Overtuigen

Bewaak de rode draad

bewaak de rode draad

Bewaak de rode draad

Wanneer je een voorstel presenteert in een vergadering heb je al nagedacht over de kernboodschap. Daarnaast ben je voorbereid op eventuele vragen. Toch gebeurt het nog te vaak dat de presentatie goed gaat maar door de vragen ben je meerdere keren de draad kwijt. Zonde en onnodig. Vertel voordat je begint dat je graag eerst je (korte)presentatie houdt en daarna graag de vragen van collega’s of toehoorders beantwoordt. Zo kun je goed de regie houden over de presentatie en bewaak je de rode draad.

Eenmaal aangekomen bij de vragen zijn er nog meer valkuilen. Allereerst stellen sommige mensen vragen met een hele lange inleiding. Dat is lang niet altijd nodig. Bewaak de rode draad goed en vraag gerust of de vragensteller tot de kern kan komen. Zo geef je ook nog eens blijk van doortastendheid.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Als je zelf voorzitter bent, is dit een belangrijk punt. Veel zijwegen nemen is leuk voor een ontspannende vakantie maar als je naar een afspraak moet, is het nodeloos irritant. En zo is het ook tijdens een vergadering. Het bewaken van de rode draad is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Niet alleen de voorzitter hoort dit in de gaten te houden. Ook de spreker is erbij gebaat dat het snel teruggaat naar zijn kernboodschap; bewaak dit dan ook goed.

Begin met deze 5 tips en werk aan je overtuigingskracht

Werk ook aan meer structuur in jouw verhaal. Of leer welke stijlfiguren je kunt gebruiken in je presentatie. Begin met de onze basistips om snel je overtuigingskracht te vergroten. Schrijf je nu in voor de 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische handvatten uit onze trainingen.

Omgaan met interrupties

En dan is er nog de interruptie. Dit kun je goed beschouwd zien als een vraag tussendoor. Weet niet bang voor dit soort vragen. Beantwoord ze direct en wees ook niet bang om het oneens te zijn met iemand. Vaak zie je dat een spreker bij een interruptie direct de verdediging in gaat. Om tijdens het vervolgbetoog weer monter en vrolijk door te spreken. Hier wordt pijnlijk duidelijk dat de spreker zich niet op zijn gemak voelt tijdens een vragenronde. Dat ziet het publiek direct en ook je tegenstander in het debat. Probeer dezelfde overtuigingskracht te gebruiken tijdens het beantwoorden van een vraag als je gebruikt tijdens het verhaal. Collega Dirk van Dorsselaer legt in deze video nog eens uit hoe goed Mark Rutte dat doet; omgaan met interrupties.

Tot slot: een goede spreker neemt zijn publiek bij de hand en laat de toehoorder pas gaan wanneer hij of zij dat besluit: aan het einde van de toespraak. De rode draad kunnen volgen is een cruciale voorwaarde. Hiervoor is een relatief makkelijke tip: gebruik een goede spreekstructuur en houd je hieraan. Dat voorkomt dat je zelf gaat improviseren en de draad weer kwijtraakt.

Gerelateerde berichten