Overtuigen

De bewijslast ontduiken: herken jij deze drogreden?

bewijslast ontduiken drogredenen

De bewijslast ontduiken: herken jij deze drogreden?

Wie stelt, die bewijst. Dat is de simpele regel die we hanteren in debatten en discussies. Maar het komt zelden voor dat alle deelnemers aan een debat zich aan deze verdedigingsplicht voor een standpunt houden. De bewijslast ontduiken: herken jij deze drogreden in een discussie?

Een discussie of debat winnen?

Wil je snel je overtuigingskracht vergroten? En wil je leren hoe je moet debatteren, vergaderen, leiding geven en presenteren? Schrijf je dan in voor de 5 gratis overtuigtips en ontvang elke dag een video met praktische tips uit onze trainingen.

Drogreden: Het ontduiken van de bewijslast

Deze drogreden noemen we het ontduiken van de bewijslast. Op de meest botte manier werp je de tegenstander het volgende toe: “Als je me niet gelooft, bewijs dan maar eens dat het niet zo is!” Zo keer je de bewijslast om en is het je tegenstander die opeens moet bewijzen.

De vanzelfsprekendheid in de drogreden

Een andere populaire manier om de bewijslast voor een standpunt te ontduiken is door het standpunt voor te stellen als iets volstrekt vanzelfsprekends. Deze versie van de drogreden herken je aan de volgende zinnen:

  • ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat …
  • ieder weldenkend mens zal het met mij eens zijn als ik zeg …
  • het spreekt vanzelf dat …

Bewijslast ontduiken als het argument niet standvastig is

Wanneer je dit soort zinnen hoort, zou er een lichtje moeten gaan branden; blijkbaar moet je tegenstander in debat of discussie gebruik maken van deze drogreden, omdat zijn of haar standpunt niet zo standvastig is als het wellicht lijkt.Dwars tegen de stroom in moet je juist dan je kritische houding bewaren en om argumenten blijven vragen.

Meer weten over deze drogreden? Bekijk hier de video van onze expert Nick Schoemaker:

Gerelateerde berichten