Analyses

Wat kun je leren van dichteres Amanda Gorman

Amanda Gorman

Wat jij kunt leren van dichteres Amanda Gorman

De 22-jarige Amanda Gorman droeg tijdens de inauguratie van president Biden een gedicht voor en blies haar wereldwijde gehoor omver. Het was haar verbluffende presentatie die er voor zorgde dat het gedicht ook bij miljoenen kijkers die de Engelse taal minder goed kunnen volgen, indruk maakte. We laten hier 3 technieken zien die werden ingezet en bijdroegen aan het succes. Technieken die je zelf ook kunt inzetten om jouw eigen verhaal kracht bij te zetten.

Zelf beter leren presenteren?

Meer leren over hoe jij jouw presentaties kunt verbeteren? Wil je weten hoe wij presenteren leuk maken? Download dan nu de gratis brochure en bekijk meer informatie over onze training: Overtuigend Presenteren!

Gebruik je lichaam

De eerste zijn de krachtige handgebaren die haar verhaal ondersteunen. Gorman’s handen en armen zijn continu in beweging maar leiden niet af van haar verhaal. Sterker nog, ze ondersteunen haar boodschap. Zie hier een voorbeeld daarvan wanneer de dichteres over zichzelf spreekt. De belangrijkste woorden worden begeleid met passende gebaren. En tegelijkertijd lijkt het alsof ze met haar armen en handen het tempo van haar voordracht dirigeert. Het hele lichaam werkt samen.

Ook jij kunt handgebaren bewust inzetten tijdens een presentatie. Waarschijnlijk niet op dezelfde zwierige manier zoals tijdens dit gedicht maar wel om af en toe woorden of zinnen te benadrukken. Spreid je handen met de palmen omhoog wanneer je een vraag opwerpt, bal een vuist wanneer je vertelt dat er krachtig moet worden opgetreden of steek twee vingers op wanneer je aankondigt dat je twee punten wil gaan behandelen in je verhaal. Simpele gebaren die je verhaal visueel ondersteunen.

Variatie is verfrissend

De tweede techniek die Amanda Gorman heel effectief inzet is die van tempo- en volumewisselingen. Door te versnellen en te vertragen brengt ze variatie aan in haar verhaal. Als een golf die uiteindelijk breekt sleept ze haar gehoor mee naar die woorden die ze extra wil benadrukken door opeens te vertragen. Of door de vertraging zo te gebruiken dat die duidelijk een blok in haar gedicht afrondt. Zie hier een voorbeeld.

Zorg tijdens je presentatie altijd voor afwisseling in tempo en volume. Het helpt om je gehoor aan je te binden. De spreker die monotoon zijn verhaal vertelt moet wel een heel belangrijke boodschap hebben wil hij zijn gehoor  niet langzaam in slaap te sussen. Wanneer je je spreektekst voor je hebt liggen kun je door middel van kleuren, onderstrepingen of tekens voor jezelf aangeven waar en hoe je variatie wil aanbrengen.

Spelen met taal

Natuurlijk is een gedicht een spel met taal. En dat is dan ook precies wat Gorman doet. En het is vooral dat, dat het gedicht ook toegankelijk maakt voor diegenen die de inhoud van de boodschap misschien niet in één keer kunnen volgen. Het gedicht zit vol prachtige stijlfiguren. Zie hier een fragment waar de taalkunstenares tegenstellingen combineert met alliteraties. En ook nog een herhaling. Het zorgt er onder andere voor dat de boodschap logisch en krachtig overkomt.

Tijdens een presentatie kun je uiteraard niet in dezelfde mate de taalregisters opentrekken als in een gedicht. Maar je kunt wel degelijk dezelfde techniek toepassen wanneer je bijvoorbeeld aan het begin van je betoog je gehoor voorhoudt dat je het tijdens je verhaal wil hebben over perspectief, principes en parallellen. En dat het er wat jou betreft niet om gaat wie de meeste winst maakt maar wie het meeste bijdraagt. Simpele taalvondsten die, wanneer je ze goed inzet, veel kunnen bijdragen aan de duidelijkheid en overtuigingskracht van je verhaal.

Zelf beter presenteren?

Iedereen kan zich verder ontwikkelen als spreker. Je hebt een paar inzichten nodig in universele waarheden voor iedere presentatie gecombineerd met kennis van een aantal technieken. En vervolgens moet je daar vooral heel veel mee oefenen en kijken welke technieken het beste aansluiten bij jou als persoon.

Meer weten? Vraag onze brochure aan met verschillende trainingen op het gebied van overtuigend spreken.

Gerelateerde berichten