Overtuigen

Gebruik spreekkaarten

gebruik spreekkaarten

Gebruik spreekkaarten

Je staat in een grote zaal ter gelegenheid van een belangrijk moment op jouw afdeling of bedrijf. En als je gaat spreken, vergeet je het belangrijkste. Herken je dit? Dat is makkelijk te voorkomen: gebruik spreekkaarten!

Vijf tips om overtuigend te presenteren

Wil jij ook overtuigender presenteren? Met of zonder spreekkaarten?  Begin dan eerst eens met 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische tips uit onze overtuig-trainingen. Schrijf je vandaag nog in.

Presenteren als een pro

Je kent ze wel. De spreekkaarten die Eva Jinek of Beau van Erven Dorens gebruiken tijdens een televisieprogramma. En dat doen ze met een goede reden. Met spreekkaarten voorkom je dat je op het moment dat het ertoe doet belangrijke dingen vergeet. Zo voorkom je pijnlijke momenten. Denk bijvoorbeeld aan het bedanken van collega’s of sponsoren of de ingewikkelde naam van een spreker. Ook voor sprekers kunnen spreekkaarten een echte redding zijn. Denk maar aan Rick Perry en zijn “oops-moment,” toen hij vergat welke overheidsinstantie hij ook al weer wilde opheffen. Gebruik spreekkaarten om dat te voorkomen.

Memoriseren: leer het uit je hoofd

De oude Grieken memoriseerden hun teksten. Dat betekent dat nadat je een speech had uitgeschreven het gebruikelijk was om de hele toespraak uit het hoofd te leren. Zo kon je deze tekst vervolgens overtuigend voordragen. Tegenwoordig hebben we, mede gezien de grote tijdsinvestering, andere middelen bedacht om dit makkelijker te maken.

Hulpmiddelen bij je presentatie

Dat zijn grofweg drie hulpmiddelen: de uitgeschreven toespraak, de teleprompter of autocue en spreekkaarten. Bij de uitgeschreven toespraak staat de totale speech op papier en lees je deze op vanachter een katheder of lessenaar. De nadelen hierbij zijn dat je vooral moet oefenen om het niet op te lezen maar echt voor te dragen en dat je relatief weinig oogcontact kunt maken. Dat laatste scheelt behoorlijk in de overtuigingskracht. Dat liet Lodewijk Asscher al twee keer zien tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Werken met autocue

Dan volgt de teleprompter,ook wel bekend als de autocue. Dit apparaat wordt doorgaans veel gebruikt bij televisieprogramma’s en bij grote politieke toespraken. Dat Barack Obama een fervent gebruiker is wisten we al. Maar hij is lang niet de enige. Het apparaat werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten uitgevonden en sindsdien heeft menig politicus er gebruik van gemaakt. Groot nadeel is dat de meeste mensen die een toespraak houden het zonder teleprompter moeten doen. Daarnaast vergt het veel oefening en is hetrelatief duur.

Ons advies: gebruik spreekkaarten

Dan blijft over het hulpmiddel van de spreekkaarten. Kleine kaartjes van meestal A5-formaat of kleiner die de meest belangrijke aantekeningen bevatten. En spreekkaarten genieten wat ons betreft ook de voorkeur. Als uit het hoofd leren geen optie is dan zijn spreekkaarten hét middel om de spontaniteit het meeste te waarboren. Je schrijft immers geen volledig uitgesproken toespraken op, maar kernwoorden en zinnen waar je een verhaal omheen maakt. Dit zorgt ervoor dat je relatief veel contact met de toehoorder kunt maken en toch de belangrijke zaken onthoud. De ideale combinatie dus. Oefen en experimenteer dus vooral met spreekkaarten bij je volgende vergadering, toespraak of debat.

Gerelateerde berichten