Vergaderscan voor raadsvergaderingen

4 out of 5

8 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 1 of 2 dagdelen
 • Bedrag € 895
 • Locatie op locatie
 • Deelnemers 15
 • Extra Op basis van offerte

Een externe blik en analyse van de raads- en/of commissievergadering

Met onze vergaderscan kijken onze ervaren gemeentetrainers met een kritische blik naar de vergadering. De trainer komt vervolgens met concrete en praktische tips op de elementen die de griffie graag geanalyseerd ziet.

Vergaderscan voor raadsvergaderingen

Zoek je een professionele externe blik op jullie raads- en/of commissievergadering? Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Zou je dit graag willen verbeteren met concrete en praktische tips? Die mogelijkheid bieden wij via de vergaderscan met feedback.

Elke analyse is maatwerk

De gemeentetrainer bezoekt één of meerdere van de vergaderingen. In overleg met de griffie wordt vastgesteld welke elementen van de vergadering moeten worden geanalyseerd. Gaat het hierbij om de vergadercultuur of meer om de individuele bijdragen? Bij het kopje programma staat een overzicht van de mogelijke onderdelen die kunnen worden geanalyseerd. In overleg kan dit natuurlijk altijd worden uitgebreid of aangepast.

 • Een externe blik op de vergadering
 • Verschillende manieren om de uitkomsten terug te koppelen
 • Maatwerk
 • Begeleiding op maat na afloop van de scan

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping naast de training. Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Vergaderscan & onderdelen

Waarop wordt er gelet in de vergaderscan? In overleg met de gemeentetrainer kan er gelet worden op bijvoorbeeld de onderlinge reacties, de voorzitters, het debat of de rol van het college. Alle mogelijke onderdelen van de scan staan hieronder opgesomd. De bevindingen kunnen vervolgens op verschillende manier worden teruggekoppeld.

Elementen van de vergaderscan

Programma dagdeel 1: het vergaderproces

 • Hoe duidelijk en logisch is de opbouw van de agenda van de vergadering?
 • Is de voorzitter concreet in het benoemen van het doel van een vergaderpunt?
 • Hoe verloopt de eerste termijn? Zijn er vaste spreektijden en houdt men zich daar aan?
 • Wordt er goed op elkaar gereageerd of is de eerste termijn niet meer dan losse monologen?
 • Maken de sprekers goed duidelijk wat hun belangrijkste punt is per agendapunt?
 • Zorgt de voorzitter voor duidelijkheid en structuur tijdens de vergadering?
 • Is er aandacht voor het aanwezige publiek tijdens de vergadering?
 • Wat is de rol van het college tijdens de vergadering? Is die rol duidelijk?
 • Voegt de tweede termijn iets toe aan de eerste termijn?
 • Richten fracties zich tijdens het debat op elkaar of vooral op het college?
 • Wordt er maximaal gebruik gemaakt van de inrichting van de vergaderzaal?

Feedback
Hoe we de analyse bespreken is mede afhankelijk van de gewenste begeleiding. Er zijn in ieder geval verschillende manieren om de bevindingen terug te koppelen:

 • Onze trainer koppelt de bevindingen beknopt telefonisch terug (griffie, presidium of anders)  en verwerkt deze in (een) daaropvolgende training(en)
 • Onze trainer komt een avond langs in de raad of commissie om feedback te geven over het vergaderproces en/of de individuele bijdragen van de deelnemers aan de vergadering
 • Onze trainer koppelt bevindingen individueel terug in de vorm van een coaching aan raadsleden, commissieleden of voorzitters.

Voor wie is de vergaderscan bedoeld?

De vergaderscan is bedoeld voor de griffie(r) die een externe blik wil op de raadsvergadering. Kortom, voor een ieder die met een frisse blik een analyse zoekt van de vergadering.

Waarom bij ons?

Concreet

Een vergaderscan levert een analyse op met concrete verbetertips of vervolgstappen die de gemeente kan nemen om de gewenste situatie te bereiken. Met onze scans leveren we niet alleen een gedegen rapport, maar geven we ook tips die direct toegepast kunnen worden.

Expertise

Al sinds de oprichting van het Nederlands Debat Instituut zijn we actief in gemeenteland. We trainen niet alleen raadsleden, collegeleden en voorzitters, ook analyseren en adviseren we gemeenten in hun vergadersysteem. Onze ervaren trainers zijn gespecialiseerd in de gemeentemores en denken graag met je mee.

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat voor alle raadsleden

Na het daverende succes van het eerste Nationaal Gemeenteraadsdebat vindt op 12 oktober aanstaande het tweede Nationaal Gemeenteraadsdebat plaats. Gedurende deze dag zullen raadsleden vanuit het hele land met elkaar in debat gaan over de thema’s: jeugdzorg en energietransitie. De dag zal worden ingeleid door burgemeester Pieter Broertjes.  Zie hier het e-magazine van de eerste editie. Inschrijven voor dit jaar kan via de website.

Wat kost een vergaderscan voor raadsvergaderingen?

Ben je overtuigd van het nut van de vergaderscan? Onze tarieven zijn opgebouwd uit dagdelen. Bekijk de verschillende mogelijkheden op deze pagina. Wij denken graag met je mee! Wil je een vergaderscan op maat voor de raads- en/of commissievergadering neem dan vooral contact op met de projectmanager Gemeenten: Marlou Jager.

Voorbereiding + scan één dagdeel
De vergaderanalyse kost per scan € 895,- exclusief btw.  Als de scan op locatie is dan komt hier nog € 0.50 per kilometer reiskosten bij.

Voorwaarden vergaderscan

De tarieven voor de gemeentetraining of vergaderscan worden berekend per dagdeel. Als in ons telefonische gesprek blijkt dat er veel meer of minder voorbereiding nodig is, dan kan dit tarief afwijken. Dit gaat altijd in overleg. Wij rekenen geen avond- of weekendtoeslag. Onze tarieven zijn inclusief trainingsmaterialen, digitale handout, opfristips per e-mail en gratis toegang tot onze oefenavonden. Alle prijzen zijn exclusief btw (en exclusief reiskosten). Wij denken graag met je mee en sturen je graag een op maat gemaakte offerte.

[reviews]

De data en locatie van de voorzitterstraining

De voorzitterstraining kan elk moment (op basis van beschikbaarheid) worden gegeven. Dit kan zowel doordeweeks als in het weekend op elke locatie in Nederland. We adviseren groepen van ongeveer acht tot tien personen. Zo kunnen we garanderen dat iedereen persoonlijke feedback krijgt en veel kan oefenen.

Arthur Noordhuis

Arthur Noordhuis

Lennart

Lennart van der Linden

Jesper

Jesper Rijpma

Dirk

Dirk van Dorsselaer

Anna

Anna Heijker

Sytse

Sytse Wilman

Marie

Marie Maessen

Roderik

Roderik van Grieken

Tim

Timothy Vermeer

Nick

Nick Schoemaker

Donatello

Donatello Piras

Marlou Jager Projectmanager Gemeenten

ADVIES NODIG?

Ik denk graag mee zodat je een training vindt die past bij de wensen van jouw raad.

Marlou Jager
jager@debatinstituut.nl
035 – 625 20 50

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over voorzitten en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X