Winnende debattips

Hoe lang mag een betoog zijn?

hoe lang betoog duren

Serie winnende debattips: Hoe lang mag een betoog zijn?

Op 21 januari 2013 sprak Barack Obama vanaf de trappen van het Capitool een miljoen Amerikanen in de vrieskou toe. Miljarden mensen volgden de inaugurele toespraak van de president van Amerika via de televisie. Deze belangrijke toespraak duurde slechts 18 minuten. En de koning Willem Alexander sprak tijdens de inhuldiging inclusief eed iets meer dan 12 minuten. Vele onderzoeken tonen aan dat de spanningsboog van mensen die luisteren beperkt is.

Hoe lang mag een betoog duren volgens KISS

Een gemiddeld betoog zou dan ook niet langer dan 20 minuten mogen duren. Althans, als de spreker graag wil dat de toehoorder er ook nog iets van onthoudt. En dat was ongetwijfeld het doel van Obama en Willem Alexander. De belangrijke les die we hieruit kunnen trekken is: houd het kort en krachtig! Amerikanen hanteren niet voor niets het ezelsbruggetje KISS: Keep It Short and Simple. Als een van de belangrijkste mensen ter wereld bij zijn aantreden slechts iets langer dan een kwartier praat, waarom spreken duizenden mensen dan dagelijks op congressen, presentaties en feestelijkheden een uur of zelfs langer? Zoals de Duitse dichter Peter Sirius zegt: ‘Naar een toespraak te luisteren is dikwijls moeilijker dan hem te houden.’

Ontvang 5 gratis overtuigtips uit onze trainingen

Wil je overtuigend jouw betoog neerzetten? Wil je slim vergaderen én weten hoe je iemand positief beïnvloedt tijdens een onderhandeling? Meld je aan voor de 5 gratis tips en ontvang 5 video’s met praktische handvatten afkomstig uit onze trainingen.

Hoe lang duurt je betoog?

Sprekers geven aan het begin van een toespraak vaak aan ‘het kort te houden’. Toch kan het dan zomaar gebeuren dat het publiek na tien minuten verveeld om zich heen begint te kijken of mobieltjes controleert op nieuwe berichten. Dat is uiteraard niet de opzet van de spreker, waarschijnlijk heeft het te maken met zijn onervarenheid. We weten vaak niet hoe lang onze toespraken duren.

Wat voor soort spreker ben jij?

Enig idee hoeveel minuten je spreekt als je vier A4’tjes hebt volgeschreven? Het onderstaande schema kan je helpen bij de voorbereiding van een korte, krachtige presentatie. Bepaal eerst of je een langzame, gemiddelde of snelle spreker bent. Lees precies een minuut lang een tekst voor en tel het aantal woorden. Als je rond de honderd woorden uitkomt, ben je een langzame spreker. Neig je naar de honderd woorden per minuut, dan ben je een gemiddelde spreker. Vanaf 130 woorden mag je jezelf tot de snelle sprekers rekenen.

 

Spreektijd in minuten
  Aantal A4’tjes  Snelle spreker   Gemiddelde spreker   Langzame spreker
1 3 4 5
2 6,5 7,5 9
3 9,5 11,5 13,5
4 13 15 18
5 16 18,5 22,5
6 19 22,5 27
7 22,5 26 31,5
8 26 30 36
9 29 34 40,5
10 32 37,5 45

We gaan hierbij uit van een A4 in lettertype Arial met een tekengrootte van 11. Gemiddeld kun je daar ongeveer 450 woorden op kwijt. Als het meer is, gebruik je waarschijnlijk geen witregels – dat komt het overzicht tijdens het spreken niet ten goede. Met de eerder genoemde vier pagina’s zit je dus al snel op een kwartier spreektijd.

Jouw spreektijd snel berekenen

Wil je snel uitrekenen hoe lang jouw betoog duurt? Maak gebruik van onze toespraakcalculator en ontdek hoe lang jouw presentatie duurt.

Korter mag

Als je tien minuten mag praten, wees dan niet bang om korter te spreken. Niemand heeft ooit geklaagd dat een opening van een congres te kort was. De surrealistische schilder Salvador Dali schijnt een van de kortste toespraken ooit te hebben gehouden. Hij zei: ‘Mijn toespraak is zo kort, dat hij alweer voorbij is.’ Als je een heel korte  afscheidstoespraak wilt geven, loop dan langzaam en plechtig naar voren. Wacht tot het applaus is geëindigd, kijk het publiek indringend aan en zeg: ‘Dat was het.’

Wat is jouw doel?

De vraag moet natuurlijk eigenlijk niet zijn hoe lang je betoog mag zijn, maar wanneer je je doel bereikt hebt. Als je de aandacht van je toehoorders kunt vasthouden en de boodschap kunt overbrengen, mag je betoog best iets langer zijn. Maar het hangt ook af van je publiek en de gelegenheid. Als iedereen wacht om te toosten en aan de feestelijke borrel te gaan, is een kort, vrolijk betoog het best. Bij een belangrijke mijlpaal in de organisatie zijn de woorden bedoeld om dat moment te markeren. Houd er  rekening mee dat de eerste zinnen vaak wegvallen omdat de toehoorders zich nog moeten concentreren.

Werk met hoofdpunten

Als je wat langere presentaties houdt, verdeel je ze misschien in meer onderdelen. Vertel dit dan aan het begin van je betoog. Denk bijvoorbeeld aan het NOS Journaal of RTL Nieuws: aan het begin krijgen we alvast te horen welke hoofdpunten besproken gaan worden. Dit zorgt er automatisch voor dat onze nieuwsgierigheid is gewekt en dat we het nieuws beter gaan volgen. Dit mechanisme is eigenlijk ook van toepassing op een presentatie of betoog. Zorg er dus voor dat je altijd je onderwerpen of argumenten in hoofdpunten verpakt.

Een debat winnen door kort en bondig te spreken

Weet je nu hoe lang jouw betoog duurt? Is het kort genoeg om de aandacht vast te houden van je publiek? Of moet je nog flink wat snijden in je tekst? Onthoud dat jij invloed hebt op wat je wilt dat je publiek onthoudt. Ga je ver over de tijd van de aandachtspan, dan kan je publiek jouw verhaal vast niet meer na vertellen. Wil je nu meer van dit soort artikelen lezen? In de serie ‘Winnende debattips‘ vind je artikelen die iedereen die weleens discussies voert inspireert. Deze serie ‘Winnende debattips‘ is gebaseerd op het boek ‘Debatteren om te winnen’ van o.a. directeur Roderik van Grieken. Meer informatie over het boek vind je hier.

Gerelateerde berichten