Overtuigen

Debatteren is de krachtigste vorm van communicatietraining

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

6 redenen waarom debatteren de krachtigste vorm van communicatietraining is

Communiceren doen we de hele dag. Maar op bepaalde momenten hangt er meer vanaf dan op andere, bijvoorbeeld tijdens presentaties voor klanten, voor aandeelhouders of in de media. Ook om succesvol te zijn in discussies of vergaderingen, zijn goede communicatieve vaardigheden enorm belangrijk.

Door te debatteren ontwikkel je in korte tijd de competenties om in meetings jouw collega’s te overtuigen.

Slimme communicatietechnieken leren?

Wil jij direct aan de slag met je overtuigingskracht? Schrijf je in voor de 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s vol praktische tips om je communicatietechnieken te versterken. Met deze tips kun jij direct aan de slag!

Debatteren als communicatietraining

Topprofessionals onderscheiden zich dan ook van ‘gewone’ professionals door betere communicatie. Door te debatteren ontwikkel je in korte tijd de competenties om in meetings jouw collega’s te overtuigen, tijdens presentaties het publiek te inspireren of als manager jouw medewerkers te motiveren. Wat debattraining zo krachtig maakt, is dat de volgende zes aspecten aan bod komen:

1. Overtuigend presenteren in een communicatietraining

Om jouw publiek te overtuigen moet je jouw boodschap op een aantrekkelijke manier overbrengen. In het debat zijn hier verschillende methoden voor. Om uw publiek mee te krijgen met jouw verhaal moet je een connectie met je toehoorders maken door in te spelen op de juiste emoties. Hoe vaker je hiermee oefent tijdens het debat, hoe gemakkelijker je dit zal afgaan binnen het werk.

2. Debatteren leert je kort en bondig formuleren

In de praktijk blijkt dat professionals vaak moeite hebben hun boodschap kort en bondig over te brengen. Inhoudelijke experts hebben veel kennis, maar soms ook de neiging om langdradig te zijn tijdens gesprekken of presentaties. Omdat je in een debat beperkte spreektijden krijgt, moet je jouw standpunten kort en krachtig kunnen overbrengen. Als dit je lukt onder de druk van het debat, dan kun je het ook in de praktijk.

3. Sterk argumenteren tijdens het debatteren

Naast het inspelen op de emoties van jouw publiek, win je het debat natuurlijk met goede argumentatie. Een goed debater bouwt zijn of haar argumentatie dan ook zo op dat de tegenstander er geen speld tussen krijgt. In de dagelijkse praktijk zijn professionals continu bezig met het opstellen van plannen of beleid. Met de juiste argumentatietechnieken kun je ieder plan met verve verdedigen, zoals is te zien in deze video.

4. Kritisch luisteren als communicatievaardigheid

De kern van het debat is het meningsverschil. Je bent het oneens met jouw tegenstander. Daarom zal je constant bezig zijn de punten van jouw tegenstander te weerleggen. Om dat te kunnen doen moet je wel eerst goed weten wat de argumenten van jouw tegenstander nu precies zijn. Je bent tijdens het debat dan ook continu aan het oefenen met kritisch luisteren. Deze vaardigheid past je natuurlijk ook dagelijks toe tijdens vergaderingen, adviesgesprekken of salesmeetings.

5. Scherp reageren leer je in een debat

Een ander belangrijk aspect van het debat is het interrumperen van elkaar. Als je tijdens jouw betoog wordt geïnterrumpeerd met een kritische vraag, dan moet je vliegensvlug antwoorden. Dit gebeurt op de werkvloer ook in bijvoorbeeld vergaderingen. Met toepasbare debattechnieken kun je aan de ene kant kritische vragen leren stellen en aan de andere kant leren hoe je ze moet beantwoorden.

6. Debatteren als communicatietraining in de praktijk

In tegenstelling tot veel trainingen waarbij je rollenspellen doet om te oefenen, bent je tijdens het debat echt bezig de beslisser te overtuigen. Er is dus een directe koppeling naar de praktijk die het debatteren zo effectief maakt.

De kracht van een debattraining is dat al deze vaardigheden tegelijkertijd, als in een soort snelkookpan, worden ontwikkeld. Meer lezen over debatteren? Bekijk onze uitgebreide bibliotheek vol overtuig-, vergader en debat-tips.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Vivianne van Zessen
11 maart 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX