Presenteren

Je handen handig inzetten, hoe doe je dat?

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Je handen handig inzetten, hoe doe je dat?

Overtuigingskracht zit hem niet alleen in verbale vaardigheden. Minstens zo belangrijk is het inzetten van non-verbale elementen: denk aan je houding, het gebruik van stiltes of de keuze van je kleding. Daarom is het razend interessant om je eens te verdiepen in de kracht van lichaamstaal, bijvoorbeeld via deze TED-talk van Lynne Franklin. Ook Richard Newman van Body Talk heeft er interessante inzichten over te delen. Van deze expert kunnen we het leren: je handen handig inzetten, hoe doe je dat? Newman start zijn workshops vaak met een mooie anekdote uit. Hij heeft aan den lijve ondervonden hoe theorieën uitpakken in de praktijk:

“Our first important client was a well-known Formula 1 racing team. They wanted our help in delivering presentations and hosting meetings for their VIP sponsors and clients. They had faith that our knowledge with communication skills would inspire people, so they gave us a 20-page script of technical information to learn and deliver on their behalf.  We then delivered this script over 1000 times in meetings and presentations for them.”

Wat doe je met die handen?

Maar wat was nu zo bijzonder: in elke presentatie veranderde Newman één non-verbale factor and keek wat voor effect dat had op het publiek. Eén van Newmans opgedane inzichten was de manier waarop je je handen het beste kunt gebruiken. Zo hebben we allemaal onze ‘natuurlijke’ manier van ondersteuning met gebaren bij onze woorden, alleen is dat niet altijd de beste manier. Dit kun je het beste zelf ervaren, dus ga maar eens het experiment aan: kies ieamand in jouw omgeving en leg deze persoon de volgende casus voor.

U geeft een zakelijke presentatie voor een potentiële klant en wilt ze enthousiasmeren voor jedienst of product. Op het einde van uw presentatie word je abrupt onderbroken en krijg je een vervelende vraag. Een van de beslissers zegt luid: “Wat weet je hier nou eigenlijk echt van? Ik ben er niet bepaald van overtuigd geraakt dat jij hier verstand van hebt.” Hoe reageer je? Vraag aan jouw testpersoon of zij het antwoord  staand willen oefenen.

Effect van handgebaren

Wat je zult zien is dat mensen onbewust heel wat uithalen met hun handen, zeker als je hen zo bruut confronteert met een persoonlijke aanval, waarop ze publiekelijk antwoord moeten geven. Sommigen steken de handen in de zakken of pakken achter hun rug een van de ellebogen vast. Anderen kruisen de armen voor de borst of proberen met karate-bewegingen met hun handen te compenseren wat de mond niet kon. Maar wat we bijna allemaal doen met de hand die we wél tonen in zo’n ongemakkelijke situatie, is dat we intuïtief de handpalm naar boven draaien, oftewel de pols laten zien. En dat is soms handig, want het toont openheid en kwetsbaarheid.

Concrete overtuigtips in je mailbox?

Meld je dan aan voor de vijf gratis overtuigtips van het Nederlands Debat Instituut. Daarmee kun je direct aan de slag om je eigen overtuigingskracht te vergroten.

Wat is handig als het gaat over handgebaren?

Maar is het ook handig in de hierboven geschetste situatie? Misschien wel niet, als je je publiek wilt tonen dat jij wél weet waar je het over hebt. Alléén maar een open houding hebben werkt dan niet. Wat wel werkt, dat legt collega Anna Heijker uit in deze video van het Nederlands Debat Instituut.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Nick Schoemaker
19 maart 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX