Debatteren

10 criteria voor een goede stelling

criteria goede stelling

10 criteria voor een goede stelling

Verwerk het centrale thema van een debat in een aantal stellingen. Dat is de kapstok van en voorwaarde voor een goed debat. Maar hoe maak je nu zo’n goede stelling? Voor een goed debat moeten de stellingen ‘debatable’, aantrekkelijk en in overeenstemming zijn met de gekozen debatvorm. Zo weet je zeker dat de inhoud optimaal tot zijn recht komt. Hoe pak je dit aan? In dit artikel lees je de 10 criteria voor een goede stelling.

Krachtig debatteren? Vergroot je overtuigingskracht!

Wil je meer leren over debatteren en het maken van een goede stelling? Schrijf je in en ontvang 5 gratis overtuigtips. De komende 5 dagen ontvang je elke dag een video met een handige tip die je direct kunt toepassen. Schrijf je in en vergroot direct jouw overtuigingskracht!

Criterium 1. Een goede stelling moet controversieel zijn

Wil je een goed debat neerzetten? Maak dan je stelling controversieel! En dan vooraal controversieel binnen de groep waarin je debatteert. Het heeft immers weinig zin om een groep dierenliefhebbers te laten debatteren over de stelling ‘megastallen moeten verboden worden’. Ze zullen het allemaal met elkaar eens zijn en het debat wordt een theekransje.

Criterium 2. Een goede stelling is duidelijk

Het moet in een debat meteen duidelijk zijn waar de stelling over gaat. Vaag geformuleerde stellingen met ruimte voor interpretatie zorgen voor onduidelijkheid. Het grootste gedeelte van het debat zal in dit geval gaan over waar de stelling precies op slaat.

Criterium 3. De stelling moet absoluut geformuleerd zijn

Is jouw stelling te lang? Kijk dan eens of deze absoluut geformuleerd is? Gebruik nooit vage woorden als: soms, misschien, wellicht, ooit, etc. Haal je vage woorden eruit en je stelling staat als een huis!

Criterium 4. Een stelling moet prikkelen, pijn doen en geen nuance bevatten

Uit meningsverschillen ontspringt de waarheid. Bij een debat heb je voor- en tegenstanders, als je stelling genuanceerd is, wordt het een geforceerd debat. Daag met je stelling de deelnemers uit om op het scherpst van de snede te debatteren. Bedenk dus een stelling die prikkelt, pijn doet en vooral geen nuance bevat.

Criterium 5. Een stelling bestaat uit maximaal veertien woorden

Met het formuleren van een lange stelling vraag je om problemen. Hoe langer de stelling, hoe meer ruimte voor nuance of onduidelijkheden.

Criterium 6. De stelling moet positief geformuleerd zijn

Belangrijk is om een stelling altijd positief te formuleren. Als een stelling negatief geformuleerd is, met woorden als ‘niet’ en ‘nooit’, wordt er veelal gevraagd naar uitleg. Om dit te voorkomen kun je beter direct een stelling positief formuleren.

Criterium 7. Een goede stelling mag geen argumenten bevatten

Een goede stelling daagt debaters uit om met argumenten te komen. Je hoeft dit nooit voor de debaters in te vullen. Daarom kan een stelling zelf nooit argumenten bevatten.

Criterium 8. De stelling mag niet innerlijk tegenstrijdig zijn

Formuleer geen stellingen met daarin mogelijkheden die niet naast elkaar kunnen bestaan. Dit leidt tot verwarring en het debat zal meer gaan over de vorm van de stelling dan de inhoud.

Criterium 9. Een stelling moet ondubbelzinnig geformuleerd zijn

In een goede stelling is geen ruimte voor interpretatie. Je moet duidelijkheid creëren met een stelling, zodat het gaat om de argumenten die worden ingebracht. Het gaat niet over de stelling zelf. Geen hogere filosofie, maar concreet en precies waar het op slaat.

Criterium 10. Een stelling mag geen ‘truism’ bevatten als twistpunt

Een truism is een waarheid als een koe. Natuurlijk kun je een debat organiseren rondom de stelling ‘Er leven mensen op aarde’ maar tegen deze feitelijkheden kan je niet op debatteren. Deze stelling kan dus nooit een twistpunt zijn.

Bekijk de video: Hoe maak je een goede stelling

Meer weten over de criteria waar een goede stelling aan moet voldoen? Bekijk dan de onderstaande video. Hierin leggen wij uit hoe stelling wordt gemaakt voor een verkiezingsdebat.

Gerelateerde berichten