Presenteren

Een succesvolle feestelijke speech houden? Zo doe je dat

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Een succesvolle feestelijke speech houden – zo doe je dat!

Ben jij gevraagd om op de bruiloft van een geliefde te spreken? Of wil je zelf een woordje zeggen bij een jubileum, belangrijke verjaardag of andere mijlpaal? Leuk dat je dit moment wilt aangrijpen om jouw vrienden en familie toe te spreken. Op deze manier maak je de gelegenheid nog specialer en memorabel. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw speech bijdraagt aan de feestvreugde? Het laatste dat je wilt is dat mensen afhaken. Daarom geven wij jou graag het beste advies voor jouw feestelijke speech. Dus een succesvolle feestelijke speech houden? Zo doe je dat!

Een succesvolle feestelijke speech verhoogt de feestvreugde

Nog meer overtuigtips

Benieuwd naar andere overtuigtips op het gebied van presenteren, debatteren en vergaderen? Meld je dan aan voor onze vijf gratis tips en ontvang praktische tips om overtuigender te zijn in het dagelijks leven.

Het recept voor een succesvolle feestelijke speech

Als je een speech gaat schrijven, begin je natuurlijk bij wat jij jouw herinneringen aan de persoon waar je over wilt praten. Een veel voorkomende fout die sprekers dan maken is dat ze een hele lijst van korte anekdotes in een korte tijd willen stoppen. Anekdotes die voor de verteller en bijvoorbeeld de bruidegom heel dierbaar zijn maar voor de rest van het publiek moeilijk zijn te plaatsen omdat ze er vaak niet bij geweest zijn. Na een paar anekdotes verslapt dan ook de aandacht.

Een goede voorbereiding op je speech

Veel krachtiger is het wanneer je je beperkt tot maximaal twee of drie anekdotes die exemplarisch zijn voor de persoon of personen om wie het gaat en passend zijn bij de gelegenheid. Ga er dus eens goed voor zitten en haal je voor de geest wat je wilt vertellen of aanhalen, en waarom. Zijn dit momenten die kenmerkend zijn voor jouw relatie met de persoon waar je over spreekt? Zijn ze grappig, of roepen ze andere emotie op? Schrijf het vervolgens uit en oefen het eens hardop voor jezelf en/of één toeschouwer, bijvoorbeeld je partner.

Voorbeeld van een succesvolle feestelijke speech

De toespraak van de getuige op een bruiloft kan de avond maken of breken. Kijk eens naar dit voorbeeld van een geweldige speech die bijdraagt aan de feestvreugde:

De speech duurt ongeveer zes minuten, wat een prima lengte is voor een dergelijke gelegenheid. Het gaat niet om de lengte van de speech maar om de kracht van wat je zegt. De hele speech draait om twee anekdotes: hoe de Best Man de bruidegom heeft ontmoet en het verslag van de bruidegom aan de Best Man nadat hij voor het eerst de bruid had ontmoet. Daarna eindigt de speech met de mededeling van de Best Man hoe bijzonder hij het koppel vindt en ze alle geluk toewenst. Meer is het niet. De kracht van de speech zit hem vooral in hoe de twee anekdotes zijn uitgewerkt.

Niet wat, maar hoe

Wanneer je op een grappige manier wilt zeggen dat iemand zich slecht kleedt dan moet je daar de tijd voor nemen zodat de boodschap bij je publiek kan landen. Denk bijvoorbeeld aan pakkende voorbeelden. Denk er ook aan om stiltes in te zetten, zodat je woorden bij je publiek kunnen landen. Zorg dat ze meegaan met jouw verhaal door ze mee te nemen. Het gaat er dus niet zo zeer om wat je zegt maar vooral hoe je het zegt.

Zo doe je dat dus, een succesvolle feestelijke speech: een paar herkenbare, goed uitgewerkte anekdotes en goed oefenen, zodat jouw grappen én stiltes op het juiste moment komen. Succes verzekerd!

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Daphne Werner
6 mei 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX