Presenteren

Hoe lang duurt mijn toespraak?

hoe lang duurt mijn toespraak

Hoe lang duurt mijn toespraak?

“Ik zal het kort houden” horen we geregeld bij aanvang van een speech. En dan kan het zomaar gebeuren dat na tien minuten het publiek verveeld om zich heen begint te kijken of mobieltjes worden gecontroleerd op nieuwe berichten. Dit is uiteraard geen opzet van de spreker, maar kan komen door onervarenheid. We weten vaak niet hoe lang onze toespraken duren. Met deze tip komt daar nu een einde aan.

In 5 stappen jouw overtuigingskracht vergroten

Wil je direct aan de slag met het overtuigend presenteren? Wil je handige tips ontvangen die jouw presentatie direct naar een hoger level tillen? Schrijf je dan in voor onze 5 gratis overtuigtips. Je ontvangt dan 5 video’s met in elk daarvan een handige tip uit onze trainingen.

Hoelang duurt jouw speech?


Op basis van aantal woorden

Type of kopieer de tekst van je speech in het tekstvlak en selecteer jouw leessnelheid om de lengte van je speech te berekenen.

Aantal woorden:
0
Jouw leessnelheid
Jouw speech duurt
0minuten

Op basis van aantal pagina's

Vul het aantal pagina's (a4) van je speech in en selecteer jouw leessnelheid om de lengte van je speech te berekenen.

Aantal pagina's
Jouw leessnelheid
Jouw speech duurt
0minuten

Stop met het schofferen van je publiek

Vele sprekers schofferen simpelweg hun publiek. Ze spreken langer dan afgesproken of aangekondigd. En helaas is het zelden het geval dat ze stil staan bij de vraag of de zaal het nog leuk en interessant vindt. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand zich voorneemt of opgelegd krijgt kort te spreken maar dan toch “een paar A4-tjes heeft volgeschreven”. Als je een spreektijd van 10 minuten hebt, red je het uiteraard niet om je hele verhaal te doen.

De voorbereiding van een korte presentatie

Enig idee hoeveel minuten je spreekt als je 4 A4-tjes hebt volgeschreven? Om deze vraag te beantwoorden kun je in onderstaand schema kijken, dat helpt bij de voorbereiding van een korte en krachtige presentatie. Bepaal zelf of je een langzame, gemiddelde of snelle spreker bent. Dat kun je testen door gedurende 1 minuut een tekst voor te lezen. Als je rond de 120 woorden uitkomt, ben je een gemiddelde spreker. Neig je naar de 100 woorden per minuut dan ben je een langzame spreker. Vanaf 130 tot 140 woorden mag je jezelf rekenen tot de snelle sprekers.

Hoeveel A4’tjes is hoeveel spreektijd?

We gaan in het schema uit van een A4 in lettertype Arial met een corpsgrote van 11 of 12. Gemiddeld kun je daar zo’n 450 woorden op kwijt. Meer kan uiteraard maar dan gebruik je geen witregels en dat komt het overzicht tijdens de speech niet ten goede. Met 4 pagina’s volgeschreven zit je overigens al snel op 15 minuten spreektijd.

Korter spreken dan gepland

Tot slot: als je 10 minuten mag praten, wees dan niet bang dat je korter praat. Niemand heeft ooit geklaagd dat een opening van een congres te kort was. Ook bij het afscheid van een collega of bij de uitreiking van een prijs wordt eerder te lang dan te kort gesproken. Bereid je goed voor op je presentatie door je toespraak te oefenen en de benodigde tijd te controleren. Dit kan door uitschrijven, maar ook door het gebruik van spreekkaarten.

Gerelateerde berichten