Voorkom ongemakkelijke situaties: onze tips voor presenteren met PowerPoint
PowerPoint is nog altijd hét meeste gebruikte middel als ondersteuning bij een presentatie. En we weten allemaal dat dit óf kan helpen, of juist ervoor zorgen dat je presentatie een ramp wordt. Onze trainers en dagvoorzitters zien het dagelijks; rommelige slides met teveel informatie, het doorklikken van niet-relevante slides, effecten die niet werken… Daarom zetten ze graag voor jou de vijf belangrijkste tips voor een powerpointpresentatie op een rij, zodat jij ervoor kunt zorgen dat jouw presentatie wordt gesteund in plaats van gehinderd door het gebruik van PowerPoint.
Binnenkort een presentatie?
Ben je benieuwd naar wat je nog meer kunt doen om een goede presentatie te houden? Schrijf je in voor onze vijf gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische handvatten uit onze trainingen.
1. Zorg voor een knallende opening van je PowerPoint
Veel presentaties starten met een informatieve sheet met daarop de locatie en de datum. Niet erg creatief of uitnodigend, dus dat raden we je af. Sommige presentators starten met de outline van de presentatie zodat het publiek weet wat hen te wachten staat. Niet slecht, maar het kan nog beter. Probeer de kernboodschap samen te vatten met een belangrijk citaat, plaatje of de actualiteit. Hierdoor zet je jouw publiek aan het denken!
2. Vermijd veel bulletpoints op je slides
We zien dit vaak, en ook jij kent ze vast; powerpointpresentaties waarin de ene na de andere slide vol met opsommingen wordt getoond. En de laatste slide? Dat zijn de tips, met ook daar acht opsommingen achter elkaar. Doe dit niet! Ten eerste is er een maximum aan het aantal opsommingen dat we kunnen onthouden. Een of twee per presentatie is wel genoeg. Daarnaast gaat je publiek proberen de slides te lezen en luistert deze niet meer naar jou. En je staat daar niet voor niets! Je wilt juist contact met je publiek en dat ze naar jouw boodschap luisteren.
Kies voor een pakkend beeld in je powerpointpresentatie
Kies in plaats van de opsommingen dus voor een krachtig beeld of een centrale vraag en vertel jouw verhaal aan het publiek. Hetgeen dat jij vertelt, moet centraal staan in je presentatie, niet een eindeloze stroom informatie op slides. Een goed verhaal blijft beter hangen dan 12 opsommingen. Bekijk deze vlog voor meer inspiratie:
3. Test de video’s in PowerPoint
Als je al jaren hetzelfde filmpje gebruikt, raden we je sowieso aan eens een actueler voorbeeld te vinden. Heb je toch altijd veel succes een fantastische video, natuurlijk doen. Wel één hele belangrijke regel om altijd te onthouden: check op locatie al je slides nog een keer, zeker als je nog wat hebt aangepast. Als je video niet instart, ben je helemaal uit je ritme en terwijl jij probeert het aan de praat te krijgen, begint het publiek onderling over andere dingen te praten. En jouw moment is weg.
4. Maak gebruik van beelden op je slides
Je hebt de welbekende taartpunten, de omzetcijfers, een paar aanbevelingen en de onderzoeksresultaten per deelgebied uitgesplitst. Maar hoe ga je al deze informatie nu begrijpelijk overbrengen naar je publiek? Kies voor een beeld dat jouw boodschap samenvat. Als je een duidelijke link legt tussen dit (ludieke, grappige, of mooie) plaatje heb je veel meer kans dat mensen onthouden wat je daarbij vertelde. Grafieken of cijfers hebben zelden die uitwerking, dus besteed echt tijd aan het vinden van pakkende beelden bij je boodschap.
5. Gebruik de presentatorweergave van PowerPoint
PowerPoint kent Presentorweergave. Dit is een handige optie waarbij je een overzicht van je powerpointpresentatie ziet, waaronder je volgende slide. De zaal ziet dat niet, alleen jij ziet dit op je eigen scherm. Zo houd je overzicht en weet je alvast waar je naartoe gaat. Het komt nooit professioneel over als je wordt verrast door een slide, of moet besluiten toch even iets over te slaan. Door tijdens je presentatie dit al in de gaten houden, voorkom je dat. Zorg er bij je technische doorloop dus voor dat jij makkelijk toegang hebt tot een (laptop)scherm alleen voor jou.
De meest gemaakte fouten in powerpointpresentaties
Herkende je al wat ongemakkelijke momenten? Amerikaanse komiek Don Mc Millan zette de meeste gemaakte fouten met PowerPoint in een grappige tirade op een rij. Lach, huiver, en doe dit vooral niet!
Sneltoetsen
Nog wat extra hulp nodig? Bekijk dan ons handige lijstje met sneltoetsen die jou het leven makkelijker maken tijdens het presenteren. Gebruik je een Mac computer of laptop? Ook daar hebben we aan gedacht. Je vindt het equivalent daarvoor tussen haakjes.
F5 (cmd + shift+ return)
start presentatie
Shift + F5 (cmd + return)
start de presentatie vanaf huidige slide
Home
ga direct naar de eerste slide
Alt + tab
wissel snel tussen programma’s die open staan. Handig als je naar je browser wilt of I-tunes uit wilt zetten.
Z (of B)
maakt het scherm zwart (handig als je niet in het licht wilt staan)
w
maak het scherm wit
End
ga direct naar de laatste slide
Control + H
De aanwijzer verbergen bij verplaatsen muis
Control + A
De aanwijzer weer zichtbaar maken