LODEWIJK ASSCHER WINNAAR DEBATPRIJS 2019

Het Nederlands Debat Instituut heeft Lodewijk Asscher uitgeroepen tot de beste debater
van de Algemene Politieke Beschouwingen 2019 en daarmee tot winnaar van de Debatprijs.

‘Uit het hoofd hield Lodewijk Asscher een herkenbaar en meeslepend verhaal’

Het Nederlands Debat Instituut heeft Lodewijk Asscher uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2019 en daarmee tot winnaar van de Debatprijs.

‘Uit het hoofd hield Lodewijk Asscher een herkenbaar en meeslepend verhaal dat goed te volgen was. Tijdens zijn interrupties was hij slim in het kiezen van zijn woorden en handig op zoek naar samenwerking’, aldus juryvoorzitter en directeur debatinstituut, Roderik van Grieken.

Asscher vertelde pakkend over wat de sociaal-democratie de afgelopen eeuw heeft opgeleverd en juist dat maakte zijn betoog bijzonder, stelt de jury. Daarna koppelde hij dit aan een paar thema’s. Onderwijs was er daar een van. Hij werkte die thema’s met aansprekende voorbeelden uit en kwam er tijdens het debat steeds op terug. Asscher speelde handig in op de betogen van andere fractievoorzitters. Ook probeerde hij anderen steeds te verleiden om toezeggingen te doen en samen te werken. Hij riep zijn tegenstanders op hun abstracte verhalen concreet te maken, te durven kiezen en niet uit te stellen.

Wat verder opviel

De jury was enthousiast over de toon van het debat dit jaar. Er werd goed en serieus naar elkaar geluisterd en gekeken naar waar er samengewerkt kon worden. Het debat was soms stevig maar zonder de onaangenaam harde toon van vorige jaren. Ook valt de jury positief op dat de politici steeds meer aandacht besteden aan het vormgeven van de inhoud van hun betoog.  Van de nieuwkomers viel vooral Rob Jetten positief op. Ontspannen, met goede vragen en veel kennis van zaken speelde hij een belangrijke rol in het debat.

Over de Debatprijs

De prijs is een initiatief van het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met de Universiteit Leiden. De jury bestaat uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden), en Nick Schoemaker (overtuigexpert en retorica-analist bij het Nederlands Debat Instituut). Met de prijs willen de initiatiefnemers aandacht vestigen op het maatschappelijk belang en de waarde van een goed politiek debat voor de samenleving.

De prijs is op 19 september live uitgereikt in Den Haag op Radio1 ‘Dit is de Dag’. Meer informatie over de Debatprijs is hier te vinden.

Over de Algemene Politieke Beschouwingen

De Algemene Politieke Beschouwingen is het debathoogtepunt van het parlementaire jaar. De fractieleiders van alle partijen gaan met elkaar en met de minister-president in debat over de volle breedte van de keuzes die het komende jaar gemaakt moeten worden. Ieder jaar is er veel media aandacht rondom het debat. Vandaar dat dit het moment is om ieder jaar de debatkwaliteiten van vooraanstaande politici te beoordelen.

De Hall of Fame

Het Nederlands Debat Instituut heeft de Debatprijs in 2008 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de waarde van een goed debat. Voorgaande edities werden gewonnen door Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009 en 2014), Mark Rutte (2010, 2011 en 2013) Geert Wilders (2015), Halbe Zijlstra (2016) en Lodewijk Asscher (2018). In 2012 en 2017 werd de prijs niet uitgereikt vanwege de demissionaire status van het kabinet waardoor het karakter van het debat afweek van reguliere Algemene Politieke Beschouwingen.

Voor de pers

Over het Nederlands Debat Instituut

Goed spreken en goede gesprekken brengen je vooruit. Als mens en als maatschappij. Daarom helpt het Nederlands Debat Instituut individuen om beter te spreken en organisaties om beter het gesprek aan te gaan. In veel wat het debatinstituut doet staat debatteren centraal. Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de debatcultuur in Nederland waarbij de basis in het onderwijs dient te liggen. Het debatinstituut was o.a. verantwoordelijk voor het concept en de voorbereiding van het RTL/BNR Carré-debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012 en 2017.

Noot voor de pers

De juryleden zijn beschikbaar voor een live analyse vanuit Den Haag op 19 september. Wil je meer informatie of de juryleden tijdens de analyse spreken of interviewen? Neem dan contact op met Vivianne van Zessen via 06 12 80 84 96 | 035 – 625 20 50 | zessen@debatinstituut.nl of Roderik van Grieken 06-15097773.

Winnaars Debatprijs

2019

Lodewijk Asscher
PvdA

2018

Lodewijk Asscher
PvdA

2016

Halbe Zijlstra
VVD

2015

Geert Wilders
PVV

2014

Alexander Pechtold
D66

2013

Mark Rutte
VVD

2011

Mark Rutte
VVD

2010

Mark Rutte
VVD

2009

Alexander Pechtold
D66

2008

Femke Halsema
GL

*In 2012 en 2017 werd de prijs niet uitgereikt vanwege de demissionaire status van het kabinet waardoor het karakter van het debat afweek van reguliere Algemene Politieke Beschouwingen.

Gratis 5 tips ontvangen?

Wil je werken aan je overtuigingskracht? Meld je gratis aan voor de 5 tips en ontdek hoe je krachtiger kunt spreken, vergaderen en leidinggeven.

Bevlogen trainers

Blijven leren en enthousiasmeren

Bewuste focus en maatwerk

X