Voorzitterstraining in de raad

62 mensen hebben deze training beoordeeld

 • Duur 1 of 2 dagdelen
 • Bedrag € 985 ex. Btw
 • Locatie op locatie
 • Deelnemers 15
 • Extra Op basis van offerte
 • Deze training is te boeken met het STAP-budget, geef dit aan op het inschrijfformulier

Leer als voorzitter regie te houden en de sfeer te bewaken

Met onze voorzitterstraining reiken we voorzitters handvatten aan om de besluitvorming in de gemeenteraad effectief te laten verlopen. Hierdoor loopt de vergadering niet uit, blijft de onderlinge sfeer goed en durft de voorzitter in te grijpen.

Voorzitterstraining

Blijft de voortgang van de vergadering steken omdat sommige raadsleden de hakken in het zand zetten? Lopen jullie raads- en commissievergaderingen vaak uit? Weet de voorzitter niet de juiste sfeer te hanteren? Willen jullie echter wel graag samen op weg naar een betere en effectievere besluitvorming? Dan is de voorzitterstraining iets voor jullie.

Een positieve sfeer in de raadsvergadering

In deze training leren voorzitters beter sturing te geven aan vergaderingen binnen de eigen vergaderregels van de gemeente. De voorzitter kan na afloop beter het vergaderproces begeleiden. Dit zorgt voor een positieve en besluitvormende sfeer. Aan de hand van eigen agenda’s gaan we aan de slag met de voorzittersvaardigheden.

 • Het kordaat voorzitten van raadsvergaderingen
 • Het stellen van goede vragen
 • Duidelijk en goed samenvatten
 • Het begeleiden van de sfeer
 • Een effectieve besluitvorming

Meer verdieping?

Ben je op zoek naar meer verdieping naast de training. Denk dan aan een professionele externe blik op de raads- en/of commissievergadering. Loopt de besluitvorming vaak vertraging op? Zijn er bepaalde zaken die misgaan maar kun je er net niet achter komen waar dit nu doorkomt? Onze vergaderscan biedt graag met concrete en praktische om je vergadering te verbeteren.

Voorzittersprogramma & onderdelen

De training bestaat uit twee dagdelen; het vergaderproces en de voorzittersvaardigheden. Deze zijn ook afzonderlijk van elkaar af te nemen. Met onze praktijkgerichte trainingen ben je voortaan beter voorbereid op de vergaderingen. Als voorbereiding vragen we de voorzitters om een voorbeeldagenda mee te nemen, waar we vervolgens in de training mee aan de slag gaan. Zo kunnen we de training op de eigen praktijk toespitsen. Hieronder vind je het mogelijke programma:

Een succesvolle voorzitterstraining voor elk ervaringsniveau

Programma dagdeel 1: het vergaderproces

 • Wat is een goede vergaderagenda?
 • Het belang van duidelijkheid over het doel van een agendapunt
 • Duidelijke spreektijden zorgen voor meer diepgang tijdens de vergadering
 • Wat is de beste volgorde van agendapunten?
 • De belangrijkste taken van een voorzitter
 • Waarom iedereen blij wordt van een strenge voorzitter
 • De vijf belangrijkste valkuilen van vergaderen

Programma dagdeel 2: de voorzittersvaardigheden

 • Hoe zorg je voor de juiste sfeer tijdens de vergadering?
 • Het belang van een goede inleiding van een agendapunt
 • Hoe zorg je er voor dat de vergadering niet afdwaalt?
 • Duidelijk en goed samenvatten
 • Hoe kap je een spreker af zonder te irriteren?
 • De kracht van goede vragen stellen door de voorzitter
 • Het concluderen en afronden van een agendapunt

Gratis oefenavonden voor de raad

Blijven oefenen is de sleutel tot succes. Daarom organiseren wij maandelijks een gratis oefenavond waar jouw team onbeperkt de geleerde technieken kunt oefenen. Iedereen die eerder bij ons een cursus heeft gevolgd is welkom om de debat en vergaderkennis op te frissen tijdens deze oefenavonden.

Voor wie is de voorzitterstraining geschikt?

Deze training is bedoeld voor iedereen die wel eens een vergadering voorzit. Of dit nu een commissie- of raadsvergadering is. De training is geschikt voor zowel beginnende als ervaren voorzitters.

Waarom een voorzitterstraining bij ons?

Een voorzitterstraining bestaat uit veel oefenen en maar weinig theorie. Zo vragen wij de deelnemers om ook een eigen vergaderagenda mee te nemen, waarmee we aan de slag gaan. Gedurende de training krijgen de voorzitters veel gerichte en persoonlijke feedback. Na afloop van de training kunnen de voorzitters nog meer tips ontvangen via ons YouTube kanaal en daarnaast krijgen zij via de mail ook nog opfristips opgestuurd. Zo blijven ze ver na de training herinnert worden aan de lessen uit de training.

Onze kennis in de raad

Sinds 2002 trainen we voorzitters binnen het dualisme. Zij leren bij ons niet alleen voorzittersvaardigheden, maar ook nuttige skills als het opstellen van een efficiënte vergaderagenda. Zo zijn we sinds de verkiezingen van 2018 weer in minstens tachtig gemeenten geweest. Onze ervaren trainers gaan we met jouw aan de slag om al direct de volgende vergadering slagvaardiger aan de slag te kunnen gaan.

Het Nationaal Gemeenteraadsdebat voor alle raadsleden

In 2018 en 2019 organiseerden wij het Nationaal Gemeenteraadsdebat. Wij vinden het belangrijk dat raadsleden uit het hele land met elkaar in gesprek blijven gaan. Daarom is deze deze dag in het leven geroepen waarop alle raadsleden met elkaar debatteren over actuele en landelijke thema’s. Een impressie van de editie van 2018 is hier te zien. Op de hoogte blijven van deze bijzondere dag kan via de volgende link.

Blijven oefenen met voorzitten

Na de training is het natuurlijk belangrijk dat iedereen blijft oefenen met de geleerde technieken. Daarom kunnen alle oud-cursisten bij ons terecht op de oefenavonden en ontvangen jullie opfristips. Natuurlijk kunnen jullie ook op ons YouTube-kanaal terecht voor de beste vergadertips.

De prijs van de voorzitterstraining

Ga jij voor de voorzitterstraining bij het Nederlands Debat Instituut? Onze tarieven zijn opgebouwd uit dagdelen. Bekijk de pakketen hieronder. Wij denken graag met je mee! Wil je een training op maat, een vergaderscan of een persoonlijke coaching voor jouw raadsleden neem dan vooral contact met ons op.

Voorbereiding + uitvoer één dagdeel
€985,-
Per dagdeel kost de training € 985,- exclusief btw. (Hier komt ook nog € 0.50 per kilometer reiskosten bij. Dit is een speciaal gemeentetarief.)

Voorwaarden gemeentetraining

De tarieven voor gemeentetrainingen worden berekend per dagdeel. Als in ons telefonische gesprek blijkt dat er veel meer of minder voorbereiding nodig is, dan kan dit tarief afwijken. Wij rekenen geen avond- of weekendtoeslag. Onze tarieven zijn inclusief trainingsmaterialen, digitale handout, opfristips per e-mail en gratis toegang tot onze oefenavonden. Alle prijzen zijn exclusief btw (en exclusief reiskosten). Wij denken graag met je mee en sturen je graag een op maat gemaakte offerte.

De data en locatie van de voorzitterstraining

De voorzitterstraining kan elk moment (op basis van beschikbaarheid) worden gegeven. Dit kan zowel doordeweeks als in het weekend op elke locatie in Nederland. We adviseren groepen van ongeveer acht tot tien personen. Zo kunnen we garanderen dat iedereen persoonlijke feedback krijgt en veel kan oefenen.

Arthur Noordhuis

Arthur Noordhuis

Jesper

Jesper Rijpma

Dirk

Dirk van Dorsselaer

Anna

Anna Heijker

Sytse

Sytse Wilman

Marie

Marie Maessen

Roderik

Roderik van Grieken

Tim

Timothy Vermeer

Nick

Nick Schoemaker

Donatello

Donatello Piras

Marlou Jager Projectmanager Gemeenten

ADVIES NODIG?

Wij denken graag met je mee zodat jij een training vindt die past bij jouw wensen.

Het Nederlands Debat Instituut
[email protected]
035-6252050

Gemeentetips ontvangen?

Wil je meer leren over voorzitten en vergaderen in de raad? Meld je gratis aan voor de gemeentetips en ontvang maandelijks handige video’s en exclusieve uitnodigen voor de expertmeeting en masterclass.

X