presenteren

Een krachtig slot bij je presentaties

DEEL DIT ARTIKEL VIA:

Een krachtig slot bij je presentatie

Wat je aan het einde vertelt, blijft het best hangen, zo weten we uit ervaring. Met een sterk einde laat je dus een goede indruk achter. Toch eindigen veel toespraken of presentaties nog steeds met iets als Bedankt voor de aandacht, of Hier wil ik het bij laten. Dat is niet alleen slecht het is ook jammer, want de conclusie biedt veel mogelijkheden. Bovendien getuigt het niet van veel waardering voor de inhoud van je eigen verhaal.

Neem je publiek mee tot aan het einde

Om ervoor te zorgen dat je publiek iets onthoudt, is het belangrijk om een goede conclusie te hebben. Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter. Onder de uitsmijter verstaan we een knallend einde dat niet snel vergeten wordt. Het einde bepaalt ook mede met wat voor indruk je bij jouw publiek achterlaat. Met een sterk einde laat je dus een goede indruk achter.

Met een sterk einde laat je dus een goede indruk achter

De formule voor de perfecte slotzin

Een mooie formule voor een goede slotzin is om terug te grijpen op de aandachtstrekker van het begin van je  betoog. We noemen dit een cirkelrede: dit stijlmiddel maakt het betoog tot een afgerond geheel. Een ander stijlmiddel is om een boodschap, wens of laatste zin krachtig uit te spreken als drieslag. De Amerikaanse president Barack Obama sluit belangrijke toespraken bijvoorbeeld vaak af met ‘Thank you, God bless you, and may God bless the  United States of America.’

Een krachtig en pakkend slot

Zorg dus in elk geval voor een krachtig en pakkend slot en probeer dat vanaf nu altijd te doen. De uitsmijter kun je voorbereiden, maar als dat niet lukt, kun je altijd eindigen met het kort en krachtig herhalen van je kernboodschap: ‘En daarom ben ik voor het verlagen van de leeftijd naar zestien jaar!’ Mocht je overwegen te eindigen met het stellen van vragen: niet doen! Sluit eerst goed af en bied daarná de mogelijkheid tot het stellen van vragen of bedank voor de aandacht.

Het kort en krachtig herhalen van de kernboodschap

Debatteren om te winnen

Het Nederlands Debatinstituut is de autoriteit als het op debat en overtuigen aankomt. Naast trainingen, gespreksleiding en mediaoptredens, bieden wij ook analyses en handige tips waar iedereen die weleens discussies voert wat aan heeft. Deze tip is gebaseerd op ons boek ‘Debatteren om te winnen’ van o.a. directeur Roderik van Grieken. Wil je het boek bestellen, klik dan hier.

AAN DE SLAG MET PRESENTEREN IN DE PRAKTIJK?

Ontdek de training Overtuigend presenteren

Om ervoor te zorgen dat je publiek iets onthoudt, is het belangrijk om een goede conclusie te hebben. Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN DOOR:

Vivianne van Zessen
3 september 2019

GERELATEERDE ARTIKELEN

De Oscars, de plek om statements een podium te geven. Opvallend was dat dit jaar de meest krachtige boodschappen kwamen van off-stage in plaats van op het podium. Subtiel maakte Nathalie Portman de grootste indruk met haar haar boodschap....

Bij assertief zijn of assertiever worden, denk je al snel aan dingen die je moet doen of moet leren. Vaker nee zeggen of juist de confrontatie aangaan. Makkelijker is het om gewoon met een aantal dingen te stoppen. Lees 3 dingen waarmee je moet stoppen om assertiever te zijn....

MEEST BEKEKEN VIDEO’SX