Overtuigen

Assertiever zijn? Stop hier dan mee!

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Assertiever zijn? Stop hiermee!

Bij assertief zijn of assertiever worden, denk je al snel aan dingen die je moet doen of moet leren. Bijvoorbeeld: vaker nee zeggen, de confrontatie aangaan of gewoon jezelf presenteren maar dan assertiever. Dat is vaak lastig. Het kan gelukkig ook makkelijker met 3 tips over wat je juist niet moet doen. Dus stop hier mee om je communicatieve vaardigheden te verbeteren en assertiever te zijn.

Stop hier mee om je communicatieve vaardigheden te verbeteren

Tip 1: Assertief spreken door te stoppen met verkleinwoorden

‘Mag ik even een klein beetje van jullie tijd’, of  ‘ik heb misschien een goed ideetje’. Gebruik jij onbewust deze verkleinwoorden? Jammer, want daar ondermijn je jouw overtuigingskracht mee. En verlies je het op de assertiviteit.

Verkleinwoorden geven een onzekere indruk

Woorden als een beetje en een ideetje, maar ook het woord misschien, doen je onzeker overkomen. Onzeker over het recht om iets te mogen zeggen en belangrijker nog, onzeker over de inhoud die je naar voren brengt. Laat deze verkleinwoorden weg en je zult merken dat je overtuigender en daarmee assertiever overkomt.

Vind je jezelf presenteren nog spannend? Bekijk hier onze video over hoe om te gaan met spreekangst.

In de onderstaande video leggen we de tips nogmaals uit, met extra voorbeelden.

Tip 2: Stop met het in detail voorbereiden van je presentatie

Wil je iets zeggen, of jezelf presenteren in een vergadering, bijeenkomst of debat? Bereid dat dan nooit woord voor woord voor. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je op het moment dat je jezelf moet presenteren, je je verliest in details. Je zit helemaal vast aan je verhaal en is dan weinig ruimte om er nog van af te wijken.

Assertiever zijn door ad rem te reageren

Het is beter om vooraf wat rust te nemen. Bereid alleen voor wat je kernboodschap is en wat je belangrijkste 3 argumenten daarbij zijn. Hierdoor kun je assertiever zijn, want je kunt nu afwijken van je verhaal. Je hebt nu de flexibiliteit om een onderdeel over te slaan waar anderen al 3 keer over hebben gesproken, de volgorde van je argumenten aan te passen, of te reageren op iets onverwachts in de vergadering. Het is vaak een ad hoc reactie (letterlijk ‘voor hier’), en als het even kan ook nog ‘ad rem’ (ter zake, onmiddellijk), die je assertief maakt.

Het is vaak een ad hoc reactie die je assertief maakt.

Tip 3: Stop met jezelf onderuit halen voor je jezelf presenteert

We hebben het allemaal wel een keer gezien, iemand die een speech gaat houden of in een vergadering zegt; ‘ik heb het eigenlijk niet zo goed voorbereid…’, of ‘ik ben helemaal geen expert op het gebied van…’.  Stop daarmee! Het is geen goed begin van je verhaal. Juist op het begin van je presentatie wil je de aandacht trekken en mensen nieuwsgierig maken naar je verhaal. Op deze manier doe je dat absoluut niet. Daarnaast frame je jezelf negatief. Eigenlijk zeg je, ik zou hier niet moeten zijn, maar nu ik er toch ben, zal ik toch maar iets zeggen.

Assertieve communicatievaardigheden in de praktijk

Assertiever zijn door met deze bovengenoemde tips te stoppen, dat klinkt mooi in theorie, maar hoe doe je dat nu in de praktijk? Door vooral veel te oefenen.  Vraag aan een collega om je volgende presentatie of speech te filmen. Kijk daarna jezelf terug en let op hoe je jezelf presenteert en je woordgebruik. Het is best spannend om jezelf terug te zien, maar erg leerzaam en nuttig. Ook kun je in een vergadering een collega vragen om specifiek te letten op het gebruik van verkleinwoordjes.

Samengevat: hiermee moet je dus stoppen om direct assertief te zijn!

Om af te sluiten nog een keer de 3 tips om je communicatieve vaardigheden te vergroten en daarmee assertiever over te komen:
1. Stop met het gebruik van verkleinwoorden
2. Stop met het in detail voorbereiden van je verhaal.
3. Stop met jezelf onderuit halen voor je begint.

Heel veel succes.

Meer leren over jezelf krachtig presenteren? Bekijk hier onze ‘Presenteer’-video’s terug.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Dirk van Dorsselaer
10 februari 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX