Beïnvloeden

Mythe: Communicatie is voor 93% non-verbaal

non-verbale-communicatie.001

De mythe van non-verbale communicatie

Waar denk jij aan als het gaat over non-verbale communicatie? Waarschijnlijk aan het “feitje” dat communicatie voor 93% non-verbaal is. Veel kans dat je deze zin ziet en denkt: “Ja dat klopt” Maar helaas is dit nog nooit aangetoond… Nog nooit? Nee nooit! Lees hier waarom deze mythe niet klopt. Toen ik als eerstejaars student communicatie in de collegebanken zat, was dit onderzoek ook al populair. Toch duurde het tot mijn derde leerjaar voordat deze theorie ook bij mij doorbroken zou worden. De mythe is zo hardnekkig dat hij keer op keer opduikt. Ook vorige week weer bij een gerenommeerde klant. En toen was ik het zat. Ik heb niet de illusie dat de mythe weg is als ik erover schrijf. Maar als communicatieprofessional moet ik ten minste een duit in het zakje doen.

Het onderzoek van Mehrabian

De UCLA professor Albert Mehrabian deed in 1967 twee studies naar dit onderwerp. Hij claimde dat je (non) verbale communicatie in cijfers kon vatten. Het resultaat was verrassend. Want volgens Mehrabian is communicatie voor:

  • 55% visueel (lichaamstaal, zoals bv. houding en gebaren)
  • 38% vocaal (toon, hard / zacht, intonatie)
  • 7% verbaal (de argumentatie)

Als je de eerste twee percentages optelt, kom je op het inmiddels beruchte percentage van 93%. Waarom dit een mythe is? Omdat het onderzoek wordt geciteerd buiten de context en nooit wetenschappelijk  is aangetoond dat het klopt.

Waarom het niet waar is

Menig communicatieprofessional blijft echter beweren en foutief citeren dat communicatie voor 93% non-verbaal is. Helaas voor hen gaat zijn onderzoek slechts over inconsistente communicatie – oftewel een communicatiesituatie wanneer je met woord iets tegengestelds zegt dan je stemvolume of lichaamshouding duidelijk lijkt te maken. Bijvoorbeeld het woord ‘boos’ uitspreken met een brede glimlach. In dat geval vertrouwt de luisteraar voor het duiden van je boodschap meer op je non-verbale communicatie dan op je verbale communicatie. Bovendien geeft Mehrabian in zijn boek aan dat de 7-38-55-cijfers slechts een schatting zijn die hij zelf gemaakt heeft, ze berusten niet op een daadwerkelijk onderzoek.

Met 5 tips werken aan je overtuigingskracht

Jouw verbale- én non-verbale communicatie verbeteren? Of leren welke andere stijlfiguren je kunt gebruiken in je presentatie? Begin eerst eens met de basis tips om al snel je overtuigingskracht te vergroten. Schrijf je in voor de 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische tips uit onze trainingen.

Wat mogen we wel onthouden

Is er dan niets waar? Uiteraard wel. Er zijn andere onderzoeken bekend die ook de kracht van non-verbale communicatie aanhalen. Die is echter geen 93% maar ongeveer 33%. Nog altijd veel, maar geen 93%. Wat Mehrabian in de jaren van zijn onderzoek eigenlijk aan heeft getoond, is iets wat de Romeinse redenaars ook al zeiden: je boodschap moet congruent zijn. Je gebaren, houding en stemgebruik moeten in overeenstemming zijn met de argumenten en inhoud die je brengt. De Romeinen noemden dit Aptum. Mehrabian noemde het congruent. Maar uiteindelijk bedoelen ze hetzelfde: in debatten, vergaderingen en tijdens alle vormen van mondelinge communicatie is het ook belangrijk om te letten op de stijl en je presentatie. Dat is al heel lang aangetoond en daar hebben we geen absurde aantallen van 93% voor nodig.

Ben je net als wij geïnteresseerd in debat en sta je regelmatig voor kleine en/of grote groepen waarbij het doel is anderen te overtuigen, te enthousiasmeren of te motiveren? Om echt succesvol te kunnen presenteren moet je in staat zijn om je boodschap goed over te brengen. Niet alleen praten, maar boeien. Bekijk dan eens onze gratis oefenavond. Tijdens deze training kun je begeleiding krijgen om een betoog te kunnen bouwen dat staat als een huis en klinkt als een klok.

Gerelateerde berichten