Beïnvloeden

Overtuigen met Cialdini

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Overtuigen met Cialdini

We schrijven vaak over de mondelinge overtuigingskracht en baseren ons dan op de kunst van de welsprekendheid. Die waardevolle bron van kennis, die we al meer dan 2500 jaar kennen, is en blijft nuttig. Gelukkig blijven er slimme mensen onderzoek doen naar de kunst van het beïnvloeden en overtuigen. Eén van de meest invloedrijke wetenschappers van dit moment op het gebied van overtuigingskracht is Robert Cialdini. Cialdinin heeft na jarenlang onderzoek doen aangetoond wat de zes belangrijkste factoren zijn om iemand mee te krijgen met je voorstel en je overtuigingskracht te vergroten.

We lichten er 3 tips uit die je direct kunt toepassen.

Zorg dat je aardig gevonden wordt

Cialdini toon aan dat we graag meegaan met voorstellen van aardige mensen. En daar heb je invloed op. Stel je jezelf op als onmogelijke betweter tijdens vergaderingen. Klagen collega’s vaak over jou? Kom je verbaal te scherp uit de hoek? Veel kans dat je dan niet de sympathiefactor hebt. Om dit om te draaien kun je vaker complimenten maken. Dat lijkt raar maar dat is het niet. Vaak zijn we eerder geneigd om te benadrukken wat beter kan. “goed voorstel maar ik zou dat nooit op die manier zeggen” of  “ja in principe heb je gelijk maar dat spreek je niet zo uit hoor…”. Beter is het om vaker de positieve kant te benadrukken. Als je dat moeilijk vindt, is er nog een andere mogelijkheid. Ook mensen die goed samenwerken en meewerken, vinden we aardiger en beoordelen we vaker beter. Dus ben jij de collega die altijd het debat opzoekt? Ben je het eigenlijk altijd oneens met je collega’s? Probeer dan eens een andere strategie en stel je behulpzaam en coöperatief op.

Concrete overtuigtips in je mailbox?

Meld je dan aan voor de vijf gratis overtuigtips van het Nederlands Debat Instituut. Daarmee kun je direct aan de slag om je eigen overtuigingskracht te vergroten.

Wees de autoriteit

Hoe vaak werk jij aan je ‘personal branding’ ? Nooit? Slecht plan. Als je iemand wil overtuigen van je voorstel of van je functioneren, helpt het om te werken aan je branding. Weten jouw collega’s wel dat jij heel veel weet van interne communicatie? Houd een keer een lezing of korte presentatie tijdens een werkoverleg. Ben je voldoende zichtbaar voor je leidinggevende? Als jij de financieel expert bent in een kleine organisatie is dat goud waard. Veel kans dat niemand die taak zo goed doet als jij. Maar dan moet het management of je leidinggevende dat wel zien. Dus wees zichtbaar op social media tijdens presentaties en in vakbladen en zorg dat je autoriteit gezien wordt.

Maak vrienden

Mocht dit allemaal een probleem zijn dan is er nog een mogelijkheid. We houden ook van gelijkgestemden. Dus zeilers houden van zeilers, kookfanaten wisselen graag ervaringen uit en dezelfde studie of dezelfde studentenvereniging schept ook een band. Dus kijk waar er overeenkomsten zijn tussen jou en je leidinggevende en probeer vaker persoonlijke gesprekken in plaats van strikt zakelijke communicatie. Dat kan ook via social media. En dat hoeft echt niet alleen via Facebook. Ook via het meer zakelijke LinkedIn en op Twitter kun je melding maken van die unieke zangworkshop of merk je ineens dat je niet de enige bent die hardlopen als hobby heeft.

Uiteraard geldt voor bovenstaande tips dat het wel authentiek moet zijn. Dus je moet de autoriteit zijn en je niet voordoen als iets wat je niet bent. Belangrijker nog: als je de laatste 2 maanden je gedrag radicaal veranderd moet je misschien niet gokken op december 2013 maar op een jaartje later. Want om overtuigend over te komen, moet je vooral consequent zijn!

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Nick Schoemaker
19 maart 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

Charisma, authenticiteit, uitstraling en allemaal verschillende woorden die eigenlijk hetzelfde omschrijven, namelijk overtuigingskracht. Maar hoe word je nu zo'n spreker met uitstraling? Wat kan jij doen om je charisma, overtuigingskracht te vergroten? In dit artikel reiken we je 3 communicatietechnieken aan die je helpen om je charisma te aan te...

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX