Social mediatraining: do’s en dont’s

0 out of 5

0 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 1 of 2 dagdelen
 • Bedrag € 985 ex. Btw
 • Locatie op locatie
 • Deelnemers 30
 • Extra Op basis van offerte
 • Deze training is te boeken met het STAP-budget, geef dit aan op het inschrijfformulier

Leer als raad om te gaan met social media

Wat is er nodig om te overleven in het mediatijdperk? Goede interviewtechnieken, online presentatie en het juiste gebruik van social media. In deze training komen al deze elementen aan de orde. Ontdek in deze training de kansen en uitdagingen van social media en hoe je dit in je voordeel kan gebruiken.

Social mediatraining: do’s en dont’s

Maak je als raads- of collegelid ook dagelijks gebruik van sociale media? Zoek je meer tools om te overleven in het huidige mediatijdperk? Wil je je meer bewust maken van de risico’s, maar ook kansen van social media? De social mediatraining gaat in op al deze facetten. Na afloop van de training weet je meer over online presentatie en het gebruik van social media.

Bewustwording van de valkuilen

Vaak onderschatten mensen de mogelijke impact die online media kunnen hebben. Voorbeelden hiervan zijn talloos. Een eigen facebookbericht op een reactie van een bewoner kan al snel uit zijn context worden gehaald. Of een tweet van een raadslid die wordt opgepikt door lokale media. Hierom is het belangrijk dat politici zich bewust zijn van de eventuele gevolgen van social media, maar ook de handvatten om dit voor jezelf te gebruiken.

 • Effectief inzitten van social media
 • Handvatten om jezelf te profileren
 • Kansen & risico’s
 • Aan de slag met actuele casussen
 • Welke vorm van communicatie past waarbij?

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping naast de training. Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Social mediatraining

De social mediatraining duurt een enkel dagdeel waarbij het van belang is dat de deelnemers beschikken over een smartphone of tablet met goed werkende internetverbinding hebben. De training vindt plaats in groepsverband en bestaat uit drie verschillende blokken.

Hoe ziet het programma eruit?

Programma:

1. Ontwikkeling van social media in de afgelopen jaren
Door middel van een quiz gaan we in sneltreinvaart door de ontwikkeling van social media. We gaan hierbij in op de vraag welke vorm van communicatie het beste bij welk platform past en welke doelgroep hiermee wordt bereikt.

2. Social media als onderdeel van lokale democratie
Hoe communiceer je op een overtuigende manier de boodschap? We geven in dit gedeelte concrete technieken en handvatten om sociale media naar je hand te zetten. Raadsleden gaan hierbij aan de slag met actuele casussen.

3. Afsluiting: kansen & risico’s
Wat zijn de grootste valkuilen en kansen van social media? Welke lessen kunnen we hieruit leren? We gaan in op enkele mooie of bijzondere momenten waarin social media een belangrijk rol namen in de communicatie tussen kiezer en politicus, maar we kijken ook hoe het mis kan gaan.

Gratis oefenavonden voor de raad

Blijven oefenen is de sleutel tot succes. Daarom organiseren wij maandelijks een gratis oefenavond waar jouw team onbeperkt de geleerde technieken kunt oefenen. Iedereen die eerder bij ons een cursus heeft gevolgd is welkom om de debat en vergaderkennis op te frissen tijdens deze oefenavonden.

Voor wie is de social mediatraining geschikt?

Deze training is voor een ieder die dagelijks te maken heeft met sociale media en meer wil weten over de kansen en risico’s ervan. Om deze vervolgens direct toe te passen in de dagelijkse werkzaamheden.

De griffie en het College van B&W

Daarnaast is het ook altijd mogelijk dat de griffie en het College van B&W aanschuiven. Voor deze laatste groep verzorgen wij ook losse trainingen.

Waarom een social mediatraining bij ons?

Maatwerk en veel oefenen

In de media- en cameratraining staat oefenen centraal. Gedurende een dagdeel of dag krijgen de feedback op hun vaardigheden en algehele presentatie. Door zo weinig mogelijk in te gaan op de theorie, zorgen we voor veel momenten van oefenen. De trainer levert altijd maatwerk waardoor veel tijd is om op lokale casuïstiek in te gaan. Zo ben je al direct zelfverzekerder voor het volgende mediaoptreden.

Onze kennis

Onze gemeentetrainers en dagvoorzitters verschijnen zelf ook geregeld in de media en weten zodoende wat er nodig is om een goed en overtuigend mediaoptreden te geven. We trainen al meer dan twintig jaar (lokale) politici om beter en overtuigender te spreken.

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat voor alle raadsleden

In 2018 en 2019 organiseerden wij het Nationaal Gemeenteraadsdebat. Wij vinden het belangrijk dat raadsleden uit het hele land met elkaar in gesprek blijven gaan. Daarom is deze deze dag in het leven geroepen waarop alle raadsleden met elkaar debatteren over actuele en landelijke thema’s. Een impressie van de editie van 2018 is hier te zien. Op de hoogte blijven van deze bijzondere dag kan via de volgende link.

Blijven oefenen

Na de gemeenteraadstraining is het natuurlijk belangrijk dat jullie blijven oefenen met de geleerde technieken. Daarom kunnen alle oud-cursisten bij ons terecht op de oefenavonden en ontvangen jullie opfristips. Natuurlijk kunnen jullie ook op ons YouTube-kanaal terecht voor de beste vergadertips.

Wat kost de social mediatraining?

Kies je voor deze training bij het Nederlands Debat Instituut? Onze tarieven zijn opgebouwd uit dagdelen. Een dagdeel duurt drie uur. Hieronder staan de verschillende pakketten uitgewerkt. Zijn er speciale wensen? Wij denken graag met je mee! Wil je een training op maat, een vergaderscan of een persoonlijke coaching voor jouw raadsleden neem dan vooral contact met ons op.

Voorbereiding + uitvoer één dagdeel
De social mediatraining kost per dagdeel €985,- exclusief btw en reiskosten (€ 0.50 per kilometer). De reiskosten zijn een speciaal gemeentetarief en op basis van retour Hilversum.

Voorwaarden gemeentetraining

De tarieven voor gemeentetrainingen worden berekend per dagdeel. Als in ons telefonische gesprek blijkt dat er veel meer of minder voorbereiding nodig is, dan kan dit tarief afwijken. Wij rekenen geen avond- of weekendtoeslag. Onze tarieven zijn inclusief trainingsmaterialen, digitale handout, opfristips per e-mail en gratis toegang tot onze oefenavonden. Alle prijzen zijn exclusief btw (en exclusief reiskosten). Wij denken graag met je mee en sturen je graag een op maat gemaakte offerte.

De locatie en de datum van de training

De social mediatraining kan doordeweeks of in het weekend worden gegeven op basis van beschikbaarheid. We adviseren voor deze training een maximum van dertig personen. Dit wijkt af van reguliere trainingen omdat we ernaar streven de gehele raad te trainen zodat iedereen zich bewust is van de valkuilen en kansen van sociale media.

Arthur Noordhuis

Arthur Noordhuis

Jesper

Jesper Rijpma

Dirk

Dirk van Dorsselaer

Anna

Anna Heijker

Sytse

Sytse Wilman

Marie

Marie Maessen

Roderik

Roderik van Grieken

Tim

Timothy Vermeer

Nick

Nick Schoemaker

Donatello

Donatello Piras

Marlou Jager Projectmanager Gemeenten

ADVIES NODIG?

Wij denken graag met je mee zodat jij een training vindt die past bij jouw wensen.

Het Nederlands Debat Instituut
[email protected]
035-6252050

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over debatteren en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X