het debatinstituut

Fijne feestdagen!

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Dank voor alle steun en vertrouwen tijdens een bizar jaar!

In 1998 richtte ik het Nederlands Debat Instituut op.  In de periode die volgde maakte ik vele bijzondere jaren mee met hoogte- en dieptepunten. Alles valt in het niet bij wat het afgelopen jaar op mijn pad kwam. Er was verdriet maar uiteindelijk zullen mij vooral een aantal bijzondere ervaringen bijblijven. En we eindigen het jaar met een gezonde blik op de toekomst!

2020 begon met allerlei uitdagingen rondom de groei van het bedrijf. De zoektocht naar een groter kantoorpand, het aannemen van nieuwe mensen en het verder ontwikkelen van onze merkstrategie. Met de kennis en ervaring van nu lijkt dit een decennium geleden. Halverwege maart veranderde alles met de eerste lockdown. Binnen 48 uur was de agenda min of meer leeg en leefden we in totale onzekerheid en verwarring. Wat ik mij van alle chaos vooral herinner is de veerkracht en vindingrijkheid van het team. Binnen een paar weken organiseerden wij talloze gratis online workshops voor onze relaties. Hoe vergader je in ZOOM? Hoe organiseer je een online congres? We waren zelf ook zoekende, maar door eindeloos te experimenteren waren wij voorlopers en konden wij anderen verder helpen in de nieuwe werkelijkheid.

Tegelijkertijd werd steeds duidelijker dat Corona niet een tijdelijke crisis was maar dat er een langere periode van grote financiële onzekerheid zou komen. Ondanks alle steun vanuit de overheid en alle daadkracht van het debatinstituut-team werd mij begin mei duidelijk dat de financiële risico’s voor het debatinstituut en voor mij persoonlijk als ondernemer heel groot zouden worden. Té groot naar mijn inschatting. Alle mogelijke scenario’s en strategieën werden onderzocht. Onder andere met hulp van externe deskundigen die, in tegenstelling tot mijzelf, nuchter en zakelijk naar de positie van het bedrijf keken. Het leidde tot de meest pijnlijke en ingewikkelde beslissing uit mijn ondernemerscarrière. De beslissing om een doorstart te maken met het bedrijf met als consequentie dat medewerkers hun baan verloren. Sommigen waren al bijna twintig jaar in dienst. Het was pijnlijk en intens verdrietig. Ook hier is vooral blijven hangen hoe het hele team tot de laatste dag zijn stinkende best bleef doen om mij te helpen een doorstart te kunnen maken. Een doorstart waar een deel van het team wist geen onderdeel meer van te zullen zijn.

Wat ook bij blijft is het enorme begrip en vertrouwen van alle relaties van het debatinstituut. Gedurende een paar maanden kon ik iedereen alleen vertellen waar het bedrijf doorheen ging en dat ik er vertrouwen in had dat het uiteindelijk weer goed zou komen. Zonder uitzondering ontving ik uitsluitend steun en vertrouwen. Dat bood te mogelijkheid om de hele zomer hard te werken aan het opnieuw opzetten en inrichten van het bedrijf. Gelukkig kozen een aantal medewerkers er voor om als freelancers verbonden te blijven aan het debatinstituut. Dit leidde er toe dat ik vanaf de zomer met grotendeels dezelfde gezichten onze klanten kon bedienen. Voor jullie is er feitelijk niet zoveel veranderd.

Ondertussen heeft onze stichting moedig stand gehouden tijdens Corona. Uiteraard wordt ook daar een beroep gedaan op alle denkbare creativiteit om scholen zo goed mogelijk te blijven helpen met goed debatonderwijs en leuke, zinvolle, debatevenementen maar het lukt. Hopelijk kunnen wij komend voorjaar weer alle gebruikelijke landelijke scholierendebattoernooien houden.

Het bedrijf draait inmiddels weer gezond. Natuurlijk zijn er een stuk minder trainingen en congressen en bijeenkomsten waar men op zoek is naar een dagvoorzitter. Doordat we flexibeler  georganiseerd zijn kunnen wij ons weer volledig focussen op datgene waar ons hart ligt: goede trainingen op het gebied van spreek- en argumentatievaardigheden en het leiden van inhoudelijke en interactieve bijeenkomsten. Veel is op dit moment online maar inmiddels blijkt dat dat niets hoeft af te doen aan de inhoudelijke kwaliteit. Sterker nog, veel bijeenkomsten zijn er inhoudelijk sterker geworden omdat veel meer gefocust wordt op wat echt belangrijk is. Het enige dat mist is het echt samenkomen en netwerken tussen het inhoudelijke programma door. En ja, dat is een echt gemis.

Zo gaat ook het debatinstituut richting de feestdagen. Ik zie uit naar een week of twee rust en reflectie. De batterij weer opladen voor het uitdagende volgende jaar. Heel veel dank voor alle vertrouwen van het afgelopen jaar en fijne feestdagen!

Roderik van Grieken

Wat ik mij van alle chaos vooral herinner is de veerkracht en vindingrijkheid van het team.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Roderik van Grieken
16 december 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX