Overtuigen

Doe het met structuur

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Doe het met structuur

Een sterke eerste termijn in de Kamer, een prachtig pleidooi in de rechtszaal of een interessant college op de universiteit. Een goede structuur is belangrijk voor sprekers. Je wilt immers overtuigend overkomen en gevolgd worden. Doe het met structuur! Maar hoe doe je dat?

Hele congressen gaan kapot aan sprekers die niet te volgen zijn.

Een krachtige pitch neerzetten?

Wil jij overtuigend presenteren en werken aan je overtuigingskracht? Schrijf je dan in voor de 5 gratis overtuigtips en ontvang video’s met de meest praktische tips uit onder andere onze presenteer- en pitchtraining.

Presentaties zonder structuur

“Hele congressen gaan kapot aan sprekers die niet te volgen zijn”. Zo begint hoofdtrainer Donatello Piras vaak zijn inleiding over structuur. En helaas kent iedereen wel een slecht voorbeeld van een presentatie die nooit lijkt te eindigen of waarbij je halverwege nog steeds niet weet wat het onderwerp is. Het spreken kan en moet beter. Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is de structuur.

Hoe geef je structuur aan je betoog?

Verdeel je betoog van te voren in drieën: een inleiding, de kern en een slot. Tijdens de inleiding zorg je voor een sterk begin waarmee je de aandacht trekt, kondig je direct het onderwerp aan en kom je met de hoofdpunten van het betoog. In de kern werk je dit uit waarbij je zoveel mogelijk gebruik maakt van illustraties en voorbeelden om het tastbaar te maken. Tot slot geef je een korte samenvatting van hetgeen je gezegd hebt. En je besluit met de uitsmijter: een oneliner, een boodschap of een literair citaat. Hier heb je genoeg vrijheid. Onthoud in ieder geval dat “bedankt voor de aandacht”of “hier wilde ik het bij laten” een weinig inspirerende manier is om afscheid te nemen van je toehoorder.

Goede voorbeelden van een presentatie

Goede voorbeelden zien we gelukkig ook steeds meer. Zowel van speeches met een goed begin als van toespraken die van begin tot eind te volgen blijken. Zoals de inaugural address van President Obama. Eerder al analyseerden we deze toespraak en kwamen tot de conclusie dat er veel structuur in zit maar dat het niet te horen is. Dat is niet toevallig. De speech is goed voorbereid en goed geschreven maar vooral: goed uitgesproken.

Meer structuur toepassen in de praktijk

Tot slot een tip die snel toepasbaar is in de praktijk: ook als het verhaal niet is voorbereid kun je met een snelle denkslag jouw komende betoog opdelen in stukken. Vervolgens vertel je de toehoorder die verdeling waarna je jouw eigen verdeling alleen nog maar hoeft te volgen. Natuurlijk vergt dit wat oefening maar vooral de professional die vaak vergadert, presenteert of debatteert zal zich deze tip snel eigen kunnen maken.

Benieuwd hoe je de structuur verder vorm kunt geven? Lees hier het artikel over ‘Hoe gebruik je pakkende voorbeelden‘.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Vivianne van Zessen
12 maart 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX