Debat- en vergadertraining

3.8965517241379 out of 5

58 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 1 of 2 dagdelen
 • Bedrag € 885 ex. Btw
 • Locatie op locatie
 • Deelnemers 15
 • Extra Op basis van offerte

Leer als raad scherpe en zinnige debatten voeren

Met onze unieke debattraining reiken we raadsleden alle instrumenten aan om te slagen in de politieke arena. Hierdoor wordt het debat levendig, verlopen vergaderingen efficiënter en wordt het voor het publiek duidelijk wat de voornaamste politieke verschillen zijn.

Debat- en vergadertraining in jouw gemeenteraad

Lopen de vergaderingen vaak uit? Of zijn de bijdragen van de raadsleden niet samenhangend en helder genoeg? Treden de deelnemers nog vaak in de herhaling? Weten de raadsleden nog niet goed wat nu precies in welke fase wordt besproken? Als deze problemen bekend voorkomen, dan is deze debat- en vergadertraining iets voor jullie raad.

Geef het raadswerk beter vorm

In deze training leren de raadsleden om constructiever te discussiëren, beter besluiten te nemen en de bestaande vergaderregels in beschouwing te nemen. Elke deelnemer krijgt handvatten om zijn raadswerk nog beter vorm te geven. Zo kan iedereen beter betogen en treden zij minder snel in herhaling. Na afloop weten de raadsleden precies wat er in welke fase besproken wordt en hoe ze dit in hun voordeel kunnen gebruiken. Iedereen kan zo, ongeacht ervaringsniveau, een goede en overtuigende bijdrage leveren aan de besluitvorming.

 • Voer zinnige en scherpe raadsdebatten
 • De vergaderorde en structuur zijn doeltreffend
 • Verheldering in de fasen van besluitvorming
 • Krachtig en strategisch argumenteren
 • Een gedeelde verantwoordelijkheid

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping naast de training. Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Debat- en vergaderprogramma & onderdelen

De debat- en vergadertraining kan in één of twee dagdelen worden gegeven. Het eerste dagdeel gaat over het vergaderproces en het andere dagdeel over de debatvaardigheden. Deze kunnen eventueel ook los van elkaar worden afgenomen. Dit is afhankelijk van jullie wensen en leerdoelen. Voorafgaand aan de training vindt er altijd een telefonische afspraak plaats met de trainer om het programma af te stemmen. Zo is elke training maatwerk en toegesneden op de vergadercultuur en mores in de gemeente.

Een succesvolle debat- en vergadertraining in jouw raad

Programma dagdeel 1: het vergaderproces

 • De rol van de commissie en de raad in het besluitvormingsproces
 • De verschillen tussen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming
 • De informatiefase: de kunst van het stellen van goede vragen
 • De meningsvormende fase: de voorwaarden voor een goed raadsdebat
 • De besluitvormende fase: samenvatten en concluderen
 • De drie fases vertaald naar het vergaderproces in jullie raad
 • Wat bespreek je in de commissie en wat in de raad?

Programma dagdeel 2: de debatvaardigheden

 • Hoe bouw je een goed betoog op in de eerste termijn?
 • Helder en krachtig reageren op anderen
 • Effectief betogen in de tweede termijn
 • Hoe breng je relevante scherpte aan in het debat?
 • Hoe voorkom je eindeloze herhalingen en voeg je iets nieuws toe?
 • Snel en effectief reageren op anderen
 • Hoe maak je het debat leuk en aantrekkelijk om naar te kijken?

Gratis oefenavonden voor de raad

Blijven oefenen is de sleutel tot succes. Daarom organiseren wij maandelijks een gratis oefenavond waar jouw team onbeperkt de geleerde technieken kunt oefenen. Iedereen die eerder bij ons een cursus heeft gevolgd is welkom om de debat en vergaderkennis op te frissen tijdens deze oefenavonden.

Voor wie is de debat- en vergadertraining geschikt?

Deze debat- en vergadertraining is bedoeld voor commissie-, burger- en raadsleden. Kortom, ieder die actief is in de lokale democratie.

De griffie en het College van B&W

Daarnaast is het ook altijd mogelijk dat de griffie en het College van B&W aanschuiven. Voor deze laatste groep verzorgen wij ook losse trainingen.

Waarom een debat- en vergadertraining bij ons?

Een gemeenteraadstraining bestaat uit korte theorieblokken en heel veel oefening. Hierbij staat gerichte en persoonlijke feedback centraal. Wij geloven dat aan de slag met ervaringen uit de praktijk juist de leerkwaliteit enorm vergroot. Samen zorgen we ervoor dat jullie succesvol een debat doorstaan en efficiënt kunnen vergaderen.

Onze expertise in de raad

Al sinds de invoering van dualisme trainen we gemeenteraden, individuele partijen en colleges in overtuigingskracht. Of dat nu op het gebied is van debatteren, voorzitten of mediaoptredens. Zo zijn we sinds de laatste verkiezingen in 2018 betrokken geweest bij de inwerktrajecten in meer dan tachtig gemeenten. En adviseren we verschillende gemeenteraden over hun vergadersysteem. Wij zijn trots op onze kennis en samenwerking over en in de raad. En denken dan ook graag mee met jouw wensen.

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat voor alle raadsleden

In 2018 en 2019 organiseerden wij het Nationaal Gemeenteraadsdebat. Wij vinden het belangrijk dat raadsleden uit het hele land met elkaar in gesprek blijven gaan. Daarom is deze deze dag in het leven geroepen waarop alle raadsleden met elkaar debatteren over actuele en landelijke thema’s. Een impressie van de editie van 2018 is hier te zien. Op de hoogte blijven van deze bijzondere dag kan via de volgende link.

Blijven oefenen met debatteren en vergaderen

Na de gemeenteraadstraining is het natuurlijk belangrijk dat jullie blijven oefenen met de geleerde technieken. Daarom kunnen alle oud-cursisten bij ons terecht op de oefenavonden en ontvangen jullie opfristips. Natuurlijk kunnen jullie ook op ons YouTube-kanaal terecht voor de beste vergadertips.

De prijs van de debat- en vergadertraining

Ga jij voor de debat- en vergadertraining bij het Nederlands Debat Instituut? Onze tarieven zijn opgebouwd uit dagdelen. Bekijk de pakketen hieronder. Wij denken graag met je mee! Wil je een training op maat, een vergaderscan of een persoonlijke coaching voor jouw raadsleden neem dan contact met ons op.

Voorbereiding + uitvoer één dagdeel
€895,-
Per dagdeel kost de training € 895,- exclusief btw. (Hier komt ook nog € 0.50 per kilometer reiskosten bij. Dit is een speciaal gemeentetarief.)

Voorwaarden gemeentetraining

De tarieven voor gemeentetrainingen worden berekend per dagdeel. Als in ons telefonische gesprek blijkt dat er veel meer of minder voorbereiding nodig is, dan kan dit tarief afwijken. Wij rekenen geen avond- of weekendtoeslag. Onze tarieven zijn inclusief trainingsmaterialen, digitale handout, opfristips per e-mail en gratis toegang tot onze oefenavonden. Alle prijzen zijn exclusief btw (en exclusief reiskosten). Wij denken graag met je mee en sturen je graag een op maat gemaakte offerte.

De data en locatie van de debat- en vergadertraining

De vergader- en debattraining kan elk moment (op basis van beschikbaarheid) worden gegeven. Dit kan zowel doordeweeks als in het weekend op elke locatie in Nederland. We adviseren groepen van ongeveer 12-15 personen. Zo kunnen we garanderen dat iedereen persoonlijke feedback krijgt en veel kan oefenen.

Marlou Jager Projectmanager Gemeenten

ADVIES NODIG?

Wij denken graag met je mee zodat jij een training vindt die past bij jouw wensen.

Het Nederlands Debat Instituut
info@debatinstituut.nl
035-6252050

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over debatteren en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X