Analyses

Wat ons opviel aan de speech van Rutte

Speech rutte Straatsburg

Speech van Rutte in Straatsburg

In dit artikel kijken we naar de toespraak van minister-president Rutte over de toekomst van de Europese Unie – Europees Parlement, in Straatsburg. We analyseren kort de speech en vergelijken dit met bekende stijlfiguren. Wat valt ons op aan deze speech?

Leren overtuigen als onze premier?

Ontvang 5 gratis overtuigtips en kom achter de technieken die sprekers zoals Rutte gebruiken om het publiek aan hun lippen te laten hangen.

De inleiding van de speech

Een cruciaal onderdeel van de toespraak is het hebben van een pakkende en prikkelende inleiding. Na het dankwoord opende Rutte zijn speech met een quote van Winston Churchilll: “Politics is the ability to foretell what is going to happen tomorrow, next week, next month and next year. And to have the ability afterwards to explain why it didn’t happen”.

Hierna vervolgt hij met de mededeling dat er inderdaad veel onverwachte zaken gebeuren, lees: vluchtelingencrisis, maar dat politici keuzes moeten maken. Het was een goede start waarbij de toon van de toespraak direct werd gezet.

Het gebruik van Stijlmiddelen

De speech zat vol met stijlmiddelen om de argumentatie en stellingname kracht bij te zetten. Denk aan de herhaling van zinnen die ervoor zorgen dat de boodschap blijft hangen bij het publiek. Rutte noemde bijvoorbeeld enkele malen “prosperity, security and stability”.

Prosperity, Security and Stability

Dit stijlmiddel wordt ook wel de drieslag genoemd. Rutte gebruikt deze ook vaker in de speech ter herhaling: “Their unity gave them strength, stability and security”. Zijn betoog heeft ook een duidelijke slogan die de kern van de boodschap weergeeft, namelijk: “the EU needs to under-promise and over-deliver”.

Conclusie

Kortom, de EU-speech van Rutte vandaag in Straatsburg zat vol met retorische elementen wat zijn betoog ten goede kwam. De Speech van Rutte is zeker een interessant stuk om zowel te horen als te lezen!

Gerelateerde berichten