Presenteren

Voorkom een blackout op het podium

zo voorkom je een blackout op het podium

Voorkom een blackout tijdens je presentatie

In dit artikel zetten we een paar tips op een rij die je gaan helpen om met meer zelfvertrouwen te presenteren. Zo voorkom je een blackout tijdens je presentatie. De eerste is om gebruik te maken van spreekkaarten. De tweede tip draait helemaal om oefenen, oefenen, oefenen. De laatste tip gaat over ademhalen. Dat lijkt een open deur, maar aan het einde van dit artikel leg ik uit waarom het belangrijk is dat je bewust met ademhaling bezig bent voor je gaat presenteren.

Spreekkaarten

De eerste tip is gelijk één van de meest praktische tip.s Schrijf op één of meerdere spreekkaarten kernwoorden met de belangrijkste punten van jouw verhaal. Schrijf dus zo min mogelijk volzinnen op jouw spreekkaart. Het zou zonde zijn als je jouw speech volledig voorleest en daardoor het contact met jouw publiek verliest. Gebruik dus de kernwoorden van jouw betoog zoals ‘kansen voor jongeren’, ‘lagere OZB belasting’ of ‘camera’s in het centrum’. Deze woorden helpen je snel de inhoud van jouw toespraak te herinneren. De manier om je makkelijk te herpakken en voor je het weet zit je weer helemaal in jouw verhaal.

Oefening baart kunst

Gebruik de kernwoorden ook met het vooraf oefenen van jouw betoog. Oefening baart kunst en het oefenen geeft je nog meer vertrouwen met de spreekstof. Daarnaast kan je direct meten of de opgeschreven kernwoorden jou voldoende houvast bieden om jouw verhaal te vertellen. De spreekkaart is dus niet alleen een handige tool, maar geeft ook het zelfvertrouwen, omdat je weet dat je de inhoud van jouw verhaal onder controle hebt. Zeker het begin van je toespraak is een belangrijk onderdeel om te oefenen.

Werken aan je overtuigingskracht als leider?

Start dan met de vijf 5 gratis overtuigtips van het Nederlands Debat Instituut en ontvang video’s met de meest praktische handvatten uit onze trainingen.

Adem in, adem uit

Veel van de zenuwen die we ervaren komen voort uit een primaire reactie. Je staat voor een groep of op een podium en alle aandacht is op jouw gericht. Je ervaart dan al gauw wat we kennen als de”vecht-of-vlucht-ervaring.” Er komen stresshormonen vrij, je ademhaling gaat vlugger en je hart gaat sneller kloppen. Die reactie kun je voor zijn met wat simpele ademhalingsoefeningen vlak voor je gaat presenteren. De oefeningen in de link zijn van Wim Hof, maar elke oefening die je kent van je yogalessen of uit mindfullnestrainingen voldoet. Een favoriete oefening die je ongemerkt kunt doen, zelfs als je al in een vergadering bent of in de coulissen staat, is het bewust aanspannen en ontspannen van al je spieren. Doe dat in alle rust 10 keer achter elkaar en je zult gegarandeerd relaxter het podium betreden.

Meer tips? Zie deze video van collega Arthur Noordhuis.

Gerelateerde berichten