Analyses

Timmermans geeft beste politieke speech sinds jaren

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Bekijk hieronder de toespraak van Frans Timmermans

Uitgemolken onderwerp nieuw leven inblazen
Het in onmin geraakte onderwerp Europa is er een waar nog maar weinig mensen hun handen aan willen branden. En als er al een toespraak volgt is het of een radicaal verhaal pro of contra of een nietszeggend, ultragenuanceerd betoog waar niemand voor of tegen is. Deze toespraak is anders. Onze minister van Buitenlandse Zaken neemt in zijn 15 minuten durende toespraak stelling tegen de huidige gang van zaken in de Europese Unie en vraagt om hervormingen. Hoewel hij het heeft over eerlijk zijn en je dit – met een beetje fantasie -zou kunnen koppelen aan “het eerlijke verhaal” van de PvdA Campagne in 2012 was dit verhaal liberaal, progressief maar ook eurosceptisch op vlakken. Vooral knap is dat zowel een christendemocraat als een socialist zich hierin zou herkennen. En dus lukt het Timmermans om boven de partijen te staan. Maar wel met een heldere boodschap: keuzes maken, problemen benoemen en hervormen anders wordt het niets met Europa.

Game of Thrones meets politiek
Wat hebben Game of Thrones en Europa met elkaar te maken? Helemaal niets maar Frans Timmersmans weet deze onderwerpen – via zijn zoon – in een retorisch sterk intro met elkaar te verbinden. Via zeven citaten uit de Amerikaanse fantasy-serie weet hij de koppeling te maken met het hedendaagse Europa en deze te voorzien van een haarscherpe analyse. Een voorbeeld.

“Most men would rather deny a hard truth than face it”.

Timmermans haalt dit als vierde citaat aan en betitelt dit als het kernprobleem van dit moment in de EU. Hij legt uit dat het in onze Europese en wellicht zelfs in de menselijke gewoonte ligt om – indien zich een probleem voordoet- een zondebok te zoeken. Vroeger waren dat Joden, later zigeuners en buitenlanders en weer later werd het de EU. Als er iets mis gaat in een land, ligt dat aan de EU. Dat hoor en lees je vaak en overal, zelfs op Facebook. Dat is, betoogt Timmermans, net zo vreemd als stellen dat iets ligt aan het Verenigd Koningrijk.

Met 5 tips werken aan je overtuigingskracht

Jouw verbale- én non-verbale communicatie verbeteren? Of leren welke andere stijlfiguren je kunt gebruiken in je presentatie? Begin eerst eens met de basis tips om al snel je overtuigingskracht te vergroten. Schrijf je in voor de 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische tips uit onze trainingen.

Zondebok
Ironisch legt Timmermans in deze vergelijking uit dat met het aanwijzen van een zondebok niet je problemen vanzelf oplossen. Het tegenovergestelde doen is overigens “net zo dom” vindt Timmermans. Hier haalt hij uit naar de Franse President Hollande. “Als je er niet in bent geslaagd om de nodige hervormingen en stappen te nemen op dit moment, heeft het geen zin om in een enorme toespraak te pleiten voor een Europese regering en te betogen dat al onze problemen worden opgelost. Hij eindigt hier met het statement dat dit alleen kan door eerlijk te zijn over wat noodzakelijk is en dat zijn hervormingen.

Verbluffend retorisch en taalvaardig
Dat Timmermans zijn talen spreekt, is bekend. Dat we daar trots op en blij mee moeten zijn, hoor je veel minder. Op deze manier weet onze vooruitgeschoven post in het buitenland niet alleen zijn standpunt duidelijk neer te zetten, maar ook nog indruk te maken. Het adagium dat Nederlanders hun talen spreken, wordt met zo’n voorbeeld wellicht nieuw leven ingeblazen. Ook retorisch gezien is deze toespraak sterk. Vijftien  minuten is een goede spanningsboog. Daar zouden meer managers en sprekers een voorbeeld aan moeten nemen. Veel mensen vinden zichzelf belangrijk en zetten dat liever om in de lengte van hun speech dan in de kwaliteit. Dat zou in 2013 anders moeten. Timmermans weet dat en doet dat. Een opbouw zoals de minister bij Zeitgeist hanteerde is effectief want hiermee biedt hij de toehoorders een prima kapstok om deze taaie en droge Europese materie voor iedereen begrijpelijk te presenteren. Hopelijk blijft deze toespraak niet alleen beschikbaar voor de happy few maar gaat hij flink viral. Ik ben voor!

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Jesse Markus
13 maart 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX