Presenteren

De kracht van het korte statement

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

De kracht van het korte statement

Er zijn een paar uitspraken die iedereen wel kent. ‘Ich bin ein Berliner’, ‘I have a dream’, ‘Elk voordeel heb (sic) zijn nadeel’ – een kleine greep oneliners van bekende mensen die direct associaties oproepen. Ze bewijzen dat een paar goedgeplaatste woorden meer impact kunnen hebben dan een perfect uitgedachte toespraak. De kunst is natuurlijk ook om het statement op het juiste moment en de juiste plek te plaatsen. Het moet een uitsmijter zijn die het publiek meteen onthoudt en ervoor zorgt dat ze zich achter jou scharen. Weten hoe anderen dat hebben gedaan? Lees verder over de kracht van het korte statement.

Een goede uitsmijter blijft hangen bij je publiek, en zorgt ervoor dat ze jouw idee steunen.

Overtuigend zijn tijdens elke gelegenheid

Wil jij de fijne kneepjes leren van het overtuigen? En wil jij niet alleen op de werkvloer, maar ook privé sferen jouw standpunt goed naar voren brengen? Schrijf je in voor de 5 gratis overtuigtips en ontvang 5 video’s met de slimme tips direct afkomstig uit onze trainingen.

De kracht van het korte statement: kies je moment

Als we kijken naar bekende uitspraken zoals hierboven genoemd, valt het ook op dat deze tijdens bepaalde gelegenheden zijn gedaan. Vooral het statement van John F. Kennedy valt dan op; hij maakte het passend bij de plek en zijn publiek, waardoor hij meteen een emotionele band smeedde. Nu zal het de meesten van ons niet vaak gebeuren op zo’n monumentale gelegenheid te spreken, maar we kunnen er wel van leren: denk goed na over waar je bent, wanneer, en tegen wie je spreekt. Bij de eindejaarsborrel kun je een heel ander statement plaatsen dan bij een kwartaalpresentatie.

Zo simpel kan de kracht van het korte statement zijn

Tijdens de Tony Awards 2018 had Robert de Niro slechts twee woorden nodig om zijn onvrede over president Donald Trump kenbaar te maken: “fuck Trump.” Gevolgd door een staande ovatie van het publiek. Hoewel wij niet per sé het gebruik van krachttermen willen ondersteunen of stimuleren, laat de Niro hiermee wel heel goed de kracht van het korte statement zien.

Dichterbij huis

Maar ook in Nederland zijn er genoeg sprekers te vinden die hun platform gebruiken om, vaak in reactie op uitspraken van anderen, een kort en krachtig statement te geven. Denk aan Hans Wiegel met zijn afsluitende statement “Sinterklaas bestaat: daar zit hij”. Een citaat die velen nog is bijgebleven. En ook de reactie van Geert Wilders toen Jolande Sap hem opriep om “de stekker uit het kabinet te trekken, was een memorabel moment.

Zowel voor, tijdens en na een toespraak kan het korte statement de aandacht van je publiek trekken. Een krachtige uitspraak kan ervoor zorgen, dat jouw speech of presentatie goed blijft hangen. Dus denk bij jouw eerstvolgende spreekgelegenheid maar eens goed na over je krachtige statement, en misschien ga jij ook wel viral.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Daphne Werner
11 mei 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX