Profileren

Help! Hoe start ik een gesprek?

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Help! Hoe start ik een gesprek?

Bij het debatinstituut helpen we mensen om overtuigend te zijn door gebruik te maken van verschillende communicatietechnieken. Dit doen we door training te geven in verbale en non-verbale communicatie- en gesprektechnieken. Kortom: mensen bewust maken van hoe ze zichzelf presenteren. Dit alles veronderstelt dat je al in gesprek bent met iemand. Maar, in deze tekst zetten we een stapje terug. Wat moet je doen om met mensen in gesprek te komen?

Het is niet zozeer de vraag of het antwoord, maar wat daarna komt

Tip 1: Start een gesprek door een simpele vraag te stellen

Stel je voor: je bent op een netwerkbijeenkomst of met ouders op het schoolplein en je wil graag een gesprek starten met iemand die je nog niet kent. Denk dan eens aan de vragen die je aan Google stelt. Dat kunnen simpele vragen zijn als: ‘weet jij een goede thuiswerkplek?’ of ‘wat is een leuk uitje om op zaterdag met de kinderen te doen?’ Het gaat niet zozeer om de vraag of om het antwoord, maar meer om wat er daarna komt.

Handige gesprekstechnieken om een verdiepend gesprek te starten

Is het gesprek gestart dan kun je verdieping aanbrengen door verder door te vragen. Bijvoorbeeld: ‘Waarom vind je dat?’ ‘Heb je daar positieve of negatieve ervaringen mee?’ Het gaat erom dat je verdieping aanbrengt in het gesprek en kijkt of er een positieve connectie tussen jullie te vinden is. Let daarbij ook zeker op de non-verbale communicatie en maak gebruik van de gesprekstechnieken uit “Debatteren om te winnen‘.

Tip 2: Gebruik je non-verbale communicatie om een gesprek te starten

Ken je dat; je wil je voorstellen maar er lijkt geen gaatje te zijn in iemand zijn verhaal. Laat dan eerst je non-verbale communicatie spreken. Stap op iemand af, steek je hand uit (non-verbale communicatie) en zeg: “hoi, volgens mij hebben wij elkaar nog niet ontmoet, mijn naam is ….”. Door fysiek ruimte in te nemen, zeg je indirect ook ik ben onderdeel van dit gesprek. Een makkelijkere start om vervolgens verbaal contact te maken.

Een gesprek starten tijdens een zakelijke borrel

Deze tip leent zich vooral voor een zakelijke omgeving. Je ziet iemand die je nog niet kent, maar wel graag een praatje mee zou willen maken. Het is een mooie start voor een gesprek. Het impliceert namelijk dat je al eerder had moeten kennismaken. Je probeert ook hier weer de verdieping te zoeken. Voor sommige mensen is dit een forse drempel die ze over moeten, maar net als bij het geven van speeches en presentaties geldt; het is vooral een kwestie van doen.

Overtuigend overkomen tijdens netwerkborrels? Assertief of assertiever zijn als je een gesprek wil starten? In onze training Persoonlijk Profileren, gaan wij hiermee aan de slag.

Door fysiek ruimte in te nemen, zeg je indirect ook ik ben onderdeel van dit gesprek

Communicatietechnieken als een gesprek als gestart is

Als je één van deze tips toegepast hebt, ben je al een gesprek begonnen. Maar wat is de volgende stap? Stel je bent op die borrel in gesprek geraakt met iemand die nog maar net een nieuwe functie heeft. Dan kun je vragen hoe die persoon de eerste dagen/weken in die nieuwe baan heeft ervaren. Spreek je net iemand aan met een lange staat van dienst, vraag dan eens of deze persoon aan het begin van zijn/haar carrière verwacht had op deze positie terecht te komen. Gegarandeerd dat je leuke verhalen en diepere inzichten krijgt om het gesprek voort te zetten en om gebruik te maken van je communicatietechnieken.

Samengevat: Hoe start ik een gesprek? Door deze 2 gesprekstechnieken te gebruiken

  1. Stel de vragen die je normaal aan Google stelt, nu eens aan de mensen om je heen.
  2. Stap op iemand af, steek je hand uit en stel je voor.

Heel veel succes.

Opzoek naar nog meer goede voorbeelden en wil jij de tips terughoren? Bekijk dan ook onze video: Hoe start ik een gesprek?

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Dirk van Dorsselaer
13 februari 2020

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX