Profileren

Hoe maak je een goede eerste indruk?

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Een goede eerste indruk maken hangt vaak af van hele kleine dingen. En dan kan het soms ook voelen dat die kleine dingen ervoor kunnen zorgen dat je eerste indruk niet goed verloopt. Vergeet jargon of een verkeerde handdruk, of niet de gepaste kleding voor een formele situatie. Dat kan allemaal heel ongemakkelijk aanvoelen. Maar gelukkig zijn dat allemaal heel overkomelijke zaken. Je moet jezelf dan wel weten te herpakken om toch een goede eerste indruk te maken. En in dat herpakken wil ik je een aantal tips meegeven. Dingen die je beter kan vermijden om een goede eerste indruk te maken. En dingen die juist wel kan doen of zeggen, om ervoor te zorgen dat jij ook een goede eerste indruk maakt.

Tip 1. Stop met alleen je voornaam te noemen

Het eerste waar je mee moet stoppen is het alleen gebruik maken van je voornaam, als je jezelf voorstelt een mensen die je nog niet kent. “Hoi, ik ben Nick” is minder indrukwekkend dan “Hoi ik ben Nick Schoenmaker, Nederlands Debat instituut.” En natuurlijk ga je niet overal je functie en/of titel melden, of de organisatie waar je werk noemen. Doe dat alleen in situaties waarin dat gepast is, maar stop met alleen het noemen van je voornaam.  Je maakt daarmee jezelf een stuk minder belangrijk dan je eigenlijk bent.

Hij maakte toen semi-grappend de opmerking of ik niet even koffie wilde halen…

Assertief optreden als het moet

Worden jouw plannen niet altijd gehoord, terwijl ze inhoudelijk wel sterk zijn? Ben je eerder afwachtend dan dat je graag in het centrum van de aandacht staat? Wil jij leren assertief optreden als het moet? Lees dan de brochure in 6 dagen je assertiviteit vergroten. Download de gratis brochure hieronder en ontdek hoe de leergang Assertief managen jou kan helpen met het behalen van je leerdoelen.

Tip 2. Een goede eerste indruk door jezelf niet te verontschuldigen

Het tweede dat je beter kunt vermijden is te veel gebruik maken van het woord sorry. Voor veel mensen lijkt dat tegenwoordig een standaard openingszin te worden. “Sorry dat ik je even stoor.” Of “sorry dat ik je even onderbreek. Maar wanneer je stoort of onderbreekt, dan doe je dat met een goede reden? Het is dus helemaal niet nodig om er sorry voor te zeggen. Maar dat werkt ook nog een andere kant op. Want wat ik heel vaak zie, als trainer van mensen die meer overtuigend willen leren spreken, is dat ze excuses maken voordat ze aan hun overtuigmoment beginnen.   “Ik heb het niet zo goed voorbereid, maar ik moet hier toch staan….” Niet doen!

Tip 3. Tolereer geen ongewenst gedrag

Als je een goede eerste indruk wilt maken, dan zou ik je gelijk willen adviseren om geen ongewenst gedrag te accepteren. Laat ik je een voorbeeld geven dat ook in de video hieronder wordt genoemd. Het gebeurde tijdens mijn eerste baantje, ik was 17, toen hadden we overleg met de directeur van het bedrijf waar ik toen werkte. Hij maakte toen semi-grappend de opmerking of ik niet even koffie wilde halen… Mijn reactie was dat hij zelf wel wist waar de koffieautomaat staat. Ik vond het op dat moment niet gewenst dat ik in een rol werd weggezet als “de jongen die wel even koffie zou kunnen halen.” Ik heb er gelijk iets over gezegd. Terwijl het de directeur was.

Een goede eerste indruk maken bij mensen met een hogere positie

Dat kan best spannend zijn om zoiets tegen iemand te zeggen met een hogere positie dan jij bekleed, maar het is wel echt belangrijk om gelijk te benoemen als jij vindt dat iemand grensoverschrijdend gedrag laat zien. Het resultaat was namelijk dat ik na die opmerking nooit meer een vervelende opmerking in die trend kreeg. Ik werd veel serieuzer genomen. En daar kun jij ook voor zorgen.

Een goede eerste indruk achterlaten in de praktijk

Wil jij deze tips gaan toepassen in de praktijk? Probeer dit te oefenen in situaties waar de belangen wat minder groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerd opgediend gerecht in een restaurant. Spreek dan de bediening daarop aan. Of tijdens een laagdrempelig feestje, waarbij je oefent met het stoppen met jezelf verontschuldigen. Kijk ook vooral de video hieronder nog eens na, hierin vind je nog meer voorbeelden hoe jij een goede eerste indruk kunt achterlaten.

Als je iemand wilt overtuigen, doe je dat het liefst met eigenschappen die nauw bij jouw karakter liggen. Wij hebben een aantal artikelen geschreven over hoe je jezelf krachtig kunt profileren, zonder jezelf daarin te verliezen. Lees alle artikelen over profileren hier terug.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Nick Schoemaker
11 mei 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX