Nederlandse verkiezingen

Drie tips voor een goed verkiezingsdebat

Drie tips voor een goed verkiezingsdebat

Je overweegt een verkiezingsdebat te organiseren. Of een ander debat tussen prominente personen binnen jouw sector of vakgebied. Dat is een geweldig idee! Een goed debat geeft namelijk inzicht in vragen die voorliggen, het meningsverschil daarover en is leuk en interessant om naar te kijken. Het moet dan natuurlijk wel een goed debat zijn! Iets dat wordt aangekondigd als een debat maar in de praktijk niet meer dan een wat waterig gesprek is, is voor zowel de organisator als voor de kijker een teleurstelling.

Vandaar hier drie concrete tips die je op weg kunnen helpen richting een spetterend debat.

  1. Zoek het meningsverschil

Een debat is pas een debat als er een meningsverschil is tussen de deelnemers. Is dat meningsverschil er niet, of is het niet duidelijk, dan heb je wellicht alsnog een interessant gesprek maar geen debat. Besteed in de voorbereiding dan ook veel tijd aan het precies uitzoeken over welke punten je deelnemers het met elkaar oneens zijn. Zorg er vervolgens voor dat de debatleider op die punten focust tijdens het debat. De essentie van een (verkiezings)debat is dat de kijker inzicht krijgt in wat de verschillende standpunten zijn over een specifiek onderwerp en waarom die standpunten van elkaar verschillen.

  1. Gebruik stellingen

De kunst van een goed verkiezingsdebat is dat je als organisator durft te kiezen. Vaak zijn er heel veel thema’s waar je uit kunt kiezen. Binnen die thema’s zijn er weer subthema’s. Het resultaat is vaak dat een debat alle kanten op vliegt omdat iedere deelnemer zijn eigen stokpaardjes bereidt en vooral bezig is zoveel mogelijk dingen te zeggen waar het publiek het mee eens is. Daar win je immers stemmen mee! Vandaar dat je als organisator stevig de regie moet pakken en vooraf een paar concrete onderwerpen moet kiezen. Dit kan het beste in de vorm van stellingen die je aan de deelnemers voorlegt en waar zij op moeten reageren. Per stelling debatteer je minimaal 10 en maximaal 20 minuten. Hoe formuleer je een goede stelling? Lees daarvoor dit artikel.

  1. Niet teveel deelnemers

Natuurlijk is het geweldig als veel partijen deel willen nemen aan het debat dat je organiseert. Zeker als ze allemaal een andere mening hebben. Toch is het niet verstandig om teveel personen over hetzelfde onderwerp te laten spreken. Vaak leidt dit tot herhalingen en is er minder tijd voor een echt verdiepend debat. Idealiter laat je iedereen minimaal twee keer per onderwerp aan het woord. Vandaar dat het verstandig kan zijn om niet alle deelnemers over alle onderwerpen te laten meepraten. Stel je hebt acht deelnemers. Voer dan een debat over bijvoorbeeld vier stellingen waarbij aan iedere stelling vier personen kunnen deelnemen. Op die manier debatteert iedereen over twee stellingen. Dat geeft wat meer ruimte voor een goede uitwisseling van argumenten. Kijk bijvoorbeeld hier naar hoe dit bij het bekende Carrédebat van RTL4 wordt ingevuld.

Heel veel succes met de organisatie van jouw debat! Wil je zijn meer advies en een professionele debatleider, kijk dan hier.

Roderik van Grieken

Een debat is pas een debat als er een meningsverschil is tussen de deelnemers

Gerelateerde berichten