Analyses

Overtuigtips voor lijsttrekkers

lijsttrekkers overtuigtips

Overtuigtips voor lijsttrekkers: Win de verkiezingen met het Debatinstituut

Zoals je weet geven wij vaak adviezen en tips over hoe je jouw overtuigingskracht, presentaties, debatten en meer, kunt verbeteren. Voor lijsttrekkers komen deze vaardigheden allemaal van pas! Daarom kijken we in dit artikel naar een aantal tips die speciaal voor jullie, de lijsttrekkers, zijn gevormd!

Meer overtuigtips voor lijsttrekkers?

De tips in dit artikel zijn slechts het tipje van de ijsberg! Wil jij beter leren overtuigen? Ontvang onze 5 gratis overtuigtips en overtuig de kiezers binnen jouw gemeente!

Kiezers baseren hun keuze op landelijke politiek

Laten we beginnen met minder prettig nieuws voor de ambitieuze lijsttrekkers onder jullie. Uit recente studies blijkt dat ongeveer twee derde van alle kiezers zijn of haar keuze baseert op de landelijke politiek. Hoe doet jouw partij het in de Tweede Kamer? Kabinet of oppositie?

Tegen de landelijke trend in? Dat kan!

Trek je lokaal een lijst voor een partij die het in de landelijke peilingen slecht doet? Grote kans dat puur het landelijke sentiment jouw fractie zetels gaat kosten. Maar wie de uitslagen van voorgaande raadsverkiezingen analyseert, komt erachter dat het sommige partijen gelukt is tegen de landelijke trend in zetelwinst te boeken. Het kán dus wel!

Richt je op de juiste kiezers!

De eerste tip: richt je op de kiezers die zich laten leiden door wat er in jouw gemeente gebeurd. Die groep bestaat dus uit ongeveer een derde van iedereen die op 19 maart zijn stem uitbrengen. Uitgaande van de gemiddelde opkomst in 2010 van 54,1% gaat dat om nog geen 18% van alle kiesgerechtigden in jouw gemeente.

Ga je op zaterdag voortaan op de markt staan?

Hoe bereik je die groep het effectiefst? Niet door huis-aan-huis te flyeren of te canvassen. Ook niet door op zaterdag op de markt te gaan staan. En ook niet door de hele gemeente vol te hangen met uw verkiezingsposter. Uiteraard werken al deze zaken wel mee aan je herkenbaarheid en zichtbaarheid maar of het stemmen heeft opgeleverd is nooit aangetoond.

Maak gebruik van lokale media

De grofweg 18% van de kiezers die gevoelig zijn voor lokale thema’s én op 19 maart de gang naar de stembus zullen maken zijn op een veel gerichter manier te bereiken. Deze mensen zijn betrokken bij hun stad of dorp en informeren zich via lokale media. Adverteer dus in een lokale of regionale krant en wordt vrienden met de lokale tv of radio.

Top! Je hebt ze gevonden. Maar wat ga je nu zeggen?

Als je de kiezersgroep dan gevonden hebt, moet je ze ook nog wat zinnigs vertellen. En dan het liefst iets wat overtuigd. De truc is om je te beperken tot je kernboodschap.

Formuleer in één zin wat je wilt veranderen in jouw gemeente. In verkiezingstijd is maar één vraag relevant: ‘Waarom zou iemand op mij stemmen?’ Verkiezingsprogramma’s worden alleen gelezen door uw politieke opponenten. Tien-puntenlijstjes onthoudt niemand. Beperk je tot de kern. Wat is volgens jou echt belangrijk?

Retorica in drieën

In de retorica komt al het goede in drieën. Probeer een drieslag. Wat zijn de drie punten waarin je partij zich onderscheidt van de rest? Wat is het eerste dat je zou veranderen als u het collegeakkoord zou schrijven? Of: op welk resultaat van de afgelopen periode ben je het meest trots?

Herhaling, herhaling, herhaling en uh..herhaling!

De kracht van overtuigen zit ‘m deels in de herhaling. Jouw kernboodschap moet je dus te pas en te onpas gebruiken. Als een kiezer gevraagd wordt naar wat hij weet van je plannen moet die kernboodschap naar boven komen.

Dus: zoek uw kiezers en overtuig ze met een pakkende, duidelijke kernboodschap!

Gerelateerde berichten