Het integriteitsgesprek

3.7619047619048 out of 5

21 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 1 of 2 dagdelen
 • Bedrag € 985 ex. Btw
 • Locatie op locatie
 • Deelnemers 30
 • Extra Op basis van offerte
 • Deze training is te boeken met het STAP-budget, geef dit aan op het inschrijfformulier

Een open gesprek over normen en waarden in de raad

In deze training gaan raads-, commissie- of/en collegeleden met elkaar het gesprek aan over normen en waarden. Dit gesprek zet de raadsleden aan het denken. Wat kan wel of niet door de beugel? Aan het einde van de training komen ze tot gezamenlijke normen en waarden en durven ze elkaar makkelijker op (potentieel) normoverschrijdend gedrag aan te spreken.

Integriteitsgesprek

Lopen de vergaderingen vaak uit? Of zijn de bijdragen van de raadsleden niet samenhangend en helder genoeg? Treden de deelnemers nog vaak in de herhaling? Weten de raadsleden nog niet goed wat nu precies in welke fase wordt besproken? Als deze problemen bekend voorkomen, dan is deze debat- en vergadertraining iets voor jullie raad.

Aan de slag met lokale casussen

Gedurende het gesprek zetten we jullie raadsleden (en commissie- of collegeleden) aan het denken. Wat kan wel en wat niet door de beugel? Door het bespreken van realistische situaties rondom dit thema wordt een stevige basis gelegd waardoor de deelnemers elkaar makkelijker kunnen afspraken. Aan het einde van de training is iedereen zich bewuster geworden van de noodzaak om het thema integriteit permanent op de agenda te zetten.

 • Bewustwording
 • Elkaar durven aanspreken op gedrag          
 • Gezamenlijke normen en waarden delen en vaststellen
 • Een open gesprek met elkaar

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping naast de training. Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Integriteitsgesprek

De training vindt plaats in een enkel dagdeel waarbij in groepsverband normen en waarden scherp onder woorden worden gebracht. In een open gesprek bespreken de deelnemers een aantal realistische situaties rondom dit thema. Uiteindelijk vormt dit een stevige basis om elkaar in de toekomst op aan te spreken. Norm-overschrijdend  gedrag begint namelijk klein en wordt vervolgens een glijdende schaal. Door ons programma zijn jullie raadsleden alerter en bewuster van hun keuzes.

Een mogelijke opzet van de training: 

Programma integriteitsgesprek

 • Integriteit voor raadsleden: eigenschap of keuze?
 • Herkennen van integriteitdilemma’s tijdens het raadswerk
 • Scherp onderscheiden van de stappen in “de glijdende schaal”
 • Hoe te reageren bij integriteitsvalkuilen?
 • Bespreken van opvattingen over integriteitsnormen binnen de raad
 • Hoe spreken we elkaar aan op gedrag dat aan integriteit raakt?
 • Gezamenlijke normen en waarden delen en vaststellen

Gratis oefenavonden voor de raad

Blijven oefenen is de sleutel tot succes. Daarom organiseren wij maandelijks een gratis oefenavond waar jouw team onbeperkt de geleerde technieken kunt oefenen. Iedereen die eerder bij ons een cursus heeft gevolgd is welkom om de debat en vergaderkennis op te frissen tijdens deze oefenavonden.

Voor wie is de social mediatraining geschikt?

Deze training is bedoeld voor zowel raads-, commissie-, burger- en collegeleden. Kortom, een ieder die in zijn dagelijkse werk te maken heeft met moeilijke dilemma’s en integriteit.

De griffie en het College van B&W

Daarnaast is het ook altijd mogelijk dat de griffie en het College van B&W aanschuiven. Voor deze laatste groep verzorgen wij ook losse trainingen.

Waarom het integriteitsgesprek?

Het Nederlands Debatinstituut traint, en begeleidt al, meer dan twintig jaar gemeenteraden. Ons integriteitsgesprek wordt begeleidt door een ervaren gemeentetrainer die de avond in goede banen zal leiden. De trainer zal aan de hand van actuele casussen en stellingen dit gesprek begeleiden.

Maatwerk en samen tot normen komen

Dit integriteitsgesprek bestaat uit weinig theorie en is vooral bedoeld om de deelnemers actief te laten nadenken over wat integriteit betekent in de raad. Welke normen en waarden hanteren we nu? De training is daarom altijd maatwerk en er wordt altijd lokale casuïstiek gebruikt. Aan het einde van het gesprek durven de deelnemers elkaar aan te spreken op gedrag.

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat voor alle raadsleden

In 2018 en 2019 organiseerden wij het Nationaal Gemeenteraadsdebat plaats voor een ieder die geïnteresseerd is in de lokale politiek. Gedurende deze dag gingen de aanwezigen met elkaar het gesprek aan (in een zogeheten carrouseldebat) over issues die in elke gemeente leven. Voor een impressie verwijs ik graag naar de volgende link. Op de hoogte blijven van een volgende editie? Bekijk dan de volgende link.

Blijven oefenen met debatteren en vergaderen

Na de gemeenteraadstraining is het natuurlijk belangrijk dat jullie blijven oefenen met de geleerde technieken. Daarom kunnen alle oud-cursisten bij ons terecht op de oefenavonden en ontvangen jullie opfristips. Natuurlijk kunnen jullie ook op ons YouTube-kanaal terecht voor de beste vergadertips.

Het investeringsoverzicht van het integriteitsgesprek

Ga jij voor deze integriteitstraining bij het Nederlands Debat Instituut? Onze tarieven zijn opgebouwd uit dagdelen waarbij de voorbereiding mee wordt berekend. Is er een speciale aanvraag? Wij denken graag met je mee! Wil je een training op maat, een vergaderscan of een persoonlijke coaching voor jouw raadsleden neem dan vooral contact met ons op.

Voorbereiding + uitvoer één dagdeel
Het integriteitsgesprek duurt ongeveer 2.5 tot 3 uur en kost € 985,- exclusief BTW en reiskosten (€ 0.50 per kilometer).

Voorwaarden gemeentetraining

De tarieven voor het gesprek worden net als de trainingen berekend per dagdeel. Als in ons telefonische gesprek blijkt dat er veel meer of minder voorbereiding nodig is, dan kan dit tarief afwijken. Wij rekenen geen avond- of weekendtoeslag. Onze tarieven zijn inclusief trainingsmaterialen, digitale hand-out, opfristips per e-mail en gratis toegang tot onze oefenavonden. Alle prijzen zijn exclusief btw (en exclusief reiskosten). Wij denken graag met je mee en sturen je graag een op maat gemaakte offerte.

De data en locatie van het gesprek

Het integriteitsgesprek kan op elk moment in de week worden gegeven, op basis van beschikbaarheid van de gemeentetrainers. We adviseren hierbij een groepsgrote van maximaal 30 personen. Dit wijkt af van de andere gemeentetrainingen omdat we juist willen dat de gehele raad participeert in dit open gesprek. Het integriteitsgesprek is een voortdurend gesprek dat vooral tezamen moet worden gevoerd.

Arthur Noordhuis

Arthur Noordhuis

Jesper

Jesper Rijpma

Dirk

Dirk van Dorsselaer

Anna

Anna Heijker

Sytse

Sytse Wilman

Marie

Marie Maessen

Roderik

Roderik van Grieken

Tim

Timothy Vermeer

Nick

Nick Schoemaker

Donatello

Donatello Piras

Marlou Jager Projectmanager Gemeenten

ADVIES NODIG?

Wij denken graag met je mee zodat jij een training vindt die past bij jouw wensen.

Het Nederlands Debat Instituut
[email protected]
035-6252050

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over debatteren en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X