Overtuigen

4 tips om een discussie te winnen

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

4 tips om een discussie te winnen

Kan jij jouw discussietechnieken nog wat verder aanscherpen? Op 13 maart leerde zo’n 300 alumni van de Universiteit Leiden alles over de overtuiging in de alumnimasterclass De Kunst van Overtuigen. Hier vind je de 4 belangrijkste tips uit deze masterclass, aangevuld door onze videotips.

Win een discussie met de 3 gouden elementen uit de tijd van de Oude Grieken

Sterk in een discussie staan?

Wil jij krachtig een discussie aangaan? En je overtuigingskracht op de werkvloer vergroten? Leer van de slim vergaderen, debatteren, leidinggeven en presenteren. Schrijf je in voor onze 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische tips uit onze trainingen.

1. Leer een discussie winnen van ‘Aristoteles’

Win een discussie met 3 gouden elementen uit de tijd van de Oude Grieken. Ethos, Pathos en Logos, zijn jouw hulpmiddelen als het gaat om de geloofwaardigheid van de spreker, het bespelen van het publiek en het sterk beargumenteren van jouw verhaal. In de onderstaande video legt dagvoorzitter en trainer Nick Schoemaker uit hoe je deze 3 elementen kan gebruiken om er met de winst vandoor te gaan.

2. Neem het publiek mee in jouw verhaal

Jouw opening kan je gebruiken om de band met het publiek te versterken. Door eerst de relatie op te bouwen maak je het publiek welwillend om te luisteren naar jouw informatie. Dit kan al simpel door een persoonlijke anekdote te vertellen. Nick Schoemaker geeft 3 tips om de opening van jouw betoog te versterken. Met een krachtige opening sta jij al 1-0 voor om die discussie te winnen.

3. Framing zorgt ervoor dat jij een discussie kan winnen

Experimenteer met de Nederlands taal, oftwel framing. Diverse politica hebben dit onder de knie met uitspraken als kopvoddentax (Geert Wilders) en schamele fooi (Sybrand Buma). Dit met slechts 1 doel, een reactie of een gevoel bij het publiek uitlokken. Trainer Walter Freeman legt precies uit hoe je framing kan inzetten om jouw discussie te winnen.

4.Vertel jouw eigen boodschap

Een boodschap is pas echt overtuigend als het aansluit bij de persoon die het geeft. Een expert op dit gebied is Oprah. Zij wist niet alleen tijdens haar Golden Globe speech iedereen te inspireren. Ook vanaf 1997 kon zij, tijdens haar Wellesley College commencement speech, haarfijn uitleggen waarom jezelf zijn essentieel is in de overtuigingskunst.

Lees hier meer over deze masterclass gegeven door Roderik van Grieken & Jaap de Jong.

Je hebt oog voor de argumenten van de tegenstander, maar bent het er alleen niet mee eens.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Vivianne van Zessen
11 maart 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’S



X