Coaching voor raads- en collegeleden

51 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 1 of 2 dagdelen
 • Bedrag € 985 ex. Btw
 • Locatie op locatie
 • Deelnemers 15
 • Extra Op basis van offerte
 • Deze training is te boeken met het STAP-budget, geef dit aan op het inschrijfformulier

Een persoonlijke en praktijkgerichte coaching

Deze coaching is bedoeld voor raads-, college- en commissieleden die een extra stap willen zetten. De trainer komt een dagdeel langs om met jou te werken aan elementen die je graag wil verbeteren. Denk hierbij aan voorzitters-, debat- of spreekvaardigheden.

Coaching voor college-, commissie- en raadsleden

Zou je 1 op 1 jouw debat- of voorzittersvaardigheden willen verbeteren? Word je steeds uit je verhaal gehaald door onverwachte vragen of situaties? Of merk je dat je soms vastloopt in je eigen betoog? Zou je meer zelfverzekerder willen worden?

Elke coaching is maatwerk

Als antwoord op deze vragen bieden wij voor individuen een persoonlijke coaching aan. Zo kun je aan de slag gaan met je ontwikkelpunten en ervoor zorgen dat je zelfverzekerder je betoog houdt of presentaties geeft. In de coaching word je bijgestaan door één van onze ervaren gemeentetrainers die vooraf met jou een programma opstelt dat volledig is afgestemd op jouw specifieke leerdoelen.

 • Maatwerk coaching
 • Mogelijkheden om aan verschillende elementen te werken
 • Persoonlijk
 • Begeleiding op maat na afloop van decoaching

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping naast de training. Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Programma persoonlijke coaching voor raads- en collegeleden

Een persoonlijke coaching is altijd maatwerk. In een intensief dagdeel van ongeveer 2.5 tot 3 uur gaan we aan de slag met jouw leerwensen. Het programma bestaat meestal uit een vooraf besproken casus, veel oefenen, verschillende rollenspellen en aan de slag met praktijkvoorbeelden. Of met een persoonlijke uitdaging op het gebied van presenteren of vergaderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eerste bijdrage tijdens een raadsvergadering of de presentatie van een belangrijk raadsvoorstel.

Veelal bevat een coaching elementen uit verschillende programma’s:

Debat- en presentatievaardigheden

 • Effectief en doelgericht spreken
 • Overtuigend presenteren
 • Structuren van je betoog

Voorzittersvaardigheden

 • Sfeer en tijd bewaken
 • Verbeteren van de vaardigheden: durft in te grijpen!
 •  Hoofd- en bijzaken onderscheiden

Ook kunnen we altijd in overleg bezig gaan met mediavaardigheden. Vertel ons vooral waar je mee worstelt en wij kunnen vervolgens kijken of we een passende coaching kunnen aanbieden!

Voor wie is de persoonlijke coaching bedoeld?

De coaching is voor een ieder die net even dat stapje extra wil doen en met persoonlijke begeleiding aan zijn leerdoelen wil werken. Voor zowel raads-, commissie-, burger- en collegeleden. Kortom, deze coaching is bedoeld voor een ieder die op een professionele manier bezig wil met het verbeteren van zijn of haar vaardigheden.

Waarom bij ons?

Maatwerk en veel oefenen

De coaching is volledig maatwerk en gedurende een dag of dagdeel zal er veel worden geoefend. We streven erna om zo weinig mogelijk theorieblokken te hebben, zodat we meer tijd hebben voor persoonlijke en gerichte feedback. Het liefst werken we met persoonlijke casussen zodat het geleerde direct in de praktijk kan worden gebracht. Na de coaching krijgt de deelnemer toegang tot e-mail tips en de oefenavonden.

Expertise

Sinds de start van het Nederlands Debatinstituut meer dan twintig jaar geleden begeleiden en coachen we (lokale) politici in hun vaardigheden. Onder andere op het gebied van debatteren, presenteren en publieke optredens geven wij trainingen.

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat voor alle raadsleden

Voor raadsleden en andere geïnteresseerden in de lokale politiek organiseren we elk jaar het Nationaal Gemeenteraadsdebat. Een jaarlijkse dag waarbij deelnemers met elkaar in gesprek gaan over landelijke thema’s. Van de editie van 2018 hebben we het volgende e-magazine opgesteld. Blijf op de hoogte van dit gemeenteraadsdebat via de volgende link.

Wat kost de persoonlijke coaching?

Zou je ook graag 1 op 1 willen verwerken aan je vaardigheden? Onze tarieven zijn opgebouwd uit dagdelen. Bekijk alle opties op deze pagina. Wij denken graag met je mee! Is er behoefte aan een coaching op maat? Of wil je toewerken naar een bepaald evenement of doel? Neem dan vooral contact met ons op.

Voorbereiding + één dagdeel coaching
De persoonlijke coaching kost per sessie € 895,-. Dit bedrag is exclusief btw en reiskosten (€ 0.50 per kilometer) indien de trainer langskomt op een externe locatie. De coaching kan ook worden verzorgd op het Nederlands Debatinstituut.

Voorwaarden coaching

De tarieven voor de coaching worden berekend per dagdeel. Als in ons telefonische gesprek blijkt dat er veel meer of minder voorbereiding nodig is, dan kan dit tarief afwijken. Dit gaat altijd in samenspraak en zal ruim van te voren worden aangegeven. Daarnaast rekenen we geen avond- of weekendtoeslag. Onze tarieven zijn inclusief trainingsmaterialen, digitale hand-out, opfristips per e-mail en gratis toegang tot onze oefenavonden. Alle prijzen zijn exclusief btw en reiskosten. Deze laatste kent ook een speciaal gemeentetarief. Wij denken graag met je mee en onze offerte is dan ook altijd maatwerk.

De data en locatie van de persoonlijke coaching

De coaching kan op ieder moment in de week worden gegeven. Graag stemmen we hierbij een passende datum en trainer met je af. De coaching kan worden gegeven op de locatie van de deelnemer, of bij ons op kantoor. Het Nederlands Debatinstituut is gevestigd centraal in het land.

Arthur Noordhuis

Arthur Noordhuis

Jesper

Jesper Rijpma

Dirk

Dirk van Dorsselaer

Anna

Anna Heijker

Sytse

Sytse Wilman

Marie

Marie Maessen

Roderik

Roderik van Grieken

Tim

Timothy Vermeer

Nick

Nick Schoemaker

Donatello

Donatello Piras

Marlou Jager Projectmanager Gemeenten

ADVIES NODIG?

Wij denken graag met je mee zodat jij een training vindt die past bij jouw wensen.

Het Nederlands Debat Instituut
[email protected]
035-6252050

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over debatteren en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X