Overtuigen

Gebruik een tegenargument

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Gebruik een tegenargument

Wie sterk wil staan in debat of discussie moet niet alleen maar preken voor eigen parochie. In de meeste debatten is het vaak een uitwisseling van voor- en tegenargumenten. Toch is het effectiever om je te verdiepen in de argumenten van de opponent. En gebruik een tegenargument om vervolgens de tegenstander te neutraliseren.

Het is effectiever om je te verdiepen in de argumenten van je opponent.

Jouw overtuigingskracht vergroten?

Wil jij snel wat praktische tips ontvangen om je overtuigingskracht te vergroten? Leer krachtig argumenten met een debat-tip én efficiënt vergaderen met een vergadertip. Schrijf je in voor onze 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische tips uit onze trainingen.

Waarom hameren op jouw argumenten niet werkt

De voorstanders benadrukken tijdens de meeste debatten welke argumenten pleiten voor hun standpunt. Dat is ook goed maar niet altijd even overtuigend. Het kan soms zelfs contraproductief zijn om heel hard te roepen en te hameren op jouw argumenten. Beter is het om je te verdiepen in het verhaal van de tegenstander en het meest belangrijke argument te benoemen. Daarna kun je het tegenspreken of afzwakken.

Gebruik een tegenargument om te overtuigen

Dit levert twee goede dingen op: ten eerste zul je je opponent de wind uit de zeilen nemen doordat je alvast de meest belangrijke kritiek agendeert en pareert. Ten tweede kom je bij de toehoorder vaak overtuigender over wanneer je ook nog een tegenargument benoemt en neutraliseert. Dit omdat je hiermee aangeeft redelijk te zijn, goed nadenkt en laat bovendien zien dat je ook oog hebt voor de argumenten en visies van je tegenstander. Je bent het er alleen niet mee eens.

Een tegenargument gebruiken in een vergadering

Probeer deze tip eens uit in een vergadersituatie waarin je de deelnemers moet overtuigen van een bepaald voorstel of standpunt. Je zult direct winnen aan overtuigingskracht wanneer je niet alleen maar hamert op je eigen argumenten maar ditmaal ook de andere kant van de medaille belicht en tegenspreekt natuurlijk.

Je hebt oog voor de argumenten van de tegenstander, maar bent het er alleen niet mee eens.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Vivianne van Zessen
11 maart 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX