Overtuigen

Binnenkort presenteren? Zeg het in drieën!

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Binnenkort presenteren? Zeg het in drieën!

Moet jij binnenkort presenteren? Zeg het in drieën. Een tip die overal bruikbaar is: van vergadering tot spreekbeurt en van debat tot afscheidsspeech. De Oude Grieken hadden het al over de stijlfiguur Tricolon. Een drieledige opsomming die nog altijd populair is en niet zonder reden.

De Romeinen hadden het al over veni, vidi, vici.

Met 5 tips werken aan je overtuigingskracht

Aan de slag met die drieslag? Of leren welke andere stijlfiguren je kunt gebruiken in je presentatie? Begin eerst eens met de basis tips om al snel je overtuigingskracht te vergroten. Schrijf je in voor de 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische tips uit onze trainingen.

De drieslag in presentaties

De drieslag blijkt een zeer overtuigende manier om je voordracht krachtig, helder en overtuigend te maken: zeg het simpelweg in drieën. Want drie is een hoeveelheid die beklijft en indruk maakt vooral als er ook nog een cadans in te herkennen valt. De Romeinen hadden het al over veni, vidi, vici, de Christenen kennen geloof, hoop en liefde en de Fransen hebben vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ook in moderne toespraken zien we vele voorbeelden van de drieslag.

De roerende presentatie van Obama

Op 4 november 2008 kozen de inwoners van de Verenigde Staten van Amerika hun nieuwe president: Barack Obama. Iemand die retorisch zeer sterk is zoals hij ook bewees in zijn emotioneel roerende toespraak in Grant Park, Chicago. Ook tijdens deze toespraak herkennen we de stijlfiguur van de drieslag. Als voorbeeld van een goede uitwerking van de drieslag kunnen we de passage noemen waarin hij de overwinning opdraagt aan de Amerikanen zelf: “and proved that more than two centuries later, a government of the people, by the people and for the people has not perished from this Earth”.

Obama spreekt in cadans

In het volgende voorbeeld is nog meer sprake van een cadans: “And above all, I will ask you join in the work of remaking this nation the only way it’s been done in America for two-hundred and twenty-one years – block by block, brick by brick, calloused hand by calloused hand.”

In het kort: Presenteer in drieën!

Ook het slot van Obama is een goed voorbeeld van de drieslag: “Thank you, God bless you, and may God Bless the United States of America.” Wil jij dus net zo overtuigend spreken als Barack Obama? Presenteer in drieën! Wil je nou nog meer structuur aanbrengen in jouw presentatie? Lees dan dit artikel: Doe het met structuur!

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Vivianne van Zessen
12 maart 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX