Online vergaderscan voor raadsvergaderingen

4 out of 5

8 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 1 of 2 dagdelen
 • Bedrag € 895 ex. Btw
 • Locatie op locatie
 • Deelnemers 15
 • Extra Op basis van offerte

Een externe blik en analyse van de
online raads- en/of commissievergadering

Met de vergaderscan kijken onze ervaren gemeentetrainers met een kritische blik naar één of meerdere vergaderingen van jullie raad. De trainer komt vervolgens met concrete tips om effectiever te vergaderen, ook in een online omgeving. Zodat een slagvaardig proces van besluitvorming ook in deze tijd gegarandeerd blijft.

Vergaderscan voor raadsvergaderingen

Zoek je een professionele externe blik op jullie online raads- en/of commissievergadering? Loopt de besluitvorming nu vertraging op? Zijn de online debatten saai, langdradig en moeilijk te volgen voor het publiek? Zijn er bepaalde zaken die niet lekker lopen, maar kun je er niet achter komen waar dit nu door komt? Wij willen jullie raad graag helpen verbeteren met concrete en praktische tips. Die mogelijkheid bieden wij via de online vergaderscan met feedback.

Elke analyse is maatwerk

De gemeentetrainer bekijkt op verzoek één of meerdere vergaderingen. In overleg met de griffie wordt vastgesteld welke elementen van de vergadering moeten worden geanalyseerd. Gaat het hierbij om de vergadercultuur of meer om de individuele bijdragen? Of liggen de hobbels bij het effectief gebruiken van een online omgeving? Of het aanzwengelen van het online debat, zodat meningsverschillen duidelijk worden? Bij het kopje programma staat een overzicht van de mogelijke onderdelen die kunnen worden geanalyseerd. In overleg kan dit natuurlijk altijd worden uitgebreid of aangepast.

 • Een externe blik van ervaren trainers
 • Praktische tips voor online vergaderingen
 • Besluitvormingsproces ook online slagvaardig
 • Begeleiding op maat na afloop van de scan

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping naast de training. Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Vergaderscan & onderdelen

Waarop wordt er gelet in de vergaderscan? In overleg met de gemeentetrainer kan er gelet worden op bijvoorbeeld de onderlinge reacties, de voorzitters, het debat of de rol van het college. Alle mogelijke onderdelen van de scan staan hieronder opgesomd. De bevindingen kunnen vervolgens op verschillende manier worden teruggekoppeld

Elementen van de vergaderscan

Programma dagdeel 1: het vergaderproces

 • Hoe duidelijk en logisch is de opbouw van de agenda van de vergadering?
 • Is de voorzitter concreet in het benoemen van het doel van een vergaderpunt?
 • Hoe verloopt de eerste termijn? Zijn er vaste spreektijden en houdt men zich daar aan?
 • Wordt er goed op elkaar gereageerd of is de eerste termijn niet meer dan losse monologen?
 • Maken de sprekers goed duidelijk wat hun belangrijkste punt is per agendapunt?
 • Zorgt de voorzitter voor duidelijkheid en structuur tijdens de vergadering?
 • Is er aandacht voor het aanwezige publiek tijdens de vergadering?
 • Wat is de rol van het college tijdens de vergadering? Is die rol duidelijk?
 • Voegt de tweede termijn iets toe aan de eerste termijn?
 • Richten fracties zich tijdens het debat op elkaar of vooral op het college?
 • Wordt er maximaal gebruik gemaakt van de inrichting van de online mogelijkheden?

Feedback

Hoe we de analyse bespreken is mede afhankelijk van de gewenste begeleiding. Er zijn verschillende manieren om de bevindingen terug te koppelen:

 • Onze trainer koppelt de bevindingen beknopt telefonisch of middels videobellen terug (griffie, presidium of anders) en/of verwerkt deze in (een) daaropvolgende training(en)
 • Onze trainer sluit aan bij een online vergadering van de raad om feedback te geven over het vergaderproces en/of de bijdragen van de voorzitter, deelnemers en het college aan de vergadering
 • Onze trainer koppelt bevindingen individueel terug in de vorm van een online coaching aan raadsleden, commissieleden of voorzitters.

Voor wie is de vergaderscan bedoeld?

De vergaderscan is bedoeld voor de griffie(r) die een externe blik wil op de online raadsvergadering. Kortom, voor een ieder die met een frisse blik een analyse zoekt van de vergadering.

Waarom bij ons?

Concreet

Een vergaderscan levert een analyse op met concrete verbetertips of vervolgstappen die de gemeente kan nemen om de gewenste situatie te bereiken. Met onze scans leveren we niet alleen een gedegen rapport, maar geven we ook tips die direct toegepast kunnen worden.

Expertise

Al sinds de oprichting van het Nederlands Debat Instituut zijn we actief in gemeenteland. We trainen niet alleen raadsleden, collegeleden en voorzitters, ook analyseren en adviseren we gemeenten in hun vergadersysteem. Onze ervaren trainers zijn gespecialiseerd in de gemeentemores en denken graag met je mee.

Wat kost een vergaderscan voor raadsvergaderingen?

Ben je overtuigd van het nut van de vergaderscan? Wij denken graag met je mee! Wil je een vergaderscan op maat voor de raads- en/of commissievergadering neem dan contact met ons op.

Voorbereiding + scan één dagdeel

De vergaderanalyse met telefonische terugkoppeling per scan € 895,- exclusief btw. Als er meer begeleiding gewenst is bespreken we graag de mogelijkheden.

Voorwaarden vergaderscan

De tarieven voor de gemeentetraining of vergaderscan worden berekend per dagdeel. Als in ons telefonische gesprek blijkt dat er veel meer voorbereiding nodig is, dan kan dit tarief afwijken. Dit gaat altijd in overleg. Wij rekenen geen avond- of weekendtoeslag. Onze tarieven zijn inclusief trainingsmaterialen, digitale handout, opfristips per e-mail en gratis toegang tot onze oefenavonden. Alle prijzen zijn exclusief btw (en exclusief reiskosten). Wij denken graag met je mee en sturen je graag een op maat gemaakte offerte.

De data en locatie van de vergaderscan

De gewenste raads- of commissievergaderingen kunnen op ieder gewenst moment, zowel live als op een later moment worden bekeken. Zo kunnen we direct en op afstand aan de slag.

Arthur Noordhuis

Arthur Noordhuis

Lennart

Lennart van der Linden

Jesper

Jesper Rijpma

Dirk

Dirk van Dorsselaer

Anna

Anna Heijker

Sytse

Sytse Wilman

Marie

Marie Maessen

Roderik

Roderik van Grieken

Tim

Timothy Vermeer

Nick

Nick Schoemaker

Donatello

Donatello Piras

Marlou Jager Projectmanager Gemeenten

ADVIES NODIG?

Wij denken graag met je mee zodat jij een training vindt die past bij jouw wensen.

Het Nederlands Debat Instituut
info@debatinstituut.nl
035-6252050

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over voorzitten en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X