Overtuigen

Drogredenen herkennen: de cirkelredenering

drogredenen herkennen de cirkelredenering

Drogredenen herkennen: De cirkelredenering

We kennen de drogreden van de cirkelredenering ook wel met de Engelse term “begging the question”, of als het principe van de Petitio Principii. In dit artikel lees je hoe je drogredenen kunt herkennen met in het bijzonder de cirkelredenering.

Met volle overtuiging leren argumenteren?

Wil jij weten hoe je krachtig kunt argumenteren? Hoe je kan werken aan jouw overtuigingskracht? Schrijf je dan in voor de 5 gratis overtuigtips. 5 dagen lang ontvang je elke dag een video met praktische tips uit onze trainingen.

De cirkelredenering is een veelvoorkomende drogreden

De cirkelredenering is een discussiefout waarbij iemand een argument opvoert dat gelijk is aan het standpunt. Bijvoorbeeld:

Ik vind Kees geen aardige man, want ik mag hem niet zo.” of met iets meer uitgebreider. Je hebt geen goede literaire smaak, want je leest Kluun en niet Grunberg. En mensen met een goede literaire smaak lezen Grunberg en niet Kluun.

Als je scherp luistert, ontdek je dat in beide voorbeelden geen enkel daadwerkelijk argument naar voren is gebracht om het standpunt te verdedigen.

Drogredenen herkennen en benoemen

Het blijft altijd lastig drogredenen te herkennen en te benoemen; kritisch luisteren of je wel echt argumenten hoort die een stelling of standpunt verdedigen en benoemen wanneer dit niet het geval is, is de enige manier om je tegen dit soort argumentatie-fouten te verweren.

In deze vlog vertelt onze expert Nick Schoemaker meer over de cirkelredenering.

Wil je meer weten over de nuances tussen en oorsprong van deze termen, lees dan bijvoorbeeld verder in “Dat heeft u mij niet horen zeggen” van van Eemeren en Grootendorst.

Gerelateerde berichten