? Welke lessen kun jij hier uithalen?

1. De urgentie van het Betoog

In de aanloop naar het WEF verscheen een rapport van Oxfam Novib om aandacht te vragen voor extreme ongelijkheid in de wereld. Met de vergelijking dat 26 miljardairs evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking wisten zij het nieuws enkele dagen te beheersen. Het uitkomen van het rapport vlak voor de WEF maakte het nieuws nog pikanter. Binnen deze opschudding viel het verhaal van Bregman en zijn eerder beschreven oplossing.

Versterk jouw speech als Rutger Bregman!

Ontvang 5 gratis overtuigtips waarmee jij jouw toekomstige speech of presentatie aanzienlijk kunt verbeteren! Met elke stap beter leren overtuigen? Dat kan!

2. Voorbereiding

Bij DWDD vertelde Rutger Bregman hoe hij tot het betoog was gekomen. Hieruit bleek dat hij wat de vraag van de moderator ook zou zijn, dit verhaal zou afsteken. Om dit effectief te doen heeft hij de avond van tevoren zijn speech uitgeschreven en veelvuldig geoefend. Deze avond en nacht repeteren had tot gevolg dat hij precies wist wat te zeggen op het moment suprême.

3. Beeldspraak

In onze trainingen proberen we altijd de cursisten mee te geven dat beeldspraak en stijlfiguren de kwaliteit van het betoog verbeteren. Rutger Bregman maakte hier in zijn speech veel gebruik van. Zo gebruikte hij onder andere de metafoor en retorische vraag: “I mean, it feels like I’m at a firefighters conference and no one’s allowed to speak about water, right”’. Ook maakte hij gebruik van de kracht van herhaling: “That’s it. Taxes, taxes, taxes”.

Kortom, probeer met je betoog in te spelen op de actualiteiten. Dit kan bijvoorbeeld door ernaar te refereren in de opening of de timing van de speech. Zo sluit de boodschap aan op een breder verhaal en maakt deze ook urgenter. De andere twee lessen zijn het gebruik van beeldspraak en de voorbereiding.

Gerelateerde berichten